Land

Filippinerna

Huvudstad:
Språk:
Yta:
Invånare:
Statsskick:
Valuta:
Tidszon:
Största religionen:
Larmnummer:
Eluttag:
Kranvatten:
Landsnummer:
Medellivslängd:
Rek. sim-kort:
Resekartans karta:
Manila
Engelska och Filipino
300,000 km²
Cirka 105 miljoner
Republik, enhetsstat
Filippinska Peso
UTC/GMT +8
Kristendom
117. Men 112 och 911 fungerar.
Adapter behövs inte överallt. (A, B, C)
Ska inte drickas
+63
69,09 år (2016)
Globe
Filippinerna

Huvudstad: Manila
Språk: Engelska och Filipino
Yta: 300,000 km²
Invånare: Cirka 105 miljoner
Statsskick: Republik, enhetsstat
Valuta: Filippinska Peso
Tidszon: UTC/GMT +8
Största religionen: Kristendom
Larmnummer: 117. Men 112 och 911 fungerar.
Eluttag: Adapter behövs inte överallt. (A, B, C)
Kranvatten: Ska inte drickas
Landsnummer: +63
Medellivslängd: 69,09 år (2016)
Rek. sim-kort: Globe
Resekartans karta: Filippinerna

Karta med sevärdheter

Jag rekommenderar att du klickar här, – för att förstora kartan vilket ger en bättre användarupplevelse. Mer information om kartan finner du här.

Extern videoinspiration
Intern videoinspiration

Introduktion

Filippinerna är ett vackert land 120 mil öst om det Vietnamesiska fastlandet. Jag skulle våga påstå att Filippinerna är ett av världens häftigaste land! – Främst för att det finns så mycket sevärt som än så länge inte hamnat på ytan i turistböcker och hemsidor. Och då landet består utav minst 7641 öar så finns det alltid nya platser att besöka och upptäcka! Men… Man bör hålla koll på säkerhetsläget i landet. I vissa delar finns det risk för kidnappningar. Man bör alltså läsa på lite om de öar och platser som man planerar att besöka.

Filippinerna är kort sagt det ”nya” Thailand. Människorna är i största del underbara och naturen är helt oförglömlig! I överlag så är maten i landet inte särskilt god. Speciellt om man jämför med länder i övriga Sydostasien. Men givetvis är det inga problem att hitta hamburgare eller någon klassiskt. T.ex. på snabbmatskedjorna Jollibee och Greenwich Pizza.

För filippiner är maten en stor del av kulturen, och den härstammar från länder som Spanien, Kina, Frankrike, Sydostasien och USA. Detta blir lätt förståeligt när man läser om t.ex. den spanska koloniseringen som påbörjades under 1500-talet. Vid sekelskiftet 1900 överlämnade Spanien landet till USA, och det dröjde till 1946 innan landet erkändes som en självständig stat. USA:s sista militärbaser stängdes under 1990-talet, och delar av den amerikanska kulturen är fortfarande rätt tydlig på sina ställen.

Befolkningen

I Filippinerna råder fattigdom. Men efter att man reser runt i landet så upptäcker man rätt snart att pengar inte gör människan lyckligare. (Åtminstone till en viss nivå.) Filippiner påminner på flera sätt om thailändare, men en skillnad är att i Filippinerna så är engelska ett av två officiella språk. (Så att kommunicera är inget större bekymmer!) Folket är överlag bland de trevligaste i hela Sydostasien, och även nyfikna på oss turister.

Bästa tiden att åka

Filippinerna har ett tropiskt klimat. Temperaturen ligger på runt 20-30°C året runt, och den torra perioden mellan November och April är att föredra. Fuktigheten under denna period är inte lika jobbig som i t.ex. Thailand. Vill man ha något svalare så är början av året det ultimata.

Här kan du jämföra vädret månad för månad i huvudstaden. Vill du ha en aktuell väderrapport så rekommenderar jag att du använder yr.no.

Rekommenderade rutter

Givetvis går det att upptäcka större delen av landet på en och samma resa om man har tid och pengar. Men det är viktigt att veta att det finns två hubbar i landet. Cebu och Manila. Därifrån går det att flyga till större delen av landet. Med detta sagt så skulle jag rekommendera att göra minst fyra resor till Filippinerna – om man är ute efter att upptäcka vad landet har att erbjuda.

 1. Den första till Boracay.
 2. Den andra till västra delen av landet; Palawan och Coron.
 3. Den tredje till den mer centrala delen av landet som Cebu, Panglao, Camiguin, Siquijor, Malapascua och Bantayan. Om man gillar att surfa så bör man göra en avstickare till Siargao.
 4. Nu när du blivit varm i kläderna så är det utmärkt att utforska norra delen av landet: Luzon. Även att ta en tur till Puerto Galera passar de flesta.

Vilka av alla ställen som passar bäst för dig kan du läsa längre ner. Du kan också kolla runt på kartan för att hitta sevärdheter!

Priser

Filippinerna är ett land som är jätte billigt att resa och leva i för oss svenskar. Ett av,- om inte det billigaste landet i Sydostasien. Du kan jämföra ungefärliga levnadskostnader med Sverige om du klickar här. Observera att priserna kan vara dyrare i turistområden.

Det är dumt att vifta med stora sedlar. Det visar bara att du har mycket pengar, vilket i sin tur kan öka risken för att bli rånad.

Pruta och dricksa

Var alltid glad och le när du prutar, det hjälper mycket! Om du dessutom köper flera saker så är det lättare för säljaren att sätta ett bättre pris.

En bra början är att erbjuda ca. halva priset, och sedan mötas och komma överens. Testa dig fram. – Pruta är något man lär sig och finner en känsla i! 30-40% billigare är inte en omöjlighet. Kända äkta märken är det ingen större vits att pruta på. Man prutar inte heller i regel på väletablerade affärer.

Det är inget måste att dricksa i Filippinerna, men det blir allt vanligare ju mer turister som kommer. Observera att följande tabell enbart ska ses som en riktlinje. Ska man dricksa så gör man det efter hur nöjd man är, och inte för; ”att man ska”.

Benämning:Summa:Kommentar:
TaxichaufförenP20-P50Per tur. Eller runda upp / ge växeln.
Servitören10%Av priset om ej inkluderat. Annars runda upp / ge växeln
Guiden10%Av priset
VäskbärarenP20-P50Per bagage
StäderskanP20-P50Per dygn
Frisören1-15%Av priset
Massören10%Av priset. (P20-P100 är förekommande)

Vett och etikett

Det finns inga jätte stora skillnader på hur man ska bete sig i Filippinerna gentemot i Sverige om man kollar på ytan. Men som grund ska man alltid visa respekt och inte peka på folk. När man äter ute så delar man ofta på maten i gruppen. Det rekommenderas inte att man är den första som plockar eller tackar ja till mat, då det kan ses som att man är ohövlig.

