Gör VPN resor billigare?

Gör VPN resor billigare?

Samarbeten mellan influencers och VPN-företag har tyvärr ibland lett till spridning av felaktig information. Resekartans mål är alltid att ge en så korrekt och rättvis bild som möjligt. Även om VPN har många fördelar, saknas det oftast konkret och fullständig fakta som stödjer påståendet att det gör resor billigare. Det handlar snarare om anekdotiska bevis än vetenskapliga studier.

Prissättning

Komplex prissättning:
Flygbolagens prissättning är mycket komplex och påverkas av många faktorer som utbud, efterfrågan, säsong, konkurrens, och till och med politiska omständigheter.

travel-vpn

Begränsad forskning:
Det finns begränsad konkret forskning som bekräftar att användning av en VPN konsekvent leder till billigare flygbiljetter. Många av de påståenden som görs av VPN-leverantörer är baserade på anekdotiska bevis snarare än vetenskapliga studier.

Dynamisk prissättning:
Många hävdar dynamisk prissättning, vilket enligt vissa, innebär att priserna kan ändras baserat på din sökhistorik och cookies. Mer korrekt är att dynamisk prissättning är en strategi där priserna justeras i realtid baserat på olika faktorer som efterfrågan. Dynamisk prissättning gör det alltså möjligt för företag att snabbt reagera på förändringar i marknadsförhållandena och säkerställa optimal prissättning vid varje given tidpunkt.

Bokningar hos SAS:
SAS sätter biljettpriser inom bokningsklasser, inte bara via biljettyper som Go Light och Go Smart. Inom till exempel Go Light finns det olika bokningsklasser som E, H, K, L, M, N, O, Q, R, T, U, V och W för Europa. När en specifik klass är slutsåld, vanligtvis runt nio platser per bokstav, ändras klassen och biljetten blir oftast dyrare. Priserna kan därför ändras ganska snabbt. Många andra flygbolag sätter priserna på liknande sätt. Att tro att bland annat SAS skulle manipulera priserna för dig som privatperson baserat på kakor och sökhistorik är hyfsat långsökt.

Resebyråer (OTAs):
Resebyråer, specifikt (Online Travel Agencies), anstränger sig för att sälja de enklaste biljetterna så billigt som möjligt till kunderna, ofta till ett pris under inköpskostnaden, för att vinna större marknadsandelar. En resebyrå som är ’billigast’ och i toppen av listan hos en sökmotor får sälja fler biljetter. Resebyråer räknar sedan med att kunden ska lägga till bagage, mat, säten, hyrbil och/eller avbokningsskydd för att kunna göra vinst.

Sökmotorer och manipulering:
Flygbolag och resebyråer betalar sökmotorerna för varje klick. Så det kan förekomma att priserna skiljer sig beroende på sökmotor. Såhär säger Kristoffer Rengfors, (tidigare) marknadschef på flygresor.se i en artikel hos Breakit: ”Så fort en kund gör en sökning på ett specifikt resmål, så går en förfrågan via kabel till alla anslutna flygbolag och resebyråer. Utan att veta vem spekulanten är, skickar säljarna tillbaka sina bästa priser – vilka idag förefaller vara lika förgängliga som orderböckerna på börsen.

Enligt den tidigare marknadschefen på flygresor.se vet varken flygbolag eller resebyråer vem spekulanten är. Och OM priser skulle ändras efter att du aktiverat VPN/inkognitoläge, skulle detta snabbt avslöjas som oseriöst.

Om vi leker med tanken att resebyrå ’A’ ser att du gjort samma sökning flera gånger och väljer att höja priset, då skulle de förstå att du istället skulle välja den billigare resebyrån ’B’. Därför kommer resebyrå ’A’ inte höja sitt pris, eftersom det skulle innebära att förlora en kund till en konkurrent och därmed marknadsandelar. Om alla sökmotorer, flygbolag och resebyråer skulle gå ihop för att manipulera enskilda resenärers flygpriser baserat på tidigare sökningar, skulle vi tala om en konspirationsteori.

