FAQ

När kommer fler FAQ på hemsidan?

Jag jobbar för fullt på hemsidan! Jag har över 40 st länder att skriva om. Och jag har över 100 st planerade inlägg att göra. Så fler FAQ kommer vartefter folk frågar mig om något, samt under uppbyggnaden av denna resedatabas!

När startade Resekartan.se?

Hemsidan har gått under flera namn. Från början ”Resmedmig”, sedan ”10000platser” och nu ”Resekartan”. Det nuvarande namnet är jag mycket nöjd med och kommer att stanna vid. En tanke har varit att ha mitt för- eller efternamn + resor. T.ex. ”Jockesresor”. Men erkänn. – Det låter nästan som ett bussbolag 😛 …? Hemsidan startades 2014. Men från 2018 har hemsidan sakta men säkert börjat att växa.

Vem/vilka driver denna hemsida?

Det är faktiskt bara en person! Och mer om mig finner du här.

Vilket är ditt favoritland?

Det är en återkommande fråga som inte är lätt att svara på. När det gäller mat så vinner Thailand, Italien och Sydkorea. Vid nattliv så vinner Thailand.

De mest två spektakulära är Island och Nya Zeeland. För lyx så är Franska Polynesien (Bora Bora) oslagbart vid rätt resort. Och när det gäller stränder och relax så vinner Cooköarna (Aitutaki). Du kan se en mer specifik lista här.

Hur hittar du billiga biljetter?

Tiden att planera en månads resa kan ta en vecka. Framförallt för att jag letar rabatter på planerade aktiviteter och de billigaste flygen. När det gäller flyg så använder jag mig av Skyscanner, Momondo och flygbolagens egna hemsida. Jag rekommenderar att boka via flygbolagen, men det kan vara smart att använda t.ex. de två andra nämnda för att hitta datum som är billiga, – om flygbolagets hemsida inte har en t.ex. priskalender.

Hur har du råd att resa så mycket? Är du rik?

Man behöver definitivt inte vara rik för att resa. Det handlar väldigt mycket om prioriteter i livet och hur livssituationen ser ut. T.ex. om man är ensamstående, hur man sköter sina livsmedelsköp, hur ofta man går på krogen och äter ute. Vad man har för kostnader och utgifter (bilar, bostäder, lån etc.) spelar också en stor roll. Jag är inte rik. Min grundlön ligger på en svensk medellön, men får utöver det tillägg för nattarbete. Jag har en partner som också jobbar, och vi lever ungefär som andra i våran ålder (20-årsåldern), men vi är är däremot väldigt noga med vad vi gör för köp.

Hur kan du vara ledig så mycket?

Först få jag 36 timmar arbetstidsförkortning varje år på mitt arbete. Sen har vi jourtjänst, och övertiden kan vi själva välja att ta som komp eller lön. Jag tar ca. 80% i komp och kan på så vis vara ledig, – inkl. mina semesterveckor upp till 15 veckor per år.

Vad jobbar du med?

Jag är en besiktningsman på järnvägen med en fast anställning på 100%. Utöver det så driver jag Resekartan. Mitt mål är att ekonomiskt kunna leva på sociala medier och denna hemsida – för att kunna ge er som läsare den bästa informationen om alla slags resor i alla prisklasser.

Vad tycker du om att säga upp sig och köpa en enkelbiljett utomlands?

Väldigt lockande. Och har du chansen så ta den! Det finns många jobb som man kan ta när pengarna börjar att ta slut! Frilansa, jobba på ett hotell, bar, bli engelskalärare eller jobba på en farm. Bara man inte ger upp hoppet och försöker – så löser sig oftast problemen av sig själv på ett sätt eller annat.

Är det bäst att resa ensam eller med vänner/familj?

Det finns för- och nackdelar med båda. Och att resa ensam passar kanske inte alla. Men att resa ensam ger möjligheten att lära känna nya människor. Det ger också en slags annan spännande känsla. Åt andra sidan så kan det vara tråkigt att inte kunna dela upplevelserna med någon nära.

Charterresa eller reguljärresa?

Det finns få ställen som jag rekommenderar att ta en charterresa till. Men de klassiska Ving, Tui och Fritidsresor-resorna är inte så dumma. T.ex. till Kanarieöarna och öar i Europa i huvud taget. Annars blir man oftast fast på samma ställe hela resan. (Förvisso finns det numera kombinationsresor.) Som helhet vilket som är bäst är individuellt beroende på vad man är för slags resenär. Men om det totala priset för en reguljärresa blir billigare, så skulle jag inte tveka att välja en sådan.

Vad tycker du om all-inclusive?

Det är ett bra koncept. Har man få semesterveckor och vill prioritera solstolen och ta det lugnt så är det absolut värt varje krona! Till nackdelen är att det ofta finns massor av spännande och bra restauranger i området som kan man gå miste om. Jag föredrar att inte bli fast för länge på samma ställe. Men även detta är en smaksak. Jag har åkt på några fåtal all-inclusive-resor, och då främst med kompisgäng.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.