Familjen är något som betyder mycket och står i fokus hela livet, och gör man en filippin en tjänst, så är detta något som koms ihåg. Filippiner är dessutom väldigt öppna och kan komma att ställa personliga frågor.

Om du är intresserad av ämnet så rekommenderar jag dig att söka på ”hiya”, (sense of shame) vilket är viktigt hos invånarna.

Mer om vett och etikett kan du läsa här.


Angeles City

Inpå 90-talet låg en stor amerikansk militäranläggningen kallad Clark Air Base i Angeles City. Sedan dess finns landets största Red Light distrikt fortfarande kvar i staden, kallat; Fields Avenue (Walking Street).

Jag vet inte vad jag hade förväntat mig av staden. Något liknande Pattaya i Thailand tror jag. Men jag känner mig allmänt missnöjd med besöket. Det finns mycket turister, men det känns verkligen som att de flesta är amerikaner som blivit kvar sedan militäranläggningen lades ner. Det finns många sevärdheter i staden, såsom Puning Hot Spring och Dinosaur Island. Men jag ser ingen större anledning att åka just till Angeles City. Men har man vägarna förbi så kan man stanna till en eller ett par nätter. Smaken är ju som baken, och det finns trots allt rätt mycket att se och göra.

Sevärdheter

 1. Nattlivet efter Fields Avenue. (Walking Street).
 2. Shoppa i SM City Clark och Marquee Mall.
 3. Gå på massage eller kasino.
 4. Besök Holy Rosary Parish Church och Museo ning Angeles.
 5. Puning Hot Spring
 6. Besök Decawake Clark Cable Park, SandBox park, El Kabayo, Nayong Pilipino Sa Clark, Fontana Water Park, Dinosaur Island, Zoocobia Fun Zoo eller Paradise Ranch Clark.
 7. Angeles City Public Market och Apu Market (Fredagar)
 8. Air Force City Park
 9. Mount Pinatubo

Fler sevärdheter och vart man finner ovanstående ställen kan du se på kartan. Mer information om själva kartan finns här.

Boende och nattliv

Om man ska övernatta i staden så rekommenderar jag området i och runt Fields Avenue. Vi bodde på Red Planet Angeles City. Jag hade gärna bott lite närmare själva Fields Avenue, men till pengen så var hotellet okej. Hotel America verkar på ytan vara bra. Men det går lite dåliga rykten om det?

Nattlivet ligger helt enkelt på gatan Fields Avenue och på gatorna omkring. Alltså precis söderut från Bayanihan Park.

Ta sig dit/runt

Det vanligaste sättet att ta sig till staden är via buss eller taxi, men det går även att flyga till Clark International Airport. När man väljer buss till och från Manila så rekommenderas det att man väljer mellan: ”Fly the Bus” och ”Southern Cross Shuttle”. (På de lokala bussarna förekommer det årligen några rån på.) Vid problem/osäkerhet så kan du be ditt boende boka biljetter.

Beroende på vart man ska inom staden, så kan man självklart åka med en jeepney, – som man vinkar in. De åker bestämda rutter och kostar inte många filippinska pesos. Det finns även ett tuk-tuk liknande fordon på tre hjul; (Tricycle). Med dessa kommer man överens om en destination och ett fast pris.

Säkerhet

Det är och känns tryggare i Angeles City än i Manila. Men man kan aldrig vara helt säker oavsett vart man åker i världen, därav jag rekommenderar att undvika mörka gator ensam nattetid. Ta det lugnt, använd sunt förnuft, visa respekt och stöka inte för mycket, – för då är chansen liten att det händer dig något.

Ska man in på någon club/bar i staden så är det alltid bra att vara flera. Speciellt om man är ny inom att resa i landet.

Du kan jämföra t.ex. rånrisken med Stockholm om du klickar härObservera dock att Numbeos siffror inte är helt pålitliga.

Bilder

Bantayan

Till Bantayan åker man främst för att sola och bada. Vilken ö som är ”bäst” mellan Bantayan och Malapascua är främst en smakfråga. Men det som är helt klart är att Bantayan är större och har fler sevärdheter och nöjen. Man kan bland annat hyra motorcykel och besöka Fort of Kota Park eller Bantayan Public Market. Jag föredrar dock Malapascua för att det just är så litet och mysigt. Stränderna på båda öarna betygsätter jag som ungefär jämlika.

Sevärdheter

 1. Paradise Beach. (Inträdesavgift.)
 2. Kota Beach.
 3. Ogtong Cave. (Ligger vid resorten Ogtong )
 4. Virgin Island aka. Sillon Island. (Lite överskattat, men värt om man är på Bantayan.)
 5. Omagieca Obo-ob Mangrove Garden.
 6. Fort of Kota Park.
 7. Bantayan Public Market + Sts. Peter and Paul Parish. (Bantayan Town.)
 8. Fallskärmshoppning.

Fler sevärdheter och vart man finner ovanstående ställen kan du se på kartan. Mer information om själva kartan finns här.

Boende och nattliv

Bantayan är inget ställe man åker till för att festa. Men det finns några ställen i Santa Fe där man kan ta sig en öl eller en drink. Självklart finns det även karaoke för den som letar. Med detta sagt så rekommenderar jag att bo i området kring Santa Fe. Då är man även nära öns bästa stränder.

Hur tar man sig mellan Malapascua och Bantayan?

Det finns två sätt att ta sig mellan Malapascua och Bantayan. Antingen åker man den vanliga färjan till Maya (Från Malapascua), sen byter till buss/taxi/tricycle till Hagnaya där man sedan kan ta en färja till Bantayan. (Eller tvärtom om man befinner sig på Bantayan och ska till Malapascua.) Detta tar tid, men det är tryggt!

Man kan även boka en direktbåt emellan! De brukar kör laster och folk från Bantayan till Malapascua. Och enligt han jag köpte biljetter av så är det billigare att åka från Malapascua till Bantayan pga. ”backload”, alltså att de ofta kör tomt tillbaka. Jag vet inte om detta stämmer, men flera på nätet har berättat lika.

Vi valde att åka en direktbåt. Det är oftast små båtar (Bangka), och jag hade redan innan läst att det kunde vara riskabelt. Men vi åkte ändå, vilket jag skulle få ångra.

Vi var två turister som åkte, och det var två brorsor som körde båten. Ena var ca. 30 år och den andra 12. (Dock duktiga och trygga i att hantera båten.) Vågorna var större delen av resan högre än själva båten. Och stödpontonerna fick kämpa emot rejält. Ibland sköljde vågorna rakt över båten, och där det var som värst så höll den på att tippa, vilket fick den äldre brodern som styrde att släppa styrpinnen och kasta sig ut på kanten för att lägga motvikt. Pojken råkade flyga av båten en gång, men lyckades med nöd och näppe att hänga kvar med ena armen. Innan vi anlände fick vi även åka i land på en annan ö och skaffa ett snöre då styrningen hade gått sönder.

