Land

Antarktis

Huvudstad:
Språk:
Yta:
Invånare:
Statsskick:
Valuta:
Tidszon:
Största religionen:
Larmnummer:
Eluttag:
Kranvatten:
Landsnummer:
Medellivslängd:
Rek. sim-kort:
Resekartans karta:


14 000 000 km²
Inga bofasta, men ca. 4000 forskare på sommarhalvåret.
Flera länder har gjort anspråk på territorier.
GBP, USD, Euro och kort (Beroende på belopp och plats.)
Flertal tidszoner. Vi hade GMT/UTC -3 på Antarktiska halvön.
Kristendom
911, 112, 999 (Antarktis har ingen eget nödcenter som tar emot samtalen.)


+672

Satellitanslutning
Antarktis

Huvudstad: –
Språk:
Yta: 14 000 000 km²
Invånare: Inga bofasta, men ca. 4000 forskare på sommarhalvåret.
Statsskick: Flera länder har gjort anspråk på territorier.
Valuta: GBP, USD, Euro och kort (Beroende på belopp och plats.)
Tidszon: Flertal tidszoner. Vi hade GMT/UTC -3 på Antarktiska halvön.
Största religionen: Kristendom
Larmnummer: 911, 112, 999 (Antarktis har ingen eget nödcenter som tar emot samtalen.)
Eluttag: 
Kranvatten: 
Landsnummer: +672
Medellivslängd: 
Rek. sim-kort: Satellitanslutning
Resekartans karta: Antarktis

Viktiga länkar

Väder: Nu / Årligt
Karta med sevärdheter
TripAdvisor
UNESCO – världsarv
Högsta/Lägsta punkt
Priser/Genomsnittslön
Åka buss/tåg

UD:s reseinformation
Officiell visuminformation
Fara/Brott
Scams/Bedrägerier
Vaccination
BNP per capita
Vett och etikett

Karta med sevärdheter

Jag rekommenderar att du klickar här, – för att förstora kartan vilket ger en bättre användarupplevelse. Mer information om kartan finner du här.

Extern videoinspiration
Intern videoinspiration

Introduktion

För att läsa min dagbok för resan till Antarktis, – klicka här. Eller klicka på följande länk du vill läsa om ”Inför min resa till Antarktis”. Du kan även läsa artikeln som var om mig i Aftonbladet.

Att komma till Antarktis påminner om att vara i Alperna. – Fast runt alla berg är det hav. Det är imponerande att se de snötäckta bergen som sträcker sig upp över havet! En resa hit är något man sällan gör spontant. Det är både kostsamt, tidskrävande och det behövs en del energi för att få hela resan att bli ”perfekt”. T.ex. behöver man fundera på hur man ska resa och ta sig dit, och i de flesta fall även skaffa sig ett läkarintyg. Men oavsett är varje minut man lägger på en Antarktisresa värd, och det blir ett äventyr som man sent kommer att glömma!

Men vad är det som lockar människor att besöka Antarktis? Jag kan bara svara för mig själv, – och det är att få se och uppleva det ”orörda” och en plats på jorden som relativt få människor tidigare har besökt. Att man därtill få se pingviner och andra djur på ett så pass nära avstånd, och inse hur nyfikna och orädda för människan de är – gör resan fantastiskt! Sen måste jag vara ärlig och uttrycka mig som en annan på båten; ”Då kan jag kryssa av det här.”

Innan jag åkte på denna resa så kunde jag inte ana att Antarktis hade en så pass lång och intressant historia. Redan under medeltiden förutspådde man att det skulle finnas en kontinent på denna plats, men det dröjde inpå 1700-talet innan man försökte utforska området, – bland annat försökte Cook. Men på grund av läget och klimatet hann det bli 1800-talet innan man på ”riktigt” började utforska den Antarktiska halvön och sedermera landsteg kontinenten. Många delar upptäcktes först av val- och säljägare, men få av dessa har fått någon större uppmärksamhet. Det dröjde en bit inpå 1900-talet innan man hade hunnit tagit sig hela vägen till Sydpolen och innan man hade kartlagt kontinenten.

