Land

Kambodja

Huvudstad:
Språk:
Yta:
Invånare:
Statsskick:
Valuta:
Tidszon:
Största religionen:
Larmnummer:
Eluttag:
Kranvatten:
Landsnummer:
Medellivslängd:
Rek. sim-kort:
Resekartans karta:
Phnom Penh
Khmer
181,035 km²
Cirka 16 miljoner
Monarki, enhetsstat
Riel + USD
UTC/GMT +7
Buddhism
117 (Polis), 118 (Brand), 119 (Ambulans)
Adapter behövs inte överallt. (A, C, G)
Ska inte drickas
+855
68,98 år (2016)
Metfone & Smart
Kambodja

Huvudstad: Phnom Penh
Språk: Khmer
Yta: 181,035 km²
Invånare: Cirka 16 miljoner
Statsskick: Monarki, enhetsstat
Valuta: Riel + USD
Tidszon: UTC/GMT +7
Största religionen: Buddhism
Larmnummer: 117 (Polis), 118 (Brand), 119 (Ambulans)
Eluttag: Adapter behövs inte överallt. (A, C, G)
Kranvatten: Ska inte drickas
Landsnummer: +855
Medellivslängd: 68,98 år (2016)
Rek. sim-kort: Metfone & Smart
Resekartans karta: Kambodja

Karta med sevärdheter

Jag rekommenderar att du klickar här, – för att förstora kartan vilket ger en bättre användarupplevelse. Mer information om kartan finner du här.

Extern videoinspiration
Intern videoinspiration

Introduktion

Kambodja är ett väldigt bra resmål om man vill ha ett alternativ till Thailand. Man kan hitta många likheter mellan länderna, och det är till och med i regel billigare att som turist leva i Kambodja än i Thailand. Det kändaste stället att besöka i landet måste vara Angkor Wat som ligger i Siem Reap. Tempelområdet är mycket större än vad man tror. Och staden i helhet är väldigt trevlig med dess bra nattliv. Siem Reap är alltså ett perfekt backpackerresmål, och det blir en upplevelse som man sent kommer att glömma! Vill man ha fina stränder så lär man bege sig söderut i landet. Populärast är Sihanoukville med dess främsta två vackra öar; Koh Rong och Koh Rong Samloem.

Befolkningen

Innan jag åkte till Kambodja så hade jag hört både bra och mindre bra saker om befolkningen. Främst från thailändare. Men under min tid i landet så träffade vi på enbart trevliga och snälla människor. Landet är väldigt gästvänligt!

Bästa tiden att åka

November till April är en bra period att besöka Kambodja. Då är det relativt lite regn. Temperaturen brukar ligga på ca. 22-30°C året runt. Maj till Oktober är det regnsäsong.

Här kan du jämföra vädret månad för månad i huvudstaden. Vill du ha en aktuell väderrapport så rekommenderar jag att du använder yr.no.

Rekommenderade rutter

Kambodja kan man se och upptäcka på enbart en resa. Det som man bör se är Siem Reap med Angkor Wat. Sihanoukville skulle jag främst rekommendera för de yngre med tanke på just den ”kulturen” som man kan finna där. Men givetvis blir en resa vad man gör det till. Alternativet till Sihanoukville är Kep och Kampot som ligger någon timme ifrån Sihanoukville. Det är familjevänligt men vad jag skulle kalla det; en aning tråkigt och för lugnt.

Vill man gå ”off the beaten track”, alltså bort från de klassiska ställena så kan Koh Sdach / King Island vara av intresse. Phnom Penh kanske man också bli nyfiken på. Men staden är egentligen bara en typiskt asiatisk storstad. Men vill man utforska mekongfloden så är ett besök givetvis värt.

Vilka av alla ställen som passar bäst för dig kan du läsa längre ner. Du kan också kolla runt på kartan för att hitta sevärdheter!

Priser

Kambodja är ett land som är billigt att resa och leva i för oss svenskar. Både amerikanska dollar och riel accepteras i regel, fast med några undantag, såsom visum som ska betalas i USD, och vissa mindre byar där det enbart är riel som accepteras.

Det används inte amerikanska mynt i Kambodja, så det som inte går att ge tillbaka i dollarsedlar, får du tillbaka i Riel. Observera att dollarsedlarna måste vara i fint skick för att du ska kunna handla med dem.

Tar du ut pengar i en ATM med ett bankkort från t.ex. Sverige, så kan du i regel enbart få ut dollar. Det rekommenderas att du gör mindre köp med riel, och större med dollar. Ibland är det bäst att kombinera. Läs mer här.

Du kan jämföra ungefärliga levnadskostnader med Sverige om du klickar här.

Pruta och dricksa

Var alltid glad och le när du prutar, det hjälper mycket! Om du dessutom köper flera saker så är det lättare för säljaren att sätta ett bättre pris.

En bra början är att erbjuda ca. halva priset, och sedan mötas och komma överens. Testa dig fram. – Pruta är något man lär sig och finner en känsla i! 30-40% billigare är inte en omöjlighet. Kända äkta märken är det ingen större vits att pruta på. Man prutar inte heller i regel på väletablerade affärer.

Det är inget måste att dricksa i Kambodja, men det blir allt vanligare ju mer turister som kommer. Observera att följande tabell enbart ska ses som en riktlinje. Ska man dricksa så gör man det efter hur nöjd man är, och inte för; ”att man ska”.