Jag kan inte bedöma hur höga vågorna var, men hade vi ramlat av så hade vi troligen gått åt. Ibland är man ca. en mil från närmaste land, och beroende på vilken rutt man åker så passerar man flera klippväggar. De sa att det inte ”alltid är så där illa”, men att det händer. Och som sagt så har flera varit med om liknande, och jag är i vanliga fall inte den där ”känsliga och rädda personen”. Videon nästan längst upp på sidan under ”Intern videoinspiration”, visar till ett ungefär hur det såg ut. Men där det var som värst fick vi hålla i oss. En laptop som vi hade nerpackad gick även sönder pga. allt vatten. Priset vi två betalade för en direktbåt mellan Malapascua och Bantayan var 2400 php. (2019) (När vi hade påbörjat båtresan så frågade vi om de kunde köra oss förbi Virgin Island aka. Sillon Island. Detta gick de med på för 1000 php extra.)

Så för att sammanfatta: Det andra tillvägagångssättet att ta sig över land och att åka färjorna är både säkrare och betydligt billigare. Totalt ca. 1000 php för två stycken. Att åka direktbåt gör dock att man sparar någon timme.

Ta sig dit/runt

Det går att flyga till Bantayan från Cebu City med en Cessna. Detta kostar några 1000SEK per person. Man kan även ta en taxi från t.ex. flygplatsen i Cebu City till Hagnaya Port där färjan till Bantayan går ifrån. Detta kostar i vanliga fall mellan 2000-3000 php (2020). Åt motsatt håll så lyckades vi får ner priset till 1400 php. Detta tar grovt räknat ca. 3 timmar. Vill man åka billigt så kan man ta busen ifrån Cebu North Bus Terminal. Detta kostar inte mer än ca. 200 php/pp enkel väg. Färjan över till Bantayan kostar också ungefär 200 php/pp enkel. Observera att färjorna inte går dygnet runt! Så planera din tid.

Att ta sig runt kan man göra med att åka en Trisikad. Man kan även åka Jeepney billigt mellan bestämda platser. Vill man förflytta sig själv så kan man hyra en motorcykel eller cykel.

Säkerhet

Jag känner mig trygg! Det finns inget att anmärka på.

Man kan aldrig vara helt säker oavsett vart man åker i världen, därav jag rekommenderar att försöka undvika mörka gator ensam nattetid. Ta det lugnt, använd sunt förnuft, visa respekt och stöka inte för mycket, – för då är chansen liten att det händer dig något.

Bilder

Bohol & Panglao

Bohol och Panglao är två olika öar, men de är ihopkopplade med två broar. Än så länge är det Panglao som är ön där flest turister övernattar, medan man gör någon dagsutflykt till Bohol. Med detta sagt så kommer fokusen i denna text att ligga på Panglao.

Panglao är vad vi svenskar skulle se som lagom. Det är inte lika lugnt som i Bantayan och Malapascua, men trots det så kan man kan hitta sin egna oas. Dessutom finns det ett nattliv som svagt kan påminna om Boracays. Det finns mycket man kan se och göra. Allt från att ta en utflykt till Chocolate Hills Complex på Bohol, till att ta en båt ut till Virgin Island of Panglao. Uppriktigt sagt så är stränderna på varken Virgin Island, Bohol och Panglao särskilt imponerande. Men helt okej. Däremot i Alona Beach som är som Panglaos centrum kan man förutom att bada, ”shoppa”, gå på massage, hyra motorcyklar och boka ”tours”. (T.ex. dykturer.)

Jag tycker personligen att Chocolate Hills är rätt överskattat i verkligheten. Men det finns flera saker att se och göra i det området än att bara ”kolla på kullar”. Bland annat en zipline där man cyklar på. (Chocolate Hills Adventure Park), ballongfärder och turer med fyrhjulingar. Men jag har ifrågasatt mig själv om det verkligen är värt att åka till Bohol/Panglao. Och mitt svar blev att det faktiskt är värt ett stopp någon dag, – om man håller på med ”island hopping” och t.ex. ska vidare till Camiguin eller Siquijor, – eller om man bara gillar lite mer äventyrliga grejer. För det finns trots allt någon sorts charm med Panglao och Bohol.

OBS: Det finns ATM i Alona Beach!

Sevärdheter

 1. Njut av livet i Alona Beach på Panglao.
 2. Hyr motorcykel eller boka en tur till Chocolate Hills Complex. Gör stopp vid t.ex. Loboc River, Bilar Man-Made Forest, Tarsier Conservation Area och Pangas Falls. Eller ta en ballongfärd, prova zipline med cykel eller kör fyrhjuling.
 3. Gör en island-hopping tur och se t.ex. Virgin Island of Panglao, Pamilacan och Balicasag.
 4. Ta ett dopp i Hinagdanan Cave.
 5. Undersök vilka stränder som är bäst. Alona, Dumaluan/White Beach, Doljo…?
 6. Se Panglao Watchtower.
 7. Utforska resten av Bohol. T.ex. Tagbilaran City, vattenfall, Zoo, Lumayag Sandbar, Sea of Clouds och Hilltop 360 View Park.

Fler sevärdheter och vart man finner ovanstående ställen kan du se på kartan. Mer information om själva kartan finns här.

Boende och nattliv

Nattlivet är hyfsat bra! Det går inte helt att jämföras med t.ex. Manila, Angeles City och Boracays. Men det finns en hel del trevliga ställen för att ha en bra kväll. Majoriteten av ställen hittar man på Alona Beach efter stranden och på gatan ”Alona Beach Road”. En favorit för mig var: ”Aliahailey reagge bar”, som ligger vid slutet av Alona beach road vid vattnet. Vill man däremot slippa majoriteten av turister så finns en del ställen och någon klubb i Tagbilaran City. (Se kartan.)

Vi bodde på ZEN Rooms Captain’s Lodge på Alona Beach. Man fick mycket för pengarna, och jag rekommenderar boendet för backpackers som vill ha en lite högre standard. – Men det är inget lyx. Vill man bo i ett lugnare område så rekommenderar jag i princip hela Panglao. Men det är på Alona Beach som ”allt händer”.

Ta sig dit/runt

Det går att flyga till Bohol/Panglao. Men det absolut vanligaste sättet att ta sig dit är via färjan från Cebu City som anländer till Tagbilaran City. Det går flertal färjor som är olika snabba och kostar olika mycket. Men räkna med ca. 400-1000 php enkel/pp. Därifrån kan man sedan åka taxi, hyra motorcykel eller ta en tricycle vidare till Panglao. En tricycle mellan Tagbilaran City och Alona Beach kostar ca. 350 php. (2019)

Hur tar man sig mellan Panglao/Alona Beach och Chocolate Hills?