Prissättningsstrategier:
Resebokningssidor tillämpar ibland varierande prissättningsstrategier beroende på marknad. Det innebär att personer bosatta i ett visst land kan erbjudas förmånligare priser för specifika destinationer jämfört med invånare i andra länder. I enstaka fall kan det därför löna sig att ändra land eller språkinställningar på webbplatsen eller i appen. Detta har sällan med VPN att göra, och ännu mer sällan med tidigare sökhistorik att göra.

Latam Airlines illustrerar detta fenomen väl. En bokning av en flygresa mellan Santiago och Påskön via den svenska versionen av Latams sida kan ha ett visst pris, medan samma bokning via den chilenska sidan kan vara upp till cirka 50% lägre. Enligt vissa källor beror detta på att chilenare, som äger ön, ska kunna resa dit till ett lägre pris. Det är sannolikt att liknande prissättningsmodeller förekommer globalt, både för flygbolag och hotell.

Ett annat exempel är Booking.com, där priserna för boenden kan variera beroende på hur partnern har konfigurerat sina inställningar. Noterbart är att priserna kan skilja sig åt beroende på om användaren gör bokningen via Bookings app eller webbplats, samt beroende på varifrån bokningen görs.

Prissättning i olika länder:
Användare med VPN kan ibland uppleva förvirring på webbplatser. Ett boende kan initialt visas för 1000 SEK, men vid byte av land på sidan (eller via VPN) och visning i exempelvis USD, kan priset felaktigt uppfattas som förmånligare. Vid bokningstillfället justeras dock USD-priset och motsvarar fortfarande cirka 1000 SEK per natt. Detta beror på att svenska priser oftast inkluderar alla avgifter och skatter i sökresultaten, vilket inte är standard i alla länder. Därför blir slutpriserna ofta jämförbara trots skillnader i valuta och presentation under sökningen. Samma princip gäller för prissättningen hos vissa flygbolag.

Skyscanner tycks ha olika samarbeten med onlineresebyråer beroende på vilket land sökningen görs ifrån. Det innebär att den svenska versionen av Skyscanner kan visa ett visst urval av resebyråer, medan den spanska versionen kan presentera ett annat, potentiellt med andra priser och erbjudanden. Genom att ändra IP-adress till en spansk server eller enbart byta land i deras meny till Spanien, kan priset mycket väl skilja sig cirka ±200 SEK per biljett. Det är däremot mindre troligt att priserna ändras om du ansluter till en svensk VPN-server, när du redan befinner dig i Sverige och använder den svenska versionen. Valutakurser kan bidra till dessa prisdifferenser, liksom en annan frekvent uppdatering av priser i SEK jämfört med exempelvis Euro för Spanien.

Samtida bokningar:
När en eller fler användare samtidigt söker, bokar eller avbokar samma resa kan priserna förändras under tiden du jämför alternativen. Det är även värt att notera att priserna kan variera betydligt från dag till dag.

Ett vanligt exempel är att upprepade flygsökningar efter samma flight och tidpunkt ibland kan leda till en prisökning. Detta kan bero på att systemet registrerar ett ökat intresse och/eller tillfälligt reserverar platser i bakgrunden, vilket i sin tur kan påverka priset som visas. I sådana fall kan priserna dock sjunka igen om de tillfälligt reserverade platserna inte bokas. Hur sökningen genomförs och hur tjänsten är uppbyggd spelar också en roll i hur detta hanteras.

Dra tillbaka bokning:
Ibland hinner resebyråer inte uppdatera sina priser i realtid medan du genomför en bokning. Om du då genomför ett köp, kan det hända att resebyrån behöver avbryta eller återkalla din bokning innan de hinner utfärda de korrekta biljetterna.

Digitala fingeravtryck

Ett digitalt fingeravtryck är den samlade information som webbplatser och onlinetjänster samlar in om din enhet och din webbläsares konfiguration. Denna information används för att skapa en unik identifierare. Digitala fingeravtryck används bland annat för att förbättra säkerheten, analysera användarbeteenden och i vissa fall anpassa erbjudanden eller priser. Ditt digitala fingeravtryck kan beskrivas som summan av all spårbar information kopplad till din onlineaktivitet.

