Kartan

Kartan är i en större utvecklingsfas. Fler punkter kommer att läggas till och färger ändras.

De flesta som ska ut och resa brukar ha en destination i åtanke. Säg t.ex. att du ska åka till Tokyo. När du sedan kommer dit, eller redan vid planeringen börjar fundera över vad du ska se; då kan du göra det lätt för dig och använda Resekartans karta – som du nu har hittat! Alla de populäraste och främsta sevärdheterna på hela jorden kan du finna på kartan. – Över 18.000 manuellt utplacerade punkter! På detta vis hittar du inte bara sevärdheter på din destination eller efter din rutt, utan du kan även lätt planera vilka dagsutflykter som är rimliga att göra med tanke på avstånd. Om du istället är nyfiken på t.ex. Bajkalsjön men osäker på vad man kan se/göra, – då är det bara att zooma in och utforska området!

Om du klickar på en punkt så får du upp en ruta med vad det är för sevärdhet. Där kan du sedan klicka dig vidare på: ”Google it”, för att ta reda på mer information om platsen. Du kan också klicka på: ”Go here”, för att få en vägrutt till platsen. På kartans övre högra hörn så kan du klicka fram en meny där du kan filtrera och visa punkternas betydelse. Om platsen du vill besöka ser rörig ut så rekommenderar jag att först filtrera bort de gråa punkterna samt ruttlinjerna, – för att sedan filtrera tillbaka dom när du undersökt de övriga punkterna. Detta för att grå och ruttlinjerna inte är lika relevanta (för de flesta). Mer detaljerat information om kartan finner du längre ner på denna sida.

OBS: Jag rekommenderar att du klickar här, – för att förstora kartan vilket ger en bättre användarupplevelse!

Om du istället rekommenderar att läsa om populära sevärdheter så kan du istället klicka dig vidare under ”Landinformation” längst upp på sidan. Där får du beskrivet hur du tar dig till flertal platser och vad som gäller i specifikt land; som t.ex. prutning, dricksning och bästa tiden på året att åka.

Sevärdheter:
Gröna:
Visar platser Resekartan har besökt och rekommenderar.
Gula:Visar platser Resekartan har besökt, men som Resekartan inte kan rekommendera till 100%.
Ljusblå:Visar platser som Resekartan har besökt. Men inte sett helheten av.
Röda:Visar platser som Resekartan inte har besökt, men som Resekartan ska besöka!
Mörkröda:Visar något sevärt som Resekartan har missat att sett.
Grå:Visar platser som Resekartan inte har besökt, och som inte är prioriterade. Många grå är rätt ointressanta. Men jag rekommenderar att du kontrollerar dessa; (googlar/besöker) Du skulle kunna vara intresserad av vissa av dom.
Övriga:
Vit:Visar platser som Resekartan har besökt, men som inte direkt kan kallas för ”sevärdheter”. Det kan vara flygplatser, tågstationer och mindre samhällen.
Varningstriangel:Visar områden som kan vara särskilt utsatta för t.ex. brott som personrån och kidnappningar. (Bara ett fåtal utlagda.)
Övernattningsikon:Visar vart Resekartan har övernattat och i vissa fall andra kända och omtalade boenden. (Det kan vara i alla prisklasser.)
Nattlivsikon:Visar antingen ett specifikt ställe eller ett område med nattliv. (Det kan vara i alla prisklasser.)
Restaurangikon:Visar antingen ett specifikt ställe eller ett område med mat/fika. (Det kan vara i alla prisklasser.)
Linjer/Rutter:Visar helt enkelt olika rutter/leder som Resekartan har eller ska gå/åka. De flesta har mer information om du klickar på en; såsom transportsätt och pris.
– Mer information om kartan –

Syftet med kartan är att på ett enkelt och smidigt sätt kunna resa iväg och inte missa något riktigt sevärt på vägen dit, – eller på aktuell plats. Den hjälper även att komma ihåg vart alla guldkorn finns!