Hur tar man sig till Antarktis och vad kostar det?

 • Göra en fly-over. Alltså att man bara flyger över kontinenten. Detta tar en dag och priset ligger från ca. 8000 kr och uppåt. Man flyger oftast från Australien. Läs mer på antarctica flights.
 • Flyger dit med en chartrad tur. (Det finns inga kommersiella flyg.) Detta är rätt väg att gå om man vill bestiga t.ex. Vinson Massif. Men det är väldigt kostsamt. Det kan gå på flera hundratusen kronor per person och brukar ta runt två veckor. Åt andra sidan är det bland det mest äventyrliga man kan göra!
 • Göra en fly-crusie. Detta innebär att man flyger till och från Antarktis, men väl på plats åker runt med båt. Man spar mycket tid på detta sättet, och en resa tar från 6 dagar och uppåt. Priset ligger från 100.000 SEK. Det finns även resor som man kan boka där man åker t.ex. en kryssning ner till Antarktis och flyger tillbaka. (Man kan även göra tvärt om.)
 • Man tar sig dig på egen maskin med hjälp utav t.ex. en segelbåt.
 • Det vanligaste sättet att ta sig till och från Antarktis för turister är med kryssningsfartyg. En resa tar från ca. 10 dagar och uppåt. Priset ligger från ca. 50.000 SEK. Men det finns såklart lyxiga kryssningar och hytter där du kan behöva betala det mångdubbla beloppet. Platserna man besöker ligger allra oftast inom den Antarktiska halvön – och denna post/text utgår ifrån detta resesätt.

Vad krävs för att åka till Antarktis?

Alla rederier och arrangörer ställer olika krav. Men ett nytt läkarintyg/hälsodeklaration krävs. Detta kan fixas på en statlig vårdcentral för ca. 500 SEK inkl. besöket. Sedan kräver de flesta att man ska skicka in en personupplysningsblankett. Det är även viktigt att man kollar upp giltighetstiden på sitt pass och eventuella visum och vaccinationer. Man ska inte heller glömma att kolla upp sina försäkringar. T.ex. om du skulle råka ut för en allvarlig olycka – så kan en helikopter behövas bli tillkallad, och då gäller det att du är försäkrad så att du slipper betala skyhöga belopp!

Jag rekommenderar att du är noga och kollar upp de regler och krav hos de du beställer resan av – och inte enbart utgår från det jag skriver. Detta för att arrangörerna som tidigare sagt har olika krav och regler!

De som besöker Antarktis måste även ha ett giltigt tillstånd. Detta fixar man hos polarforskningssekretariatet. Observera att om du åker med t.ex. Hurtigruten eller andra stora arrangörer så behöver du INTE ansöka eller kontakta polarforskningssekretariatet. Detta ordnar t.ex. Hurtigruten. (Skrivet 2020).

Personligen rekommenderar jag att man har någon slags kondition innan man åker till Antarktis. Resan blir då mycket roligare när man lättare kan ta sig runt och se sig om utan att vara för ansträngd. Jag ska dock påpeka att majoriteten av människorna på typiska kryssningar till Antarktis verkar vara äldre och i helhet inte vidare tränade. Så att vara i bra form är inget krav, men som jag tidigare sa; det blir ”roligare”.

Bästa tiden att åka

Till Antarktis åker man mellan Oktober och Mars. Det är då det är möjligt för fartyg att ta sig fram.

Oktober – November: En period med mycket snö, is och isberg, vilket gör naturen och t.ex. kanotpaddling fantastisk. Risken finns dock att vissa landningsplatser blir oåtkomliga. (Får ställas in.)
December – Januari
: Högsäsongen som brukar vara dyrast och då flest turister är i området. December och Januari är de två varmaste månaderna och då solen är uppe länge, så blir dagarna långa.
Februari – Mars: Den bästa perioden för att se djur som valar och sälungar. (Det finns såklart djurliv mellan Oktober och Januari också, men inte i samma omfattning.) Under denna period finns det inte lika mycket flytande is och snö, så landskapet kanske inte ser lika ”häftigt” ut som i början av säsongen.

