Franska Polynesien

Huvudstad:
Språk:
Yta:
Invånare:
Statsskick:
Valuta:
Tidszon:
Största religionen:
Larmnummer:
Eluttag:
Kranvatten:
Landsnummer:
Medellivslängd:
Rek. sim-kort:
Resekartans karta:
Papeete
Franska
4167 km²
Cirka 290000
Franskt territorium
Franc (XPF)
UTC/GMT -10
Kristendom
112 eller 17 (Polis), 18 (Brand), 15 (Ambulans)
Adapter behövs. (A,B)
Kan drickas på vissa ställen. Fråga innan.
+689
76,81 år (2016)
Vini
Franska Polynesien

Väder: Nu / Årligt
Karta med sevärdheter
TripAdvisor
UNESCO – världsarv
Högsta/Lägsta punkt
Priser/Genomsnittslön
Åka buss (Franska)

UD:s reseinformation
Officiell visuminformation
Fara/Brott
Scams/Bedrägerier
Vaccination
BNP per capita
Vett och etikett

Karta med sevärdheter

Extern videoinspiration

intern

Innehåll

  1. Introduktion
  2. Befolkningen
  3. Bästa tiden att åka
  4. Rekommenderade rutter
  5. Franska Polynesien (Bora Bora) eller Cooköarna (Aitutaki)?
  6. Priser
  7. Pruta och dricksa
  8. Vett och etikett
  9. Tahiti
  10. Moorea
  11. Bora Bora

Introduktion

Franska Polynesien består fem regioner, – eller 118 öar och atoller och är ett av de populäraste ställena att besöka i Söderhavet. De två öar som de allra flesta människor hört talas om i Franska Polynesien är Bora Bora och Tahiti. Hit åker förälskade par från hela världen för att njuta av varandra, klimatet, kulturen och sin resort. Det finns även grymma dagsturer att boka där man får snorkla med både hajar och rockor! Om man föredrar att surfa,- eller är intresserad av att prova på – så är Tahiti den perfekta platsen!

Bland det bästa med Franska Polynesien är alla food-trucks som man kan hitta lite varstans. (Se t.ex. kartan för några.) Det gör helt klart en lättnad på ekonomin, och maten är väldigt bra.

I slutet av 1800-talet erövrades Bora Bora av fransmännen och på mitten av 1900-talet blev hela ”Franska Polynesien” ett franskt territorium. Under WW2 använde USA ön Bora Bora som bas för material och som svar på attacken mot Pearl Harbor. De anlade flygplatsen och stationerade nio skepp, 20.000 ton av material och över 5000 personer. (Operation Bobcat.) Enligt Wikipedia. För den intresserade finns fortfarande minst åtta kanoner kvar på samma plats att upptäcka på Bora Bora. Varav två kan du se på bilder längre ner.

Det var även till Franska Polynesien Thor Heyerdahl och hans besättning på mitten av 1900-talet landsteg med hjälp av Kon-Tiki, – för att försökte bevisa att Franska Polynesien kunde ha befolkats från Sydamerika. (Och inte Asien.) Jag rekommenderar filmen Kon-Tiki från 2012.

Observera att om du kommer från Nya Zeeland/Västerut till Franska Polynesien så passerar du datumgränsen. Var då extra försiktig när du bokar flyg och hotell!

Befolkningen

Befolkningen i Franska Polynesien är trevliga och spännande. Det största språket som talas är franska, men i överlag så fungerar engelska bra när man kommunicerar. Om du ser du en person med en blomma på höger öra så betyder det att personen är öppen och singel, medan om blomman sitter på vänstra örat att personen är upptagen. Kulturen på dessa öar är väldigt intressant!

Bästa tiden att åka

Temperaturen ligger i regel på över 20 grader året runt. Men att resa till Franska Polynesien någon gång mellan april till oktober är att föredra. Helst på sommarmånaderna. Detta för att november till mars är de blötaste månaderna.

Här kan du jämföra vädret månad för månad i huvudstaden. Vill du ha en aktuell väderrapport så rekommenderar jag att du använder yr.no.