Om man ska till Bohol/Panglao så är Chocolate Hills ett ”måste”. (Men som jag skrivit tidigare så är det rätt överskattat, men fortfarande värt.) Men hur tar man sig till Chocolate Hills från Panglao/Alona Beach?

 • Motorcykel; – Men då bör man vara en relativt van förare då det är 7 mil enkel väg från Alona Beach! Observera att skriva in ”Chocolate Hills Complex” på GPS:n, annars kan du komma helt fel. En motorcykel kostar ca. 300-500 php/dag plus bränsle.
 • Tour/Minibuss: Rekommenderas för lätthetens skull. Det kostar från 400 php och uppåt per person.
 • Lokala bussar: Då lär man ta sig till Integrated Bus Terminal i Tagbilaran och sedan ta en buss som går mot Carmen, – och ca. 4km innan Carmen hoppa av och promenera upp i en backe där utsikten är. (Ca. 15-20 min.) Beroende hur många man är och exakt vart man bor så kan detta sätt vara billigast.

Ett sätt till fast som inte är så jätte vanligt är att ta en tidig färja från Cebu City (pier 3) till Tubigon (ca. 350 php/pp), och därifrån åka tricycle till Chocolate Hills complex för ca. 800 php. Man kan även välja att åka buss mellan Tubigon och Chocolate Hills complex istället för att ta en tricycle. Men då krävs ett byte i Carmen. Observera att tiden rullar på snabbt när man ska byta och åka lokalbussar.

Hur tar man sig mellan Panglao/Alona Beach och Jagna?

Om man ska till Jagna så är säkert tanken att ta färjan över tilll Camiguin. Taxi till Jagna kostar 1800-2800 php beroende hur bra man är att förhandla. (2020) Räkna med att det tar ca. 3 timmar. (2h för att åka + 1h för att hinna checka-in.) Man kan även åka in till Integrated Bus Terminal i Tagbilaran och ta en buss till Jagna, – vilket blir betydligt billigare, men är mycket mer tidskrävande. Färjan över till Camiguin kostar ca. 450 php enkel och tar 3-4 timmar.

Säkerhet

Jag känner mig trygg! Men det kan hända att vissa dricker lite för mycket alkohol. Men det är sällan något utstickande problem i Panglao.

Man kan aldrig vara helt säker oavsett vart man åker i världen, därav jag rekommenderar att försöka undvika mörka gator ensam nattetid. Ta det lugnt, använd sunt förnuft, visa respekt och stöka inte för mycket, – för då är chansen liten att det händer dig något.

Bilder

Boracay

Jag må ha sett många stränder i mina dar, men det är inte jätte många som slår de på Boracay. Vissa har till och med utsett huvudstranden: ”White Beach”, till världens finaste! Vattnet är oftast extremt rent och varmt och sanden har minimala sandkorn. En hyfsad bra jämförelse med Boracay är Phi Phi i Thailand. – Båda öarna har vackra stränder och båda har ett rätt bra nattliv.

Sevärdheter

 1. Bada och sola på White Beach.
 2. Gå på upptäcktsfärd och utforska alla tre stationer. (Som ön delas upp i).
 3. Gör aktiviteter såsom dykning, parasailing, paraw sailing och paddling.
 4. Shoppa loss i D’mall shopping och besök Talipapa Market.
 5. Hoppa från Ariel’s Point och besök Motag Living Museum.
 6. Ta en båttur till Crocodile Island eller Crystal Cove Island.
 7. Utforska Boracays övriga ständer och bestig Mount Luho.

Fler sevärdheter och vart man finner ovanstående ställen kan du se på kartan. Mer information om själva kartan finns här.

Boende och nattliv

Ön delas upp i tre så kallade stationer. Runt station 1 är det lite dyrare och finare, medan området vid station 2 har de största och bästa festerna. Dessutom finns ”D’mall” – ett shoppingområde. Runt station 3 är det billigast att leva och bo, och brukar vara lugnast. Värt att påpeka är att avståndet mellan station 1 och 3 är under 2,5 km.

Ta sig dit/runt

För att ta sig till Boracay så tar man flyget till Kalibo (Alt. Caticlan) från förslagsvis Manila. Vi flög med Cebu Pacific, och tillbaka med TigerAir. Boka kan vara bra att göra åtminstone några dagar innan, och samtidigt kan man passa på att lägga till transport mellan flygplatsen och Boracay. (På flygbolagets hemsida.) Missar man det så brukar man bli tillfrågad på planet om man vill ha transport till ön. Skulle man även missa det, så finns det fullt med folk på ankomstflygplatsen som vill ta dig resten av vägen.

Bussresan känns som en evighet från Kalibo, även fast det knappt är 8 mil. Av det jag såg av Kalibo så såg det fattigt ut, men det är rätt lärorikt att försöka förstå hur människorna lever där. Väl i lilla Caticlan så byter man bussen mot en båt, och efter en kort båtresa så hamnar man i paradiset!

Att ta sig runt på ön gör man lättast via fot eller med ett tuk-tuk liknande fordon på tre hjul. (Tricycle) Detta transportsätt är väldigt effektivt och billigt. Om föraren frågar dig om en: ”special tur”, så innebär det om du vill åka privat. Detta blir såklart dyrare än att dela med andra.

Säkerhet

Boracay är tryggt. Jag ser transporten till färjeläget som den största risken. T.ex. trafikolycka. Men man kan aldrig vara helt säker oavsett vart man åker i världen, därav jag rekommenderar att undvika mörka gator ensam nattetid. Ta det lugnt, använd sunt förnuft, visa respekt och stöka inte för mycket, – för då är chansen liten att det händer dig något.

Du kan jämföra t.ex. rånrisken med Stockholm om du klickar härObservera dock att Numbeos siffror inte är helt pålitliga.

Bilder

Camiguin

Dykning, surfning, vattenfall, varma källor och svarta stränder efter vulkanutbrott! Det här är en ö för äventyraren och de som vill se något lite mer genuint. Det är helt klart en av mina favoritöar i landet! Att ta en hel dag på motorcykel och åka runt ön och stanna till ofta, vinka och prata med alla, och ta en båttur till Mantigue Island för att snorkla är toppen! För oss som föredrar att simma så är White Island ett bättre alternativ; och borde placera sig väldigt högt upp bland Asiens vackraste sandbar:er!