Jag skulle personligen rekommendera December. För man vill ju gärna ha ett häftigt islandskap, men samtidigt inte riskera att inte kunna ta sig i land på vissa planerade platser. (Vilket hände oss i November 2019.) Bli inte skrämd när du söker på väder på Antarktis och ser att temperaturen ligger på typ -50 grader. I området där flest kryssningar åker och i den perioden när man landstiger så är temperaturen ofta inte värre än någon minus grad.

Sevärdheter

Följande ”sevärdheter” är populära platser att besöka på Antarktis. Man kan inte (lätt) besöka samtliga under en och samma resa då avstånden är för långa och då arrangörerna planerar vilka stopp som ska göras under resans gång; – med tanke på väder och tillgänglighet. Alltså så är alla Antarktis-resor unika, och betydligt fler platser än de jag nämner här nedan eller som finns på kartan finns såklart att se och uppleva.

 1. Utforska Deception Island (Läs mer längre ner.) och den Antarktiska halvön.
 2. Passera Drakes sund. – Känt för att vara världens farligaste sund/passage.
 3. Fixa is och ha i din drink/whisky! (Is från t.ex Antarktis smälter inte lika snabbt som is man själv fryser ner. Så drycken blir riktigt kall, god och inte lika blaskig som ”vanlig” is.)
 4. Ta ett dopp i havet!
 5. Gör en aktivitet; t.ex. paddla kanot, vandra, tälta eller åk slalom etc.
 6. Upptäck djurlivet!
 7. Förundra dig över Blood Falls, Antarctica.
 8. Port Lockroy. – Skicka ett vykort från världens mest södra postkontor!
 9. Vernadsky Research Base. – Beställ en drink på världens mest södra bar.
 10. Trinity Church, Antarctica.
 11. Besök andra öar som Half Moon Island.
 12. Passera en av alla kanaler; såsom Lemaire Channel.
 13. Landstig fastlandet. T.ex. vid Orne Harbor.
 14. Besök en av alla bukter. Såsom Chiriguano Bay.
 15. Se den största forskningsstationen på Antarktis; McMurdo Station.
 16. Bestig Antarktis högsta punkt; Vinson Massif.
 17. Gör en utflykt till Don Juan Pond.
 18. Bestig Mount Erebus eller upptäck Erebus Ice Tongue.
 19. Se Rosshavet

Fler sevärdheter och vart man finner ovanstående ställen kan du se på kartan. Mer information om själva kartan finns här.

Deception Island

En klassisk plats där många stannar till är på Deception Island. Vulkanutbrott på ön har ställt till med en stor oreda under åren. Och idag finns bara två aktiva forskningsstationer kvar. Den argentinska ”Decepción” och den spanska ”Gabriel de Castilla”. Vi såg ingen av dom. Men däremot landsteg vi vid Whalers Bay. – En gammal valstation där husen har börjat fallit isär. Det finns även en gammal flyghangar där.

Väl på land så kunde vi välja att gå två rutter. Den ena till Ronald Hill och den andra till Neptuns Window. Den förstnämnda är till en topp som ger en rätt så bra utsikt över hela Whalers Bay. Till Neptuns Window är det lite lättare att gå. Men det är också lite uppför. När du kommer fram så får du se att det stupar ner till havet, och på ena hörnet ser man en svart, fin och häftig sandstrand. (Det ”går inte” att ta sig ner.) Deception Island är kanske inte den mest vackraste ön, men det finns ”mycket” att se och göra!

Förr tillbaka kunde man gräva gropar i sanden och värmen från de/den aktiva vulkanen gör att vattnet i gropen får lagom badtemperatur. Till det negativa hör att man sedan något år tillbaka inte längre får gräva i sanden. Detta förmodligen för att IAATO vill att vi gör en sådan liten miljöpåverkan som möjligt och inte skitar/geggar ner för nästa båt som kommer. Men har man lite tur så kan man hitta något ställe efter stranden där det är någon grad varmare än övriga havet i området. Man kan dessutom se att det ryker på vissa ställen ur backen. – Speciellt vid lågvatten. På vissa ställen på ön luktar det som en gejser. Alltså ruttet ägg/svavel. Hot Water Beach på Nya Zeeland är en strand som fungerar snarlika. Och en sådan strand måste upplevas minst en gång i livet!