Rekommenderade rutter

Franska Polynesien består som tidigare sagt av fem regioner, – eller 118 öar och atoller. Regionerna är Sällskapsöarna, Tuamotuöarna, Gambieröarna, Marquesasöarna samt Australöarna. TahitiMoorea och Bora Bora ligger alla tre i Sällskapsöarna. Jag tror att det finns betydligt fler öar som är sevärda än bara dessa tre. Typ Maupiti, Nuku Hiva och Huahine för att nämna tre. Men man måste veta att det är kostsamt att resa i Franska Polynesien, och världen är så stor, så man måste helt enkelt välja ut och prioritera vad man vill se tyvärr. Så jag rekommenderar alltså att se Tahiti och Bora Bora. Moorea kan man se om man har tiden.

Till det tråkiga hör priset att flyga till Franska Polynesien. Det är riktigt dyrt, men det är värt. Jag rekommenderar att du undersöker priser väldigt noga innan du bokar om du vill spara pengar. Det kan t.ex. vara mycket billigare att söka flyg bit för bit.

Det går från skrivandets stund att flyga direkt till Fa’a’ā International Airport (Tahiti) som är huvudflygplatsen från åtminstone Auckland, Cooköarna, Easter Island, Santiago, Los Angeles, Honolulu och Tokyo. (Möjligtvis några fler ställen.) Bland annat går rykten att det ska börja gå ett direktflyg till Tahiti från Paris. (Skrivet 2019). Så om målet är att komma till Bora Bora så kan du med t.ex. Skyscanner och Momondo söka Arlanda till Bora Bora. När du fått ett pris, så kan du göra en ny sökning fast bara mellan Arlanda och Papeete (Tahiti). Skriv sedan upp priserna du hittar. Fortsätt sedan att söka t.ex Arlanda till Auckland/Los Angeles och fortsätt därifrån till Papeete (Tahiti). Till sist så kan du söka flyg mellan Papeete (Tahiti) och Bora Bora. Det är bara ett flygbolag som flyger där emellan, och det är Air Tahiti. Så sök priser för den rutten på deras egna hemsida. Sen är det bara helt enkelt plussa ihop och se vad som blir billigast. Passa även på och sök olika datum, och kom ihåg att söka tur och retur oftast gör priset lägre.

Air Tahiti säljer även ”Passes” om man planerar att besöka flera öar på samma resa.

Vi gjorde denna rutt 2019. Priserna är per person och vi bokade nästan ett år innan avfärd:

(ToR) Arlanda <–> Auckland (mellanlanding i Peking) = 6778:- (Air China)
(Enkel) Auckland –> Rarotonga = 1684:- (Jetstar)
(Tor) Rarotonga <–> Aitutaki = 2297:- (Air Rarotonga)
(Enkel) Rarotonga –> Tahiti (Papeete) = 2554:- (Air Tahiti)*
(ToR) Tahiti (Papeete) <–> Bora Bora = 3548:- (Air Tahiti)
(Enkel) Tahiti (Papeete) –> Auckland = 3080:- (Air New Zealand)
=Totalt: 19941:-/per person.

*=Det går enbart ett flyg i veckan. (Lördagar)

Franska Polynesien (Bora Bora) eller Cooköarna (Aitutaki)?

Båda två är fantastiska resmål. Men det ska nämnas att Bora Bora inte har lika vackra stränder som Aitutaki. Men åt andra sidan är det mer fart på Bora Bora, och med deras ”tours” får man snorkla med både hajar och rockor. Det är resorterna som gör Bora Bora bra, medan det är det orörda, människorna och stränderna som gör Aitutaki så fantastiskt.

Priser

I Franska Polynesien används CFP-franc. Det finns diskussioner om att byta till euro.

Priserna är dyrare än i Sverige. Men inte nödvändigtvis jätte mycket om man t.ex. prioriterar vart man äter mat. (Bor man på en lyxig resort så är priset naturligtvis mycket högre gentemot om man käkar vid en food truck.)

Du kan jämföra ungefärliga levnadskostnader med Sverige om du klickar här.

Pruta och dricksa

Man prutar inte i Franska Polynesien. Undantag kan vara för pärlor och smycken.

Det finns inte någon drickskultur i Franska Polynesien. Men skulle man vara riktigt nöjd med servicen så är det inte fel att ge lite extra. Men det är inget som förväntas.

