Hyra fordon
Att hyra ett fordon utomlands ger en oslagbar frihet att utforska resmålet i egen takt. Oavsett om du väljer en smidig hyrbil för att navigera städer och landsvägar, en robust SUV för äventyr utanför asfalten, eller kanske en motorcykel eller moped för korta utflykter, är det avgörande att vara väl förberedd – inte minst när det gäller försäkringar.
- Förstå grundskyddet & identifiera luckor
- Att köra utomlands
- Köra på vänster sida
- Hyra vattenskoter
- Hyra moped/mc
- Olycka & saknad behörighet
- Försäkring & Skydd
- Trafikregler & Körning
- Hyrningsprocess & Villkor
- Hantering av fordonet
- Vid Problem & Återlämning
- Att köra i USA
- Övrigt
Förstå grundskyddet & identifiera luckor
Vid hyra ingår oftast trafikförsäkring (Third Party Liability Insurance) som täcker skador du orsakar på andra och deras egendom, men sällan dig själv eller hyrbilen. Ofta inkluderas även vagnskadeförsäkring (CDW/LDW) som kan skydda mot skador på hyrfordonet samt stöld (vanligtvis med LDW).
Det grundläggande försäkringsskyddet har ofta betydande begränsningar och höga självrisker (ibland över 20 000 SEK), vilket är det belopp du själv betalar vid skada. Vi rekommenderar därför att du kompletterar med en självriskeliminering (SCDW).
Självriskreducering/eliminering (CDR/LDW, SCDW/ZEP) minskar eller tar bort din självrisk. Kontrollera om din privata försäkring eller ditt betalkort täcker detta för att spara pengar jämfört med uthyrarens erbjudande. Alternativt kan bokning via tredjepartsplattform (t.ex. rentalcars.com) med extern SCDW vara ett alternativ. Var dock medveten om att du vid en skada i dessa fall vanligtvis behöver betala självrisken först och sedan ansöka om ersättning.
Kontrollera noga försäkringens omfattning. Vanliga undantag inkluderar skador på däck, glas och underrede, trots vagnskadeförsäkring och självriskeliminering.



Hyrbilsförsäkringar kan upplevas som en djungel. Det är viktigt att vara medveten om att försäkringsalternativen varierar beroende på land, företag och fordonstyp. Även en till synes likadan försäkring, som exempelvis CDW, kan ha olika omfattning beroende på uthyrare. Här är några av de försäkringar du kan stöta på:
- SCDW (Super Collision Damage Waiver)
- CDW (Collision Damage Waiver)
- CDR (Collision Damage Reduction)
- LDW (Loss Damage Waiver)
- TP (Theft Protection)
- STP (Super Theft Protection)
- TW (Tire and Wheel Protection)
- THW (Theft of Wheel)
- WDP (Windscreen Damage Protection)
- WSC (Winterization Surcharge/Charge)
- GPP (Glass Protection Plan)
- GPI (Glass and Puncture Insurance)
- RSN (Roadside Assistance/Service Network)
- ROW (Roadside Option/Waiver)
- RAP (Roadside Assistance Protection)
- PEP (Personal Effects Protection)
- PEC (Personal Effects Coverage)
- PAI (Personal Accident Insurance)
- SPAI (Supplemental Personal Accident Insurance)
- ALI (Additional Liability Insurance)
- LIS (Liability Insurance Supplement)
- SLI (Supplemental Liability Insurance)
- LI (Liability Insurance)
- ZEP (Zero Excess Protection)
- ESP (Extended Service Plan)
- ECP (Extended Coverage Plan)
- UMP (Uninsured Motorist Protection)
- PAP (Personal Accident Protection)
”Att hyra fordon utomlands ska vara en positiv upplevelse som berikar din resa. Genom att vara väl informerad kan du minimera risken för problem och njuta av friheten på vägarna.”

Att köra utomlands
Oavsett resmål kommer du sannolikt att märka en annorlunda, ofta intensivare, trafikrytm jämfört med Sverige. Eftersom både trafikkultur och regler kan skilja sig, är det viktigt att vara extra försiktig i trafiken och anpassa din körstil.
Vid resa utanför EES-området krävs vanligtvis ett internationellt körkort (IKK). Information om ansökan finns på Transportstyrelsens webbplats. Trots att vissa länder som USA ofta accepterar svenskt körkort, rekommenderas IKK för att undvika problem. (Regeringssidan USA.gov anger att behovet av IKK varierar per delstat),
- 1 mile = 1609 meter
- 1 gallon = 3,785 liter
Köra på vänster sida
Att köra på vänster sida vänjer man sig snabbt vid, även om de första dagarna kräver extra tankeverksamhet eftersom mycket av bilkörningen normalt sitter i muskelminnet. Rondeller kan kännas knepiga i början, men blir snart logiska. Det kan också vara ovant att bedöma bilens exakta placering i körfältet. För att underlätta kan det vara bra att börja köra utanför storstäder. Låt dig inte avskräckas från vänstertrafik.