Djur på Antarktis

Jag tänker inte gå djupare i vilka arter man kan se på Antarktis. Men Sälar, Valar, Pingviner, Späckhuggare och många fågelarter får de flesta se. Jag bifogar en bild från November 2019 där besättningen kryssade i vad för fågelarter som sågs under våran resa.

Fåglar vi såg på resan till Antarktis
Fåglar vi såg på resan till Antarktis

Pingviner var för mig det mest intressanta djuret att se på Antarktis. Regeln är att hålla sig fem meter ifrån dom. Men om de självmant kommer närmare så är det inofficiellt okej. (Inte röra). Jag var som närmast ca. 2 meter. Jag fick inget ”moment” med en pingvin under denna resa som många brukar prata om. (Alltså att de nyfiket kollar på dig och kommer fram för att se vem du är.) Jag satte mig ner på knäna flera gånger och försökte få kontakt. Men de få gånger dom tittade på mig var när jag visslade. Då kollade de mig i ögonen, vred snett på huvudet en stund och sedan tittade bort igen. Ungefär som att de ville säga: ”Tycker du jag ser ut som en hund eller?”. Haha, men samtidigt var svårt när det var så mycket folk överallt. Sedan hade jag lite för dåligt med tid då det fanns så mycket att se. Men de kommer ju inte springande till din famn direkt dom ser dig (inte heller springer de ifrån dig), så man får helt enkelt låta dom ta steg för steg så att man inte skrämmer dom. Vissa pingvinarter verkar mer nyfikna på oss människor än andra.

OBS: Kejsarpingvinen som är den största pingvinen (ca. 120cm) – får man sällan se på de klassiska kryssningarna – då relativt få finns på den Antarktiska halvön där de flesta kryssningarna åker. Kejsarpingvinen håller till vid t.ex. Rosshavet.

Att välja rederi

Det finns flera rederier att välja mellan när man ska åka till Antarktis. Silversea Expeditions, Lindblad Expeditions, Quark Expeditions, Oceanwide Expeditions och National Geographic Explorer Cruises för att nämna ett fåtal. Jag kan inte säga vilken eller vilka som är bäst då jag bara har åkt med Hurtigruten. Men det finns tre kategorier av rederier som åker dit: De som bara passerar/cruisar förbi, lyxskepp samt expeditionsskepp. Hurtigruten klassas som expeditionsskepp och följande stämmer bra angående Hurtigruten:

 • Hela deras team är (kända för att vara) professionella.
 • De har tydliga regler och information går lätt att hitta.
 • Hurtigruten är ett välkänt och älskat bolag som har funnits i över 100 år.
 • Deras fartyg är relativt små vilket gör att de kan komma in till mindre och trängre ställen/hamnar.
 • Det blir sällan problem och misstag med språket och kommuniceringen då teamet är från alla delar av världen. Allt är övertydligt. Och säkerheten är alltid i fokus!
 • De åker intressanta rutter där man får landstiga flertal spännande platser som är inkluderat i priset. Utöver det kan man lägga till ”extra” utflykter såsom kanotpaddling och tältning.
 • Priset är överkomligt gentemot vad man får.
 • Proffsiga föreläsningar och andra aktiviteter som att vara i ett labb.
 • Deras fartyg är bekväma och maten fantastiskt – man går upp i vikt!

Det ska påpekas att Hurtigruten inte enbart kör en rutt med ett fartyg nere i Antarktis. Det finns åtminstone tre fartyg som befinner sig där på ”högsäsongen”. Mitt krav var helt enkelt att få uppleva Antarktis, gå i land och förhoppningsvis få ta ett dopp i havet vid Deception Island. Så när jag valde bland Hurtigrutens fartyg utgick jag från datum och givetvis priset. Så MS Midnattssol blev mitt val.