Vett och etikett

Det finns inga jätte stora skillnader på hur man ska bete sig ifrån hemma i Sverige. Hälsa artigt genom att skaka hand. En puss på kinden är vanligt bland de som är nära.


Tahiti

Tahiti eller snarare huvudstaden Papeete förvånade mig. Från att kommit från Cooköarna där allt var lugnt och lokalt, så kom jag nu till en riktig storstad som ligger mitt ute på Söderhavet! Det finns saker att göra och saker att se, men Tahiti är inget wow. Så ditt mål borde vara Bora Bora, och sen kan du ge Tahiti några dagar. Däremot finns stora förbättringsmöjligheter i Papeete. De kunde liksom gjort något mer roligt efter vattnet och marinan. (De höll faktiskt på när jag var där 2019.) En sak till jag såg var all graffitikonst i staden. Det är inget jag brukar gilla eller lägga märke till, men i denna stad var det snyggt. (Se bilder längre ner.)

Förutom huvudstaden så är Arahoho Blowhole intressant. (Se videon under ”Intern videoinspiration”.) Men Fautaua valley trail är något som fastnat i mitt huvud. Vi hade bara sett några bilder innan vi började vandra dit. Efter flera kilometer i jätte vacker natur så avbröt vi. Vi hade inget internet och vi visste inte hur långt det var kvar att gå. Det började även att spöregna. Målet är i alla fall ett jätte fränt vattenfall. Så om jag kommer till Tahiti igen så vet jag exakt vart jag ska göra!

Förutom svarta sandstränder (oftast resultat av vulkanisk aktivitet), så är Tahiti även perfekt för surfning. – Både för proffs och nybörjare!

Sevärdheter

  1. Utforska Papeete. T.ex. Paofai Gardens, Municipal Market och käka vid en Food Truck.
  2. Ta en heldag och vandra Fautaua valley trail.
  3. Försök att inte blåsa bort vid Arahoho Blowhole.
  4. Kolla grottorna vid Maraa Grotto.
  5. Se Faarumai Waterfalls.
  6. The Water Gardens of Vaipahi.
  7. Tomb of King Pomare V och Point Venus.
  8. Twin Waterfalls.
  9. Harrison Smith Botanical Garden.
  10. Se en strand. T.e.x Taharuu Beach, Plage publique de Rohotu, Puna’auia Beach och Lafayette Beach.
  11. Besök ett museum: Paul Gauguin Museum, La Maison James Norman Hall / Home / Museum, The Robert WAN Pearl Museum, Océanie Galerie och Manua Exquisite Tahitian Art.

Fler sevärdheter och vart man finner ovanstående ställen kan du se på kartan. Mer information om själva kartan finns här.

Boende och nattliv

Om man ska med flyget nästa dag så är det trevligt att bo nära flygplatsen. Tahiti Airport Motel var billigt och rätt bra. Annars rekommenderar jag att bo i staden Papeete där man är både nära färjan till Moorea och restauranger. Vi valde Hotel Sarah Nui och blev inte särskilt nöjda. Men till pengen så kan man inte klaga.

Det finns barer och klubbar i Papeete. De flesta finner man vid hamnen och i centrala delen av staden.

Ta sig dit/runt

Läs längre upp under ”rekommenderade rutter” hur du tar dig till Tahiti. Men man måste åka via t.ex. Auckland, Cooköarna, Easter Island, Santiago, Los Angeles, Honolulu eller Tokyo.

Om du vill och behöver förflytta dig på Tahiti så är det lättast att hyra ett fordon. Det finns kollektivtrafik, men det är svårt att hitta information på engelska. Företagen heter NTCE och TCCO. (Begränsat att åka på Söndagar.) Från flygplatsen till staden Papeete kan man välja att åka taxi och buss. Bussarna går en bit utanför utgången vid den större vägen. (Fråga om du inte hittar.) De går flera gånger i timmen och kostar bara ca. 200 XPF. En taxi däremot kostar ca. 2000-3000 XPF mellan flygplatsen och Papeete.

Säkerhet

Om man googlar så kan man läsa en hel del historier om brott som skett i Tahiti. Men jag kände mig rätt trygg i Papeete. Snäppet bättre än när jag går runt i Stockholm, vilket i och för sig inte är särskilt bra. Men man behöver inte oroa sig. Håll däremot koll på dina saker. För övrigt är tryggheten i Franska Polynesien inget bekymmer!