Men…

 • Om du vet en sevärdhet, plats, stad eller något annat som Resekartan inte placerat ut på kartan, – men som du verkligen rekommenderar.- Tveka inte att höra av dig. I de flesta fall så lägger Resekartan ut dessa platser.
 • Färgerna är satta efter specifikt land. Inte ur ett globalt perspektiv. En ”grön” punkt i Sverige skulle alltså ev. bara fått vara ”gul” om platsen hade befunnet sig i t.ex. Norge.
 • Samtliga punkter är hittade på t.ex. TripAdvisor, Lonely Planet, PlanetWare, theculturetrip, thecrazytourist och andra hemsidor på nätet. Många punkter har jag även funnit med hjälp utav satellitbilder och efter att passerat något häftigt under en resa.
 • Resekartan kan givetvis komma att ändra och byta färger. Detta om stället besöks igen och omvärderas, eller om det har blivit en miss från början. Man kan inte säga att alla punkter förtjänar aktuell färg som de har fått. Vissa har fått grön (Ett måste att se) för att de förtjänar mer publicitet. Och vissa kan ha fått gul (Inget måste att se) för att stället inte var så värst imponerande, men som enligt majoriteten kanske borde vara ”grön”.
 • Observera att kartan tar upp sevärdheter och inte nödvändigtvis alla sorter av aktiviteter som t.ex. bowlinghallar, platser med hundspann och arenor.
 • Det finns vissa städer/områden med bara ett fåtal punkter utlagda. Dessa är de ”mest sevärda” på den platsen. Det kan vara en stad som inte är vidare känd, men som har något som Resekartan vill markera ut. (Givetvis finns det fler saker som man kan se/göra i dessa städer. – Men inget som borde vara något direkt WOW.)
 • Resekartan har naturligtvis inte lagt till punkter för alla byggnader/affärer/parker/småorter etc. Inte heller har Resekartan lagt ut punkter i samtliga städer och länder som finns att se och besöka. Utan bara de mest omtalade och mest intressanta. Om man tar sig till punkterna som finns och kollar runt, – speciellt de gröna, så bör man inte missa något storartat i området. Kartans syfte är trots allt att visa världens mest sevärda platser. Så om en specifik stad har ett t.ex. hyfsat vackert rådhus, så behöver den nödvändigtvis inte vara med på kartan.
 • Alla människor har olika intressen. Så vissa ställen som borde vara med kanske helt enkelt inte finns utmarkerade. Bland annat kan jag nämna att en del museum, golfbanor och militära objekt inte prioriteras. Sedan har vi t.ex. massor av vackra nationalparker. Såklart försöker Resekartan få med de mest vackraste/sevärda, men man kan inte få med allt.
 • Det finns många snarlika sevärdheter/nöjen i världen. Och Resekartan lägger sällan till dubbletter. (Till exempel ballongflygning och kamelridning, – om nu inte platsen är särskilt känt för just detta.)
 • Sverige är annorlunda på kartan till skillnad från övriga länder. – Mängden punkter är betydligt flera. Detta beror såklart på att Resekartan har fäste i Sverige. Thailand har också många punkter pga. det stora intresset att resa där.
 • Vackra platser finns det överallt, men tiden förändras. T.ex. kommer betydligt flera öar att bli igenkända om 20 år än vad dom är just nu. – Och därmed tillkommer fler punkter för varje år.
 • Med över 18.000 punkter på en karta så är det omöjligt att hålla koll på om t.ex. ett museum har stängts ner för gott eller om en prisuppgift har ändrats. Uppdatera mig gärna om du hittar en sådan eller liknande punkt. Tanken är att hålla kartan levande!
 • Restauranger, massagesalonger osv. lägger Resekartan bara ut om det är välkänt, finns en plan att besöka stället eller om Resekartan rekommenderar eller har något att kommentera om stället. Inte bara för dess existens.
 • Det finns såklart platser som Resekartan har besökt men missat att lägga till. Och givetvis finns det många ställen som Resekartan inte har besökt och har missat att lägga till. Många sevärda saker/platser finns det lite information om på nätet. Speciellt i ställen som Mellanöstern, Afrika och i viss mån Ryssland.
– Gör din egna karta – 

Det finns flera sätt att göra sin egna karta på. Det lättaste sättet är via googles: ”My Maps”. (Du måste vara inloggad på ditt google-konto.) Där kan du sedan skapa en ny karta och placera ut ikoner, markörer och linjer i de färger du önskar.

Nackdelen med detta sätt är att ”My Maps” har relativt hårda begränsningar på antal punkter som man kan lägga ut. Men under ca. 5000st är inga större problem. (Men kartan blir segare desto fler man har.) Man är även begränsad till tio ”lager”.

Efter att tjänsten ”Google Fusion Tables” lades ner så emigrerade Resekartan till ”Mapbox”. Mapbox är definitivt mer avancerat än googles ”My Maps”. Men man lär sig med tiden. Kan ett inlägg med en guidé vara av intresse?

Resekartan ger inte ut sin datorbas (alla punkter) hur som helst till kodare eller andra intresserade. Kartan har tagit flera år av jobb. Men vid förfrågningar och ev. samarbete så kan du höra av dig.

Om du vet en sevärdhet, plats, stad eller något annat som Resekartan inte placerat ut på kartan, – men som du verkligen rekommenderar. Tveka inte att höra av dig.