Antarktis – Äventyr på södra halvklotet (sydgående). Källa: https://www.hurtigrutenresan.se/destinationer/antarktis/aventyr-sodra-halvklotet-tantarktis-sydgaende/

Här bredvid är en bild med rutten som jag valde. ”Antarktis Äventyr på södra halvklotet (sydgående)” som även tar en sväng förbi Puerto Madryn (där kan man snorkla med sjölejon och åka på valsafari) och sedan Falklandsöarna (LÄNK). Denna resa tog 17 dagar. Men jag skulle gärna velat haft fem heldagar på Antarktis istället för tre. (Från och med 2020 så verkar de ha lagt till två dagar på Antarktis.) Men jag blev trots allt nöjd, och Falklandsöarna var en bonus som positivt överraskade mig. MS Midnatsol tog 500 passagerare till Antarktis. Jag rekommenderar dig att välja en båt som tar färre. Det är mycket vänta när hundratals ska ta sig till och från öarna i mindre båtar från skeppet. Man kommer även känna sig mer delaktig om man är färre. Fler rutter kan du se på Hurtigrutens hemsida.

Jag betalde 61.000 SEK exkl. flyg till och från Sverige (2019) för resan med Hurtigruten. Totalt beräknar jag ha spenderat ca. 75.000-80.000 SEK med tanke på de extra utflykterna jag valde och dricksen.

Sjösjuka

De flesta som blir sjösjuka håller det för sig själva och sin innersta krets. Så jag inte säga hur illa det är och hur många som vanligtvis drabbas av sjösjuka på en resa till Antarktis. Men med tanke på att man passerar Drakes Sund så kommer de som som har lätt att bli sjösjuka, – troligen att bli sjösjuka. Vi hade vågor upp till 12 meter och det blåste 34 m/sek. (Orkan). Sen är ju vissa dagar bättre än andra såklart.

Vid vissa måltider så märkte jag helt klart att de var färre personer i matsalen än vid andra måltider. De som hade en sambo som mådde illa fick en extra tallrik vid sig med kex och frukt som de senare fick ta med till den sjösjuke i hytten. Jag kan inte uppskatta antalet och jag personligen drabbades inte. Med det märktes som tidigare sagt att vi var färre vid måltiderna och i de allmänna utrymmena när de var som värst. Man kände även tyngdlagen. Speciellt när man gick upp,- och nedför trappor. Men det fanns ingen rädsla under resan. Åtminstone inte som jag kunde urskilja.

Internet på resan till Antarktis

Alla överlever utan internet. Men det kan vara jobbigt att vara bortkopplad från världen och sina nära och kära i över två veckor. På flera båtar som går till Antarktis så finns det satellituppkoppling, men det fungerar begränsat. Du kan använda Facebook och läsa tidningar. Men inte mycket mer. Hurtigruten tog år 2019 1600 NOK för hela resan, eller 200 NOK per 24 timmar. (För den hyttklass som jag valde=billigaste).

Är en resa till Antarktis verkligen värt?

Denna fråga går såklart att diskutera länge. Men som alla andra resmål så tycker alla människor olika. Jag har aldrig ångrat att jag gjorde resan, och med tiden så inser jag bara mer och mer hur häftig resan var. Om man gillar naturen, äventyr och att vara på platser som relativt få människor har satt sin fot så har man kommit rätt! Sen passar ju resan såklart utmärkt för de som gillar att åka på kryssningar. Det jag gillade bäst var att paddla kanot och bestiga (mindre) berg där man fick se ut över landskapet. Det är riktigt mäktigt! Sen att man fick se massor av pingviner och andra djur var såklart en stor bonus! Så… JA. Jag tycker att en resa till Antarktis är värd varje krona. Det är helt klart en upplevelse att vara stolt över.

Mer information

För mer matnyttig information så rekommenderar jag att du läser min dagbok för resan till Antarktis. Om du vill veta vad du ska packa så rekommenderar jag dig att läsa ”Inför min resa till Antarktis”. Du kan även läsa artikeln som var om mig i Aftonbladet eller ta hjälp utav google.

Bilder

Meddela oss vid trasiga länkar, eller felaktig information!
”Resekartan” ansvar inte för eventuella felaktigheter.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.