Hyra vattenskoter
Att hyra vattenskoter utomlands är kul, men var uppmärksam på potentiella problem med oseriösa uthyrare som felaktigt kan påstå att du orsakat skador – ett vanligt problem för de flesta hyrfordon, särskilt vattenskotrar. Skydda dig genom att noggrant dokumentera skicket med foto och video före hyrningen och säkerställ att befintliga skador noteras i avtalet med uthyraren. Ta även bilder vid återlämning.
Kontrollera gärna recensioner och se till att du får instruktioner samt säkerhetsutrustning, som i detta fall flytväst. Om uthyraren felaktigt anser att du orsakat skada, kontakta polisen omedelbart. Ofta räcker det att nämna polis för att ”problemet” ska vara löst.

Hyra moped/mc
Det är lockande att uppleva ett tropiskt land på två hjul med vinden i håret. Kom dock ihåg att körkortsregler för motorcykel varierar stort mellan länder. I Sverige får du köra moped klass I och II med B-körkort. Intressant nog tillåter Spanien dig att köra motorcykel i kategori A1 med ett svenskt B-körkort som du haft i minst tre år!
I länder som Thailand ger ett svenskt B-körkort inte rätt att köra motorcykel eller scooter lagligt; thailändsk lag kräver A-körkort för alla motorcyklar, vilket också ska framgå av ditt internationella körkort (IKK). Till skillnad från många länder i Europa har länder som Thailand inte uppdelningen: A1, A2 och A, utan en generell A-behörighet.
Även om vissa hävdar att ett A2-körkort ibland kan accepteras om du håller dig inom dess begränsningar, är det ”risky business”. Många resenärer har blivit bötfällda av thailändsk polis trots att de haft ett A2-körkort och kört en mindre motorcykel.
Det är mycket viktigt att understryka att begreppet ”moped” som vi känner till det i Sverige med en begränsad motorvolym på 50cc inte existerar juridiskt på samma sätt i många andra länder. De fordon som turister ofta ser som ”mopeder” är i själva verket scootrar och lätta motorcyklar med en motorvolym som oftast börjar på 125cc och uppåt. Uthyrare i vissa länder frågar inte alltid om körkort, men det är ditt eget ansvar att följa lagen.
Olycka & saknad behörighet
Många tror felaktigt att körning utan rätt behörighet automatiskt nekar all försäkringshjälp. Din giltiga reseförsäkring täcker dock normalt akut sjukdom, olycksfall och din egendom enligt villkoren, oavsett körkort och behörighet. Vissa försäkringsbolag kan däremot minska ersättningen vid riskbeteende – vilket skulle kunna vara körning utan giltigt körkort. Skador på andra personer eller deras egendom kräver separat försäkring (ofta obligatorisk och inkluderad i hyran, men bör kontrolleras).
Trots frestelsen att hyra motorcykel är det bäst att avstå om du saknar rätt behörighet.
– SNABBA TIPS –
Försäkring & Skydd
- Grundläggande skydd: Se alltid till att fordonet har Third Party Liability Insurance och CDW/LDW. Gärna även självriskeliminering.
- Boka i Sverige: Vid bokning via svenska AVIS, Hertz etc. ingår ofta bland annat ett grundläggande personskydd. Och om du redan har en reseförsäkring kan en separat PAI-försäkring vara överflödig. Att boka via svenska sidor / tredjepartsaktörer kan därför vara ett smartare val, även om priset eventuellt är lite högre.
- Neka onödiga försäkringar: Tacka nej till extraförsäkringar vid uthämtning om du inte behöver dem. Var uppmärksam så att personalen inte försöker sälja dig försäkringar du redan har.
- Självriskeliminering: Självriskeliminering (SCDW/ZEP) är inte alltid tillgänglig. Självriskreducering (CDR/LDW) kan vara ett bra alternativ.
- Punktering & stenskott: Utan särskild försäkring kan du behöva betala för nytt däck, bärgning eller en ny vindruta vid skador.
- Island: I vissa länder som Island, finns tilläggsförsäkringen “Wind and Gravel Damage Waiver”. Avgör själv om detta är relevant för din resa.
Trafikregler & Körning
- Trafikregler: Högerregeln är inte universell; i många länder har fordon på huvudvägen företräde. Vid likvärdiga vägar gäller oftast principen ”först till kvarn”. Det är viktigt att du informerar dig om de lokala trafikreglerna.
- Alkohol: Om du har tänkt tagit en öl till maten, undersök promillegränsen.
- Rondeller: I vissa länder gäller högerregeln även i rondeller, vilket innebär att fordon inne i rondellen måste släppa in de som är på väg in.
- Trafiksignaler: Lär dig om lokala signaler, skyltar och vägmarkeringar innan du hämtar ut ditt fordon.
- Säkerhet: Använd alltid säkerhetsbälte i bil och buss samt hjälm på motorcykel. Undvik alkohol vid körning och hyr/kör inte fordon utan giltigt behörighet. Använd sunt förnuft.