Sevärdheter

 1. Hyr motorcykel och åk runt hela ön!
 2. Ta båten från White Island Ferry Terminal och besök White Island!
 3. Ta kort på Katibawasan Falls och Tuasan Falls.
 4. Packa cyklop och åk till Mantigue Island!
 5. Om tid finnes så ta en sväng om Kabila White Beach & Giant Clams Sanctuary.
 6. Ta ett dop vid Ardent Hot Springs, Sto. Nino Cold Spring eller Macao Cold Springs.
 7. Dyk vid Sunken Cemetery.
 8. Kolla utsikten från Tongatoc Cove.
 9. Vandra till Binangawan Falls.
 10. Gör en vattenaktivitet som vindsurfing, fiske och t.ex. parasailing,

Fler sevärdheter och vart man finner ovanstående ställen kan du se på kartan. Mer information om själva kartan finns här.

Boende och nattliv

Man åker inte till Camiguin för att festa. Men det finns något ställe att ta en drink/öl på i centrala Mambajao samt på vissa boenden. Men ha inga större förväntningar.

Vart man övernattar spelar ingen större roll. Men jag skulle rekommendera norra sidan mellan Sunken Cemetery och Balbagon Ferry Terminal. Vi bodde på Bahay Bakasyunan Sa Camiguin. Inget jätte wow, men det är rätt fint och ligger nära färjan som går till Jagna. Vissa saker behöver uppdateras på resorten, men se till att välja ett ”Cluster room” – så slipper du de äldsta byggnaderna. Det går bra att hyra motorcykel på hotellet, och maten samt massagen är helt okej, men inte så jätte märkvärdig. För mat och synnerhet pizza så rekommenderar jag istället La Dolce Vita och CheckPoint som man kan nå med bland annat motorcykel.

Ta sig dit/runt

Det finns tre vanligt förekommande sätt att ta sig till Camiguin. Det första är med färja från Bohol. (Mer exakt från Jagna.). Det andra är med färja från Balingoan. (Mindanao.) Och det tredje och lättaste sättet är med direktflyg från Cebu och Manila.

Att ta sig runt gör man lättast med motorcykel. Det är en bra ö för att lära sig att köra! (300-500 php/dag kostar en hyra.) Det finns även jeepneys/multi cab, motorcykeltaxi (habal-habal) och tricycle att ta sig runt med. Men det blir oftast dyrare än att hyra en egen motorcykel om man har många platser man vill stanna till på. Förvisso kan man dela transport och åka billigt mellan t.ex. Mambajao och Benoni, men det blir man inte så mycket lyckligare av om man nu inte planerar att ta färjan mellan Camiguin och Mindanao. (Den färjan går från Benoni.) I norra delen av ön kan man även vinka in en delad t.ex. multi cab som kan ta dig billigt till flygplatsen. Men om man planerar att göra längre turer för att se sevärdheter, så är hyra av motorcykel en stark rekommendation! Kom ihåg att ditt boende oftast kan hjälpa dig med alla frågor som transport.

Säkerhet

Jag känner mig trygg. Det finns inget att anmärka på. Alla är så glada, vinkar och hejar!

Man kan aldrig vara helt säker oavsett vart man åker i världen, därav jag rekommenderar att försöka undvika mörka gator ensam nattetid. Ta det lugnt, använd sunt förnuft, visa respekt och stöka inte för mycket, – för då är chansen liten att det händer dig något.

Bilder

Cebu City

Cebu City är en de två största knutpunkterna i landet. Staden är trevligare än Manila, och det kan vara roligt att stanna till någon dag för att upptäcka vad staden har att erbjuda. Men det är en rätt typisk asiatisk storstad, och inget jätte märkvärdig. Med andra ord är den perfekt att utforska innan man tar sig vidare i landet.

Sevärdheter

 1. Shoppa loss på köpcentrum. T.ex. på Ayala Center, SM City och City Times Square.
 2. Festa, upplev pulsen och gå på massage i områdena; Mango Square och Colon.
 3. Upplev Taboan Public Market.
 4. Besök Temple of Leah (Cebu’s Taj Mahal), Tops Lookout och Terrazas de Flores.
 5. Besök templet: ”Fo Guang Shan Chu Un Temple” eller ”Taoist Temple Cebu”.
 6. Kolla Cebu IT Park och ät på Sugbo Mercado.
 7. Utforska Mactan. Shoppa på t.ex. Outlets at Pueblo Verde eller se stränderna Vano Public Beach och Mactan Newtown Beach. (Förvänta dig inget wow.)
 8. Ha roligt på Cebu Zoo, Crown Regency Sky Experience eller Upside Down World.
 9. Kolla Fort San Pedro, Basilica Minore del Santo Niño de Cebu och Heritage of Cebu Monument.

Fler sevärdheter och vart man finner ovanstående ställen kan du se på kartan. Mer information om själva kartan finns här.

Boende och nattliv

Det finns två populära områden i staden för nattliv. Flest turister finner man på Mango Square, och ca. 1,6 km söderut ligger Colon. Vi bodde på hotellen Best Western Plus Lex och Red Planet Hotel. Det är väldigt bra hotell för priset, och ligger med gångavstånd till Mango Square. Men jag måste rekommendera Colon över Mango Square! Det har mer rörelse, och är ett helt enkelt roligare område. Sen att Colon har betydligt mindre turister är bara ett plus. Så om man letar ett hotell/boende så är något av dessa två områden att rekommendera.

Ta sig dit/runt

Till Cebu City kommer man allra oftast med flyg från Mactan-Cebu International Airport. Mellan flygplatsen och stan (SM City) så kan man åka buss med ”Mybus Service”. Detta kostar 25 php (2020). Det finns även lokalbussar som går till South / North Bus Terminal. Från North bus terminal så kan man sedan ta sig till färjorna som går till t.ex. Bantayan och Malapascua.

Att ta sig runt är lätt! Det finns många taxi, och även t.ex. Grab till bra pris! Jeepneys och Tricycles är billigare, men åker man Jeepneys så är det bra att kolla upp vilka rutter som de kör.

Säkerhet

Jag känner mig rätt mycket tryggare i Cebu City än i Manila, men det är trots allt en storstad. En taxichaufför öppnade rutan och skrek åt oss att vi skulle åka hem. Så jämför man generellt med mindre filippinska städer så är befolkningen inte lika trevliga i Cebu City. Men man kan inte dra alla över samma kant naturligtvis. Det finns massor av trevliga människor i staden! Men det är ungefär som att jämföra folket i Paris och de i övriga Frankrike. – I mindre städer oavsett land, – så verkar folket gladare och hejar på varandra. (För att fatta mig kort.)

Men man kan aldrig vara helt säker oavsett vart man åker i världen, därav jag rekommenderar att försöka undvika mörka gator ensam nattetid. Ta det lugnt, använd sunt förnuft, visa respekt och stöka inte för mycket, – för då är chansen liten att det händer dig något.

Du kan jämföra t.ex. rånrisken med Stockholm om du klickar härObservera dock att Numbeos siffror inte är helt pålitliga.