Men man kan aldrig vara helt säker oavsett vart man åker i världen, därav jag rekommenderar att undvika mörka gator ensam nattetid. Ta det lugnt, använd sunt förnuft, visa respekt och stöka inte för mycket, – för då är chansen liten att det händer dig något.

Du kan jämföra t.ex. rånrisken med Stockholm om du klickar härObservera att Numbeos siffror inte är helt pålitliga.

Bilder

Moorea

Moorea är en ö som väldigt många skrivit är den vackraste platsen de besökt och varit på. Så jag hade rätt stora förväntningar. Men nu efteråt är jag ledsen att säga att jag inte håller med. Jag ser inte riktigt vad som är  spektakulärt? Stränderna är inget vidare. Visserligen bättre än de på Tahiti, men i jämförelse med de på Bora Bora och t.ex. Thailand så bör man inte bli särskilt imponerad. Aktiviteterna är inte heller något som riktigt gör att man måste besöka Moorea. Men det som helt enkelt lockar måste vara byarna, miljön, det orörda, det ljusblåa vattnet samt de vackra gröna vulkanerna/bergstopparna som sluttar brant och högt mot skyn.

Jag medger att om man har åkt hela vägen till Franska Polynesien, ja då bör man besöka Moorea! Men jag kan inte rättfärdiga att ön är en av världens vackraste platser. Och jag skulle definitivt valt Bora Bora före Moorea. Men om man söker lugn och en inre frid, då vinner Moorea över Bora Bora!

Man hinner se större delen av Moorea på en dag om man hyr ett fordon och inte vill göra längre vandringar. Men att övernatta en natt kan vara värt om man inte vill känna stress.

Sevärdheter

  1. Se den kända utsikten: Belvedere Lookout.
  2. Stanna till och njut av Cook’s Bay, Moorea.
  3. Stränderna vid Tiahura eller Hauru. (Snorkla).
  4. Le Petit Village. (”Centrum”)
  5. Tiki Village Cultural Centre.
  6. Moorea Dolphin Center (På InterContinental Resort And Spa).
  7. Lagoonarium de Moorea.
  8. Afareaitu Waterfalls.
  9. Toatea Lookout.
  10. Övriga stränder som: Temae Beach och Ta’ahiamanu Beach.
  11. Moorea Tropical Garden.
  12. Tiki Parc.
  13. Galerie van der Heyde.

Fler sevärdheter och vart man finner ovanstående ställen kan du se på kartan. Mer information om själva kartan finns här.

Boende och nattliv

Om man har bestämt sig för att bo någon natt på Moorea så rekommenderar jag helt klart området i och kring Tiahura eller Hauru. (Nordvästra sidan av ön.) Det är där som stränderna är som bäst, och där man kan gå ut och äta. Passa även på att Le Petit Village samt Tiki Village Cultural Centre som ligger lite längre söderut.

Ta sig dit/runt

Läs längre upp under ”rekommenderade rutter” hur du tar dig till Tahiti. (Vilket är ett måste för att ta sig till Moorea.)

Mellan Tahiti (Papeete) och Moorea så kan man välja på att åka färja eller att flyga. Att flyga tar ca. 15min och kostar runt 1000 SEK ToR. Vill man istället åka färja så finns det två att välja mellan. Antingen Terevau eller Aremiti. Terevau brukar vara billigare och kostar ca. 120 SEK enkel väg. Men bussarna på Moorea anpassar sig efter Aremiti. (Läs mer i nästa stycke.) En enkelresa med färja tar ca. 40 minuter.

Vägen runt hela ön som går efter kusten är ca. 60 km lång. Sen tillkommer det någon mil om man gör någon avstickare. T.ex. till Belvedere Lookout. Det lättaste sättet att ta sig runt är om man hyr ett fordon. Och både på flygplatsen och vid hamnen i Moorea så kan man hyra t.ex. en bil. Det är alltid bäst att förboka, och observera att vissa uthyrare inte godkänner att du förflyttar deras fordon mellan olika öar. (Så fråga innan om detta är din plan.) Alternativen till att hyra fordon är taxi, cykel och buss. Taxi blir ingen billig historia, och bussar kan man åka åt bägge håll, men inte t.ex. till Belvedere Lookout. (Inte heller hela vägen runt utan att byta?) Och om du planerar att åka buss så är det bäst att välja färjan Aremiti istället för Terevau, då bussarna avgår efter Aremitifärjan anlänt. Det finns inga riktigt bra offentliga tidtabeller gällande bussarna på ön. Så var ute i god tid eller prata med ditt boende.