Benämning:Summa:Kommentar:
TaxichaufförenR 0Runda upp / ge växeln.
Servitören10%Av priset om ej inkluderat.
Guiden10%Av priset
VäskbärarenR 4000-8000 / $1-2Per bagage
StäderskanR 4000-8000 / $1-2Per dygn
Frisören1-10%Av priset
Massören5-20%Av priset.

Vett och etikett

Det finns inga jätte stora skillnader på hur man ska bete sig i Kambodja gentemot i länderna omkring.

Visa alltid respekt och peka inte på folk. Man ger saker med höger hand och undviker att visa undersidan av fötterna/skorna. Att tappa humöret på offentlig plats är inget som uppskattas.

En annan sak att tänka på som gäller i flera av Asiens länder är att inte klappa någon på huvudet. Detta ses som kroppens heligaste del. Man ska även vara noga på hur man klär sig. Speciellt vid besök av t.ex. tempel. Skor har man vanligtvis inte på sig inomhus.

Handskakningar blir allt vanligare. Men istället för att hälsa genom att skaka hand som man gör i Sverige, så sätter man oftast handflatorna mot varandra framför bröstet och bugar lätt. Detta visar respekt. Glöm inte leendet. Detta hälsningssätt kallas för ”som pas”, och är snarlika thailändarnas ”wai”. För t.ex. äldre, lärare och tjänstemän så håller man händerna högre upp för att visa ännu mer respekt.

Kambodjaner brukar inte fira födelsedagar, men när man blir hembjuden till någon så är det en snäll gest att ta med sig en present, såsom; godis, frukt eller blommor. Kom även ihåg att låta äldre börja ta mat och gå först i kön etc.

Mer om vett och etikett kan du läsa här.


Siem Reap & Angkor Wat

Siem Reap är mest mest känd för att ha en gammal ruinstad/tempelområde; Angkor. Om man tror att man klarar se Angkor på någon timme så kommer man att bli besviken. Man skulle faktiskt kunna vara där i flera dagar utan att se samma sak två gånger. Siem Reap har dock mycket mera än bara tempel. Förutom ett bra nattliv så finns allt från en cirkus till flytande byar på Tonle Sap Lake. Nedan är urval av sevärdheter.

Sevärdheter

 1. Angkor Wat. Speciellt vid soluppgången.
 2. Från Phnom Bakheng är det populärt att se solnedgången.
 3. Se övriga tempel efter smak. (Se under rubriken Angkor).
 4. Pub street och omnejd för nattliv.
 5. Gå på massage.
 6. Angkor National Museum med Royal Gardens.
 7. Angkor Night Market
 8. Siem Reap Art Center Night Market + Made in Cambodia Market.
 9. Psar Chas, the Old Market.
 10. Banteay Srei.
 11. Wat Preah Prom Rath.
 12. Besök något av alla tempel långt ifrån turiststråken. T.ex. Beng Mealea etc. (Se kartan).
 13. Undersök en ”floating village”.
 14. Besök Landmine Museum.
 15. Imponeras av; The Cambodian Circus.

Fler sevärdheter och vart man finner ovanstående ställen kan du se på kartan. Mer information om själva kartan finns här.

Angkor – Hur funkar det?

Området Angkor är stort. Man bör hyra ett motordrivet fordon med förare. Vanligaste transportsättet är motorcykel med en vagn där flera kan sitta. Men det finns såklart även vanliga taxibilar om man vill försöka undgå värmen. Självklart kan man också cykla. Men då lär man lägga upp en plan, då det kan handla om långa sträckor i stekande värme. Det finnas även cykel ”tours” att göra om man t.ex. vill cykla i grupp. Jag kan tyvärr inte rekommendera någon då jag själv inte har gjort detta. Men gör en google-sökning eller kolla på tripadvisor.

Vid en typisk bokning med ett motordrivet fordon så får man välja på att göra turen; ”Small Circuit” eller ”Grand Circuit”. På kartan här bredvid är ”lila” den korta, och ”röda” den långa turen. Den korta finns även utritad på ”kartan”. Det finns såklart även andra rutter att göra, men de vanligaste är just dessa två. Du kan självklart även förhandla dig till att besöka andra platser.

Small & Grand tour, Angkor
Small & Grand tour, Angkor

Boka kan man göra dagen innan på sitt boende, eller i centrum av staden. – Om inte på nätet.

Vi ville se den omtalade soluppgången vid Angkor Wat. Så vår förare kom strax efter 04:00 och hämtade upp oss, och körde oss dit man köper biljetter. De öppnar 05:00, och det brukar vara kö! Jag rekommenderar dig att läsa på Siemreap.net för att förstå deras något krångliga regler om biljetter etc.

Din chaufför kör dig rutten som du har valt, och när du vill stanna och kolla runt, så säger du bara till. ”Small Circuit” är ungefär 2 mil exklusiv transporten dit man bor och köper biljetter. Personligen tycker jag att den lilla turen/rutten är tillräcklig som tar större delen av dagen. Men naturligtvis beror det på intresset,- hur lång tid det tar, och om man ska ta den långa rutten eller om man behöver flera dagar.

Att så tidigt på morgonen, i mörkret, ställa sig och se soluppgången över Angkor