Det är vanligt att webbplatser och appar anpassar sidor efter vilken enhet användaren använder, och det förekommer rapporter om att användare med dyrare enheter, såsom iPhones, i vissa fall kan få högre priser online, baserat på antagandet om högre betalningsvilja. Det är viktigt att notera att det saknas en allmän bekräftelse på att resebokningssidor systematiskt använder dessa metoder.

Om en webbplats känner igen din enhet som en återkommande besökare, även utan cookies, – via digitala fingeravtryck, är det tekniskt möjligt att priserna justeras baserat på ditt tidigare intresse eller beteende på sidan. Det är dock viktigt att understryka att sådana anpassningar inte enbart behöver innebära högre priser; de kan lika gärna resultera i rabatter i syfte att uppmuntra till köp. Det har även visat sig att appar kan sätta priser utifrån vart du befinner dig.

Några komponenter som kan utgöra ett Digitalt Fingeravtryck:

  • Enhetsinformation:
    • Operativsystem och version
    • Hårdvaruspecifikationer
    • Tillgängliga sensorer
    • Batterinivå och laddningsstatus
    • Användaragenter (User Agents)
    • Nätverksinformation (utöver IP-adress)
  • Webbläsarinformation:
    • Webbläsartyp och version
    • Installerade plugins och tillägg
    • Inställda teckensnitt
    • Skärmupplösning och färgdjup
    • Canvas Fingerprinting
    • WebGL Fingerprinting
    • Tidzon och språkinställningar
  • Kontoinformation och Inloggningar:
    • Inloggade konton (Google, Apple, Facebook etc.): Aktivitet kan kopplas till din identitet om du är inloggad på dessa tjänster under besöket.
    • Webbplatsinloggningar: Även om du inte är direkt inloggad vid ett besök, kan webbplatsen känna igen din enhet om du har loggat in tidigare.
  • Beteendemönster:
    • Navigeringsmönster: Vilka sidor du besöker, hur länge du stannar, klicksekvenser.
    • Scrollbeteende: Hur du scrollar på sidan.
    • Inmatningsbeteende: Hur snabbt du skriver.
    • Mus- eller skärmrörelser.
  • Platsinformation (vid tillåtelse): Exakt eller ungefärlig plats om du har gett webbplatsen åtkomst.
  • Språkliga Drag:
    • Skrivstil och formuleringar: Ordförråd, meningsbyggnad, formell eller informell ton.
    • Användning av interpunktion och återkommande fraser.
    • Vissa studier har visat att bara ett fåtal meningar text kan räcka för att identifiera en skribent, då varje individ har ett distinkt skrivsätt.

Hur VPN, Inkognitoläge och Tor påverkar Digitala Fingeravtryck:

  • VPN (Virtual Private Network) krypterar din internettrafik och döljer din IP-adress, men detta innebär inte fullständig anonymitet. Andra komponenter i ditt digitala fingeravtryck förblir fortfarande synliga för webbplatser. Trots att din IP-adress är dold kan webbplatser försöka härleda din geografiska position genom andra metoder och anpassa priser baserat på regionala marknadsförhållanden. De kan även tekniskt sätt matcha ditt nuvarande digitala fingeravtryck mot tidigare sparad data för att potentiellt identifiera dig.
  • Inkognitoläge (Privat surfning) sparar inte webbhistorik, cookies och webbplatsdata i din webbläsare, Men webbplatser kan fortfarande använda befintlig data för att försöka känna igen dig eller din enhet under sessionen.
  • Tor är en helt annan nivå av anonymitet. Det dirigerar din trafik genom en massa olika ”noder” – typ som en lång, slingrande tunnel med olika volontärer som skickar vidare din information. Det gör det svårt att spåra var trafiken egentligen kommer ifrån och döljer din IP-adress bra. Det blir också svårare för sajterna att skapa ett unikt fingeravtryck eftersom din trafik ser ut att komma från olika platser hela tiden. Webbplatser som justerar priser ger sannolikt ett ’standardpris’ till Tor-användare. Det är som att de tänker: ”okej, den här personen är anonym, då kör vi på ett neutralt pris”, – om de nu inte blockerar användaren.