Säkerhet

Jag kände mig jätte trygg. Men man kan aldrig vara helt säker oavsett vart man åker i världen, därav jag rekommenderar att undvika mörka gator ensam nattetid. Ta det lugnt, använd sunt förnuft, visa respekt och stöka inte för mycket, – för då är chansen liten att det händer dig något.

Bilder

Bora Bora

Vem har inte hört talas om Bora Bora? Lyx, smekmånad och den bästa klass av service och klimat/natur. Om man planerar att ta in på det billigaste boendet och leva på en låg budget så gör man ett misstag. Enligt mig så handlar Bora Bora om just lyx och resorter. Ärligt talat vore inte Bora Bora något jätte speciellt utan resorterna. För det finns inte lika ”wow-stränder” där som på t.ex. Cooköarna. Men däremot finns riktigt fräcka overwater-villas och resortpersonal som gör att du känner dig som en filmstjärna!

Sevärdheter

  1. Utforska din resort, slappa av vid poolen/havet och njut av lyxen.
  2. Ta en ”tour”. Snorkla med t.ex. hajar och rockor! (Läs längre ner.)
  3. Besök Motu Tapu som sägs vara den mest fotograferade ön i södra delen av stilla havet.
  4. Bada på Bora Boras allmäna strand: Matira Beach.
  5. Vaitape City Centre.
  6. Bora Bora Lagoonarium.
  7. Bora Bora Turtle Centre.
  8. Upptäck och leta efter de 8 kanonerna från WW2 som USA lämnade efter sig.
  9. Amanahune.
  10. Besök konstgallerier och museer. T.ex. Alain Despert, Robert Wan, Bora Art Upstairs, Art du Pacific.

Fler sevärdheter och vart man finner ovanstående ställen kan du se på kartan. Mer information om själva kartan finns här.

Att ta en tour på Bora Bora

Det finns flera som arrangerar tours i Bora Bora. Mitt mål var att se Motu Tapu som sägs vara den mest fotograferade ön i södra delen av stilla havet. Att man därtill fick snorkla med både hajar och rockor gjorde helheten fantastiskt. Det är definitivt en av de bästa tour:en jag har bokat!

Vi valde alltså att boka med Raanui Tours. De kallar sig även: Bora Bora Safari Lagoon. Tryck här för att komma till deras hemsida. (Deras facebook är här.) Man kan välja på en heldagstur eller halvdag. Vi valde en halvdag och det räckte hyfsat bra. (Man blev rätt trött efter att snorkla.) Men nu i efterhand skulle jag valt en heldag.

De plockar upp dig på din resort, och man får sedan simma med bland annat både hajar och rockor. Givetvis kan man även röra vid dem. (De största hajarna som jag såg var lite större än mig själv.) Man åker runt hela Bora Bora med båt, och till sist åker man i land på Motu Tapu där man får ca. 30 minuter på sig att se sig om. Därefter körs de som valt en halvdag tillbaka till sin resort medan de som valt en heldag får äta en BBQ-lunch och sedan fortsätta turen. Vår halvdag kostade oss 8075 xpf/per person. (2019) Observera att kan kan vara besvärligt att få tillåtelse att besöka Motu Tapu. Så kolla upp detta innan – om det är av intresse.

Ta sig dit/runt

När man landar på Bora Bora så hamnar man på en liten ö där bara flygplatsen ligger. (Motu Mute) Därifrån har alla lyxiga resorter en egen yacht som hämtar upp dig/lämnar dig vid ditt boende. Från flygplatsen in till Vaitape (”stan”) och tillbaka kan man även åka en gratis shuttle-färja. Detta är att föredra om du inte vill betala för en dyr tur med en yacht. (Eller om ditt boende inte har en egen båt.) Observera att många resorter ligger på privata öar, vilket kan göra det nödvändigt att åka deras egna yacht. Vi bodde på Conrad Bora Bora Nui (som har en egen yacht och som ligger på en privat ö.) Men vi sparade ca. 1000kr/per person genom att åka den där gratis shuttle-färjan till Vaitape, och sedan ta resortens båt från centrum av Bora Bora till boendet istället. (Närmare bestämt avgår den bakom Robert Wan Pearl Museum.) På så vis betalade vi ca. 1/10 av priset för att ta oss ToR till resorten. Jag kan medge att detta sätt inte ser vidare proffsigt ut, men det var flera som gjorde lika, och resorten är troligen vana med att alla inte är rika.