- Vägavgifter: Undersök regler för motorvägs-, tunnel- och trängselavgifter. Betalar du själv eller dras det från kortet? Finns det administrativa avgifter?
- Parkering: Parkera inte fordonet på platser där du inte heller skulle parkera din egen bil.
- Belysning: Kontrollera reglerna kring halvljus. Dessa regler varierar mellan olika länder.
- Körkort: Ha med giltigt körkort och eventuellt internationellt körkort (IKK).
Hyrningsprocess & Villkor
- Envägshyra: Att hämta bilen på ett ställe och lämna på ett annat medför ofta en ”one-way-fee” men kan öka reskomforten och äventyret.
- Uppgradering: Välj bilmodell noggrant vid bokning, och inte på plats för att spara pengar.
- Körsträcka: Kontrollera om det finns begränsningar i körsträckan eller en kilometertaxa.
- Gränsöverskridande resor och färjor: Kontrollera reglerna innan du tar fordonet på en färja eller passerar en landsgräns.
- Utrustning: Informera dig om eventuella krav på utrustning som reflexväst – när du ska in i ett annat land.
- Vid uthämtning: Fråga personalen om bränsletyp (och eventuellt oktantal).
- Vid punktering: Ta reda på om du ska använda reparationssats eller om bärgning gäller. Fråga vid uthämtning av fordonet.
- Extra förare: Kontrollera om det är tillåtet med fler än en förare och om det medför extra kostnader. Ibland finns det erbjudanden online där två förare ingår.
- Deposition: De flesta hyrbilsfirmor tar ut en deposition (ca 2000-20,000 SEK).
- Kreditkortskrav: Många uthyrare kräver kreditkort.
- Jämför priser och villkor: Jämför olika uthyrare online och boka i god tid. Gärna 3 månader innan.
- Finstilta villkor: Läs noggrant vad som ingår i priset, eventuella tilläggskostnader, bränslepolicy och återlämningsvillkor.
- Åldersgränser: Det är ofta dyrare att hyra som ung, och vissa länder har minimiålder (t.ex. 21 år) och ibland övre åldersgräns (t.ex. 70 år).
- Bilgrupp: Välj en bil som passar dina resmål och antal passagerare (grupp B och uppåt rekommenderas generellt).
- Märkesuthyrare: Att hyra bil från en mindre aktör kan otvivelaktigt ha sina fördelar. Å andra sidan erbjuder etablerade företag en större förutsägbarhet och trygghet i vad man kan förvänta sig.
- Gratis envägskörning: Ibland erbjuder uthyrningsbolag gratis envägskörning mellan vissa platser för att flytta tillbaka bilar. Kolla deras hemsidor!
Hantering av fordonet
- Skötsel: Städning och tvättning är sällan ett krav. Men att ta bort godispapper och undvika att ha popcornregn i bilen är klokt.
- Dokumentera bilen: Ta alltid bilder på fordonet före och efter hyrperioden. Notera befintliga skador som saknas i dokumentationen med personalen innan du åker iväg.
- Bränsle vid återlämning: Fyll tanken enligt överenskommelse (ofta full tank).
- Rätt utrustning: Säkerställ att bilen har rätt utrustning för dina behov (t.ex. dubbdäck i fjällen, dragkrok vid behov).
Vid Problem & Återlämning
- Vid problem: Kontakta uthyraren omgående för en ersättningsbil vid problem.
- Kvittering: Se till att få ett kvitto som bekräftar att bilen inte har några nya skador vid återlämning.
- Böter: Räkna med att få böter och en administrativ avgift hemskickad om du fastnar i en kamera eller t.ex. kör ditt fordon på en väg där fordonstypen inte är tillåten.
- Nödkontakt: Notera ett dygnetrunt-nummer till uthyrningsfirman eller skapa en kontakt på telefonen.
- Ändringar i bokningen: Att lägga till dagar eller göra andra ändringar under resan görs ofta som en ”ny bokning”, vilket ofta kan blir dyrare än planerat. Planera din resa med hyrfordonet noggrant.
- Sen återlämning: Lämna bilen i tid för att undvika extra dygnsavgift. Tidigare återlämning samma dag brukar inte vara ett problem.
Att köra i USA
- Vid biluthyrning i USA är det viktigt att trafikförsäkringen kompletteras med ett utökat skydd, ett så kallat Liability Supplement. Om fordonet är bokat från Sverige brukar detta skydd vara inkluderat. Vid bokning på plats kan det dock innebära en extra kostnad.
- I USA är det strikt förbjudet att köra om skolbussar som stannat för att släppa av eller ta ombord passagerare.
- I USA finns Car Pool Lane, även kallat HOV Lane (High-Occupancy Vehicle Lane). Dessa körfält är reserverade för att underlätta för fordon med ett visst antal passagerare.
- 1 mile = 1609 meter. 1 gallon = 3,785 liter.
Övrigt
- Omdömen: Läs och jämför omdömen om uthyraren. Resekartan rekommenderar minst 3.2/5.
- Missa inte inlägget: Hyrbilsprogram
Lämna ett svar