Vad är möjligt?

Det är teoretiskt möjligt att resebokningssidor och andra e-handelsplattformar använder vissa aspekter av digitala fingeravtryck för att anpassa priser. Det saknas dock omfattande och transparent forskning som definitivt bekräftar i vilken utsträckning detta sker i praktiken. Att genomföra en sådan undersökning skulle kräva betydande teknisk expertis och resurser på grund av komplexiteten i fingeravtryckstekniker och det stora antalet involverade aktörer. Därför är påståenden om utbredd och systematisk prisanpassning baserad på digitala fingeravtryck inom resebranschen i dagsläget snarare spekulationer än bevisade fakta. Det är också bra att komma ihåg att trots GDPR, – så är det aldrig en bekräftelse på att hemsidor följer dessa regler och lagar till punkt och pricka.

Vi skulle kunna skapa videor där vi använder virtuella maskiner, Tor, VPN och inkognitoläge i ett försök att visa att VPN generellt inte sänker priserna på resor. Men även med dessa metoder, på grund av delvis fingeravtryckstekniker, skulle resultatet inte nödvändigtvis behöva bevisa något och ännu mindre vara statistiskt korrekt.

Med allt detta sagt menar vi inte att VPN aldrig kan bidra till ett bättre pris, men att en betydande prisskillnad snarare än en marginell justering endast inträffar i sällsynta fall. För att jämföra priser kan det ofta vara tillräckligt att manuellt ändra landinställningar på webbplatsen istället för att använda en VPN och inkognitoläge.

Är du intresserad av att läsa mer kan du söka efter ”digital fingerprint” eller besöka bland annat Lund universitet publikationer och Högskolan i Borås Forskningsportal. Även Oxford och Cambridge har publikationer gällande ämnet. Se även Electronic Frontier Foundation (EFF). Du kan även läsa om VPN och internet på resan här. (Resekartan)

Boka billiga resor

Så jaha, hur bokar man billigare resor då? Vi har gjort en bra guidé för detta HÄR! Men kortfattat:

För den som söker de lägsta priserna på flygbiljetter kan det vara frestande att boka genom mindre etablerade resebyråer. Det rekommenderas dock generellt att boka direkt via flygbolaget, inte minst för att det ofta underlättar betydligt vid eventuella flygändringar, inställda flyg eller behov av att göra ändringar i bokningen.

För att få en överblick över tillgängliga flygbolag och prisindikationer kan sökmotorer vara ett användbart verktyg. Det är också viktigt att vara medveten om att vissa flygbolag erbjuder egna specialerbjudanden som eventuellt inte visas i sökmotorresultaten.

Ett mer tillförlitligt sätt att potentiellt sänka kostnaden är att aktivt söka efter rabattkoder och kampanjer. Personliga kontakter kan också vara värdefulla; exempelvis erbjuds SAS-anställda ibland koder för ”Friends and Family” som kan ge betydande prisreduktioner.

Generellt sett finns det dock få enkla genvägar till markant lägre priser, då de flesta aktörer inom branschen redan arbetar med pressade marginaler.

När är då den optimala tidpunkten att boka en resa? Det finns inget entydigt svar, och rekommendationerna från olika seriösa källor varierar. Vissa föreslår 6-8 veckor före avresa, medan andra indikerar 22-24 veckor eller 8-12 veckor. Enligt många experter kan tisdagseftermiddagar vara en gynnsam tidpunkt för biljettköp.

Vi på Resekartan anser att den bästa tidpunkten i hög grad beror på destination, flygbolag och årstid. Vår erfarenhet är att resor till avlägsna destinationer ofta är mer prisvärda om de bokas 6-12 månader i förväg, medan resor inom Europa vanligtvis bokas bäst cirka 2-6 månader före avresa.


Resekartan
Sekretess

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Cookies lagras i din webbläsare och utför funktioner som att känna igen dig när du återvänder till vår webbplats och hjälper oss att förstå vilka delar av webbplatsen du tycker är mest intressanta och användbara. Du kan läsa mer under vår integritetspolicy.