Väl på huvudön så finns det flera sätt att ta sig runt. Vi hyrde en scooter för att vi ville åka i våran takt och stanna till på några WW2-ställen samt vid Matira Beach. (Bil går givetvis också att hyra.) Ön är inte särskilt stor, så en dag räcker för de allra flesta om man bara vill åka runt ett varv och se sig om. Det finns även både vattentaxi och vanligt taxi om man inte vill köra själv. Detta är inte helt billigt, men självklart bekvämt. Din resort brukar också kunna ordna de transporter du önskar och behöver.

Ett ytterligare sätt att ta sig runt är med buss; ”Le Truck”. Dessa kör runt ön oregelbundet och man kan vinka in dem för att åka med billigt. Läs mer här.

Boende och nattliv

Det finns hur många hotell och resorter som helst att välja mellan. Men att just bo över vattnet är något som bland annat Bora Bora kännetecknas för. Jag rekommenderar den 5-stjärniga resorten; Conrad Bora Bora Nui. Vi frågade flertal lokalbor vad dem rekommenderade. Svaren var inte helt spikade, då det fanns för,- och nackdelar med flera. Men de flesta var överens om att Conrad Bora Bora Nui är det bästa just nu. (2019). Som du säkert själv kan förstå så utvecklas resorterna rätt snabbt med tiden. Så om några år så kan det finnas något betydligt ”bättre”.

Conrad Bora Bora Nui har flera slags rum/hus man kan välja mellan. Både på land och över havet. Och de ovan vattnet kan man även välja om man vill ha egen pool på altanen eller inte. Vi valde den billigaste huset som låg över vattnet utan pool. (Vi hade ju hela havet, och vi ångade inte oss senare heller med tanke på tilläggspriset för en pool.) Vi bokade ett år i förväg och detta kostade oss 6300 kronor per natt. Bokar man kortare inpå så kostar samma hus över dubbla priset. På så vis kan jag inte ge er en mer exakt prisuppgift. Men ”hängmattorna” över havet som husen har är fantastiska! Även att man kan snorkla och se fiskar alldeles bredvid sitt hus!

Jag behöver nog inte gå in i detalj vad resorten har att erbjuda. Men man skulle kunna spendera många dagar utan att få tråkigt. Det finns massor av restauranger, vattenaktiviteter, tennisbana och till och med gratis kurser som man kan boka in sig på. T.ex. kan man få lära sig att öppna kokosnötter och vika band av blad. Och alla som jobbar är jätte trevliga och visar extrem stor respekt för dig. – Som du vore en kändis.

Andra kända resorter är bland annat: Four Seasons Resort, The St. Regis Resort, Sofitel, InterContinental, Bora Bora Pearl Beach Resort och Le Meridien.

Alternativt till att bo på en lyxig resort och på en privat ö är att bo vid O’otu Beach. Stranden är den enda riktiga offentliga, och den är fin, men inte otroligt fin. (Stranden på Conrad Bora Bora Nui är t.ex. finare.)

Eftersom Conrad Bora Bora Nui var för dyrt för oss i längden, så kompenserade vi och bodde någon natt på Sunset Hill Lodge som ligger lite norr om Vaitape. Ägaren (ägarna?) var jätte trevlig(a). Men vi var inte lika nöjd med rummet.

Mindre affärer och ställen där man kan äta ute på kan man hitta på hela huvudön. Men Vaitape har helt klart bäst och störst utbud.

Säkerhet

Jag kände mig jätte trygg. Men man kan aldrig vara helt säker oavsett vart man åker i världen, därav jag rekommenderar att undvika mörka gator ensam nattetid. Ta det lugnt, använd sunt förnuft, visa respekt och stöka inte för mycket, – för då är chansen liten att det händer dig något.

Bilder