Bilder

Fler bilder på Cebu City kommer så småningom.

Malapascua & Kalanggaman

Till Malapascua åker man främst för att sola och bada. Vilken ö som är ”bäst” mellan Bantayan och Malapascua är främst en smakfråga. Men Bantayan är större och har fler sevärdheter. Jag föredrar dock Malapascua för att det just är så litet och mysigt. Man blir även närmare lokalbefolkningen som är ca. 4000st. Stränderna på båda öarna är ungefär jämlika. Det finns många stigar i alla riktningar, och vips så kan man virra bort sig och komma till Malapascua Island Public Market. På vägen till Guimbitayan Beach så kommer man att passera många glada invånare och få gå mellan deras tätbebyggda bostäder.

Sevärdheter

 1. Malapascua Island Public Market.
 2. Ta en dagstur till Kalanggaman island. (Se nedan.)
 3. Bounty Beach + Bounty Beachfront Walk.
 4. Langub Beach.
 5. Malapascua Lighthouse.
 6. Guimbitayan Beach.

Fler sevärdheter och vart man finner ovanstående ställen kan du se på kartan. Mer information om själva kartan finns här.

Kalanggaman Island

Anledningen att Kalanggaman ligger under Malapascua är lättheten att ta sig där emellan. Dessutom är Kalanggaman främst en ö för att göra en dagstur till. (Det går att övernatta, men det finns inte mycket att göra där.) Däremot är det en perfekt ö om man gillar att ta bilder och bada. Självklart går det även att snorkla! Reser man i högsäsong så kan man behöva att boka biljetter i förtid, då ön max tar emot 500 personer per dag. Priset per person är ca. 800 php för båten inklusive lunch. Sen tillkommer 500 php för inträdesavgiften. (2020). Man kan även ta sig till ön från Palompon. Och om man befinner sig på t.ex. Malapascua eller i Palompon så är Kalanggaman ett måste! Jag bokade med Malapascua Info, men vem man bokar man är rätt irrelevant i detta fall, – då man i slutändan oftast hamnar i samma båt. Det finns dricka och lätta saker att köpa på plats, men båten som man åker med brukar ha allt man behöver.

Boende och nattliv

Efter Bounty Beachfront Walk och i det området så finns det flera mysiga restauranger. Inte minst sagt ”Hippocampus”. Det finns även ställen runt/efter Bounty Beachfront Walk där man kan köpa drinkar. Men likt Bantayan så är Malapascua ingen ö som man åker till om man vill ha ett bra nattliv. Men att bo i södra delen av ön är att rekommendera.

Hur tar man sig mellan Malapascua och Bantayan?

Det finns två sätt att ta sig mellan Malapascua och Bantayan. Antingen åker man den vanliga färjan till Maya (Från Malapascua), sen byter till buss/taxi/tricycle till Hagnaya där man sedan kan ta en färja till Bantayan. (Eller tvärtom om man befinner sig på Bantayan och ska till Malapascua.) Detta tar tid, men det är tryggt!

Man kan även boka en direktbåt emellan! De brukar kör laster och folk från Bantayan till Malapascua. Och enligt han jag köpte biljetter av så är det billigare att åka från Malapascua till Bantayan pga. ”backload”, alltså att de ofta kör tomt tillbaka. Jag vet inte om detta stämmer, men flera på nätet har berättat lika.

Vi valde att åka en direktbåt. Det är oftast små båtar (Bangka), och jag hade redan innan läst att det kunde vara riskabelt. Men vi åkte ändå, vilket jag skulle få ångra.

Vi var två turister som åkte, och det var två brorsor som körde båten. Ena var ca. 30 år och den andra 12. (Dock duktiga och trygga i att hantera båten.) Vågorna var större delen av resan högre än själva båten. Och stödpontonerna fick kämpa emot rejält. Ibland sköljde vågorna rakt över båten, och där det var som värst så höll den på att tippa, vilket fick den äldre brodern som styrde att släppa styrpinnen och kasta sig ut på kanten för att lägga motvikt. Pojken råkade flyga av båten en gång, men lyckades med nöd och näppe att hänga kvar med ena armen. Innan vi anlände fick vi även åka i land på en annan ö och skaffa ett snöre då styrningen hade gått sönder.

Jag kan inte bedöma hur höga vågorna var, men hade vi ramlat av så hade vi troligen gått åt. Ibland är man ca. en mil från närmaste land, och beroende på vilken rutt man åker så passerar man flera klippväggar. De sa att det inte ”alltid är så där illa”, men att det händer. Och som sagt så har flera varit med om liknande, och jag är i vanliga fall inte den där ”känsliga och rädda personen”. Videon nästan längst upp på sidan under ”Intern videoinspiration”, visar till ett ungefär hur det såg ut. En laptop som vi hade nerpackad gick även sönder pga. allt vatten. Priset vi två betalade för en direktbåt mellan Malapascua och Bantayan var 2400 php. (2019) (När vi hade påbörjat båtresan så frågade vi om de kunde köra oss förbi Virgin Island aka. Sillon Island. Detta gick de med på för 1000 php extra.)

Så för att sammanfatta: Det andra tillvägagångssättet att ta sig över land och att åka färjorna är både säkrare och betydligt billigare. Totalt ca. 1000 php för två stycken. Att åka direktbåt gör dock att man sparar någon timme.

Ta sig dit/runt

För att ta sig till Malapascua så åker man vanligtvis buss/minibuss eller taxi från Cebu City till Maya Port. Taxi kostar från ca. 2000 php. Vill man åka billigt så kan man ta busen ifrån Cebu North Bus Terminal. Detta kostar inte mer än ca. 200 php enkel och tog för oss 4,5 timmar. (Men det ska finnas snabbare. Vår buss åkte väldigt många omkrokar.) Färjan över till Malapascua kostar ungefär 100 php enkel. Observera att färjorna inte går dygnet runt! Så planera tiden.

Malapascua är en ungefär 2,5km lång ö. Så att utforska ön för fot är inget bekymmer. Men det går även att transportera sig med båt och motorcykel. Vi valde att promenera, och flera motorcyklar stannade för att erbjuda oss skjuts. Turistguiderna som vi hade att göra med på Malapascua var jätte bra och nästan övertrevliga. (Malapascua Info). Dock en aning svåra att ha och göra med via mail.

Säkerhet

Tryggheten är inga problem oavsett när på dygnet. Men det är rätt mörkt på stigarna när kvällen kommer. Så att ha en laddad mobil med ficklampa är ett väldigt bra tips.

Men man kan aldrig vara helt säker oavsett vart man åker i världen, därav jag rekommenderar att försöka undvika mörka gator ensam nattetid. Ta det lugnt, använd sunt förnuft, visa respekt och stöka inte för mycket, – för då är chansen liten att det händer dig något.

Bilder

Malapascua:

Kalanggaman Island:

Manila

Det första som de flesta får upptäcka i Filippinerna är huvudstaden Manila. Men gör dig själv en gärning och stanna inte längre än du behöver. Det finns faktiskt inte mycket sevärt i staden. Naturligtvis skulle man kunna spendera flera dagar att se sig runt, gå på ett av världens största köpcentrum; SM Mall of Asia, besöka Ocean Park, Rizal Park, Intramuros och upptäcka nattlivet. Men det är inget som riktigt sticker ut och gör det värt. Men något dygn för att känna på pulsen innan flyget går är definitivt inte fel.

Sevärdheter

 1. Nattlivet efter P Burgos Street och Greenbelt Complex (Makati).
 2. SM Mall of Asia – Ett jätte stort shoppingcenter.
 3. Rizal Park.
 4. Intramuros – Det äldsta distriktet i Manila.
 5. Strosa runt i Ermita/Malate.
 6. Besök Manila Ocean Park, Manila Zoo och Star City.

Fler sevärdheter och vart man finner ovanstående ställen kan du se på kartan. Mer information om själva kartan finns här.

Boende och nattliv

De områden som främst rekommenderas för turister har alla någon sorts av nattliv. Dessa är Pasay, Intramuros, Ermita/Malate, Makati och Fort Bonifacio Global City.

Har du gått på ”Walking Street” i Pattaya någon gång? Fullt med så kallade gogo-barer och prostituerade. Men där är läget kontrollerat, och det finns fullt med barnfamiljer som passerar gatan. I Manila, speciellt runt Makati, så är det en nivå värre, och det förekommer att försäljare springer runt och t.ex. skjuter med elpistoler (för att locka köpare?), och säljer droger extremt öppet. Men det är oftast ingen fara. Men det är bra att undvika dessa människor. Makati är det klassiska stället att festa och att övernatta i, och är relativt fint. Ermita/Malate har dock några hbtq-inriktade ställen, men nattlivet där har sakta men säkert börjat dö ut.

 • Makati & Fort Bonifacio Global City: Finanscentrum som förvandlas till festområden på natten. De brukar kallas Manilas säkraste områden för oss turister, – och är dessutom finare/renare än de flesta andra områden i staden.
 • Ermita & Malate: Det har en gång varit ett populärt festområde, men som nu sakta verkar dö ut. Man ska vara lite extra försiktig på natten. Det är ett hyfsat risigt område.
 • Intramuros: Det äldsta distriktet i Manila. Inget område jag skulle valt att bo, men det kan vara värt att utforska.
 • Pasay: Det jätte stora köpcentrumet SM Mall of Asia ligger i Pasay. Man kan även hitta EDSA Int’l. Entertainment Complex för nattliv här.

Ta sig dit/runt

Det finns flera sätt att ta sig mellan flygplatsen Ninoy Aquino International Airport och Manila. Ett alternativ är UBE Express Bus. Priset 2018 var dock så pass högt att det var billigare med en taxi (när vi var två). MEN, buss är ett av de säkraste sättet att ta sig in till staden.

Att välja taxibil från flygplatsen kan vara knepigt. Många rekommenderar att man ska ta kort/skriva av förarens legitimation/nummerplåt, och skicka till en släkting för sin egna säkerhet.

 • Taxameter-taxi: Dessa taxibilar är gula. Leta efter rätt kö så får du en lapp med taxinumret och din destination. Se till att chauffören startar taxametern. – Annars bör du byta taxi så att du inte blir blåst.
 • Kupong-taxi: Dessa taxibilar är vita. Leta efter rätt kö så får du en lapp med taxinumret, din destination och det fasta priset.

De gula brukar rekommenderas. Men se till att gå till rätt kö, och låt dig inte luras av alla som går runt på flygplatsen och erbjuder dig transport. Sätt dig inte heller i en taxi där det redan sitter en passagerare. Tillbaka till flygplatsen och runt i staden så rekommenderas att hotellet fixar en taxi åt dig. Då kommer någon från hotellet vanligtvis skriva upp taxibilens uppgifter om något senare skulle hända dig. Grab är också ett bra alternativ för transport inom staden.

Säkerhet

Bär inte för mycket pengar på dig och flaxa inte med dyra saker. Detta utsätter dig för onödiga risker. Att gå med telefonen framme är igen större fara, men ha en extra uppsyn runt dig, och lämna värdefulla smycken hemma. – Ficktjuvar finns det gott om.

Man kan aldrig vara helt säker oavsett vart man åker i världen, därav jag rekommenderar att undvika mörka gator ensam nattetid. Ta det lugnt, använd sunt förnuft, visa respekt och stöka inte för mycket, – för då är chansen liten att det händer dig något.

Personligen tycker jag att Manila inte är lika farligt som man ibland hör att det ska vara. Men man ska inte bli allt för självsäker! Du kan jämföra t.ex. rånrisken med Stockholm om du klickar härObservera att Numbeos siffror inte är helt pålitliga.

Bilder

Siargao

Till Siargao åker man främst för att surfa, och vid det populära surfstället ”Cloud 9” samlas både erfarna och nybörjare. MEN, Siargao har mer att erbjuda. – Även fast man inte vill surfa. Jag skulle förvisso inte rekommendera Siargao för någon som inte vill surfa, och som samtidigt inte har sett andra delar av Filippinerna. För då finns det många bättre alternativ. Men att ta båtturer och äventyra runt t.ex. Sohoton Cove är grymt! Det finns ett kort videoklipp från Sohoton’s Jellyfish Sanctuary nästan längst upp på sidan under ”Intern videoinspiration”.

Sevärdheter

 1. Surfa! (T.ex. vid Cloud 9)
 2. Gör dagsturer. T.ex. Sohoton + Tri-Island-tour. (Se längre ner.) eller Sugba Lagoon-
 3. Besök Magpupungko Pool.
 4. Utforska General Luna (Public) Market, hitta en bra restaurang och gå på massage i General Luna.
 5. Se dig runt. T.ex. Taktak Falls, Alegria Beach, Maasin Enchanted River, Tayangban Cave, Philippine Crocodile Habitat och Siargao Mountain View.

Fler sevärdheter och vart man finner ovanstående ställen kan du se på kartan. Mer information om själva kartan finns här.

Dagsturer från Siargao

Det finns massor av turer att göra på och från Siargao. Bland annat: Sohoton, Tri-Island-tour, Sugba Lagoon, Mam-on Island och landturer. Det går även att kombinera. Vi valde ”Sohoton + Tri-Island Tour” med siargaoislandhopping.com för 1850 php per person. Turen tar mellan 8-10 timmar och man får en jätte bra bbq-buffé. Det är långt att åka med båt, men det är värt! Det negativa var att turen vi bokade åkte utan oss, och det positiva var att ett par till hade blivit glömda, vilket gjorde att vi fyra fick en egen båt; detta gjorde oss senare vänner. (Problemet från början var att uppsamlingsplatsen var så stor, – och även fast vi frågade runt och ringde dem så åkte de.) En Sohoton + Tri-Island Tour går till ungefär såhär:

 • Samling och avfärd med en bangkabåt ca. 06:30.
 • Två timmar senare ankommer man till Sohoton Cove. (Det finns en plats med några byggnader byggt på och intill vattnet – där man äter och gör turer ifrån.)
 • Man sätter sig 1-2 personer på en kanot med en paddlare som tar dig/er till Jellyfish Sanctuary. Det är ett riktigt fridfullt ställe, och man får hoppa i och snorkla om man vill. (Man kan/får röra maneterna.)
 • När man kommer tillbaka till Sohoton Cove:s uppsamlingsplats blir det Bbq-Buffé.
 • Efter en god lunch så sätter man sig i en bangkabåt som tar dig under en liten kort grotta, och sedan vidare till Hagukan Cave. Där får man (om man vill), dyka in till en häftig grotta. Det är lätt, och det krävs bara att man håller andan i 5-10 sekunder. Nästa stopp är vid Magkukuob Cave. Där simmar man in, och i mörkret klättrar upp för en rätt brant vägg till en öppning, – där man får göra ett hopp ner i vattnet. (ca. 4m högt.) Även detta är såklart frivilligt.
 • Väl tillbaka på Sohoton Cove:s uppsamlingsplats så är det dags att åka vidare på; ”Tri-Island-tour”, vilka är Naked IslandDako Island och Guyam Island. Min favorit är tveklöst Dako Island. Där går det rätt bra att bada, vilket inte är Siargaos starka sida.

Observera att det finns flera saker man kan göra i Sohoton. T.ex. besöka Crystal Cave och Club Tara Resort – där det finns en hoppbrygga och en stig till Titikan Lake.

Boende och nattliv

Nattlivet är rätt begränsat till General Luna och Tourism Road. Som många andra öar i Filippinerna så är Siargao ingen party ö. Men det finns en hel del ställen där man kan dricka. Däremot finns det många mysiga restauranger. Inte minst sagt Harana!

Jag rekommenderar att man bor i General Luna. Därifrån är det lätt att ta sig överallt, och det mesta man vill ha finns inom gångavstånd. Vill man ha lugn så kan ”Club Tara Resort” som ligger ute på Socorro vara av intresse. Vi bodde på Reef Beach Resort, vilket visade sig vara en besvikelse till summan. Rummen är helt okej, men poolområdet finns det mycket kvar att jobba på.

Ta sig dit/runt

Man kan åka färja till Siargao från Surigao City. Men det vanligaste sättet att ta sig till Siargao är med flyg från Manila eller Cebu. Från flygplatsen i Siargao (Sayak Airport), så kan man ta en delad minibuss till sitt boende i General Luna. (300 php enkel). Ditt boende kan hjälpa med att boka tillbakavägen.

Att ta sig runt gör man med Habal-habal och tricycle. Men jag rekommenderar att hyra en motorcykel. Uthyrarna varnade dock oss att vara försiktiga, då många turister har varit med om motorcykelolyckor där. Men det är väldigt smidigt om man vill besöka t.ex. Magpupungko Pool.

Säkerhet

Tryggheten är inga bekymmer på Siargao. Men man kan aldrig vara helt säker oavsett vart man åker i världen, därav jag rekommenderar att försöka undvika mörka gator ensam nattetid. Ta det lugnt, använd sunt förnuft, visa respekt och stöka inte för mycket, – för då är chansen liten att det händer dig något.

Bilder

Tyvärr har jag få surfbilder från Siargao. Men klicka här för att se många.

Vigan

Staden är känd för sina kullerstensgator och den spanska arkitekturen. Det är inte många västerländska turister som besöker Vigan, men det är väldigt vackert! Vi har aldrig fått så många glada hälsningar och frågor när vi gått runt i en stad. (Speciellt när vi gick på vägarna utanför centrum.)

Om du planerar att åka hit, försök då att komma under en av alla festivaler/evenemang, annars kan det bli en aning tråkigt. – Centrum är inte jätte stort. (Vi passade på under Longganisa Festival.) Tre videoklipp från Vigan ligger nästan längst upp på sidan under ”Intern videoinspiration”.

Sevärdheter

 1. Plaza Salcedo, Plaza Burgos och Crisologo Street.
 2. Bantay Church Bell Tower.
 3. Hidden Garden.
 4. Mindoro Beach.
 5. Quirino Bridge.
 6. Baluarte.
 7. Vigan City Public Market.

Fler sevärdheter och vart man finner ovanstående ställen kan du se på kartan. Mer information om själva kartan finns här.

Boende och nattliv

Nattlivet är rätt tråkigt och dött i Vigan. Det finns något ställe där man kan sitta och ta någon öl; efter Crisologo Street och vid Plaza Burgos/Plaza Salcedo, men inget som är öppet sent ut på natten.

Hotellen i Vigan är ovanligt dyra för att vara i Filippinerna. Vi bodde på Hotel Veneto De Vigan samt NSCC Hotel. De är inte mycket att skryta över, men helt okej.

Ta sig dit/runt

Det tråkiga med Vigan är avståndet från Manila. Man får antingen flyga till Laoag International Airport och åka buss/taxi drygt 9 mil. Eller så får man helt enkelt ta bussen från Manila hela vägen, – vilket är 41 mil och tar ca. 10 timmar. Det finns flera bussbolag, men jag rekommenderar Farinas Transit. – Var noga med att berätta vart du ska. De brukar släppa av dig ca. 1 km ifrån centrum av Vigan innan de fortsätter norrut. Vart bussen går ifrån i Manila finns på kartan.

Att ta sig runt gör man antingen med häst och vagn (karitela) eller tricycle. (Tuk-tuk liknande fordon på tre hjul). Men att promenera inom centrum är att föredra!

Säkerhet

Jag känner mig minst lika säker i Vigan som i Sverige. Men det är rätt dålig belysning efter vägarna när det är mörkt ute.

Man kan aldrig vara helt säker oavsett vart man åker i världen, därav jag rekommenderar att försöka undvika mörka gator ensam nattetid. Ta det lugnt, använd sunt förnuft, visa respekt och stöka inte för mycket, – för då är chansen liten att det händer dig något.

Bilder

Meddela oss vid trasiga länkar, eller felaktig information!
”Resekartan” ansvar inte för eventuella felaktigheter.

One Comment

 • Nanna Lam

  Goda nyheter! Efter artionden med politisk orolighet, vald och ekonomisk kris ar landet antligen pa vag tillbaka pa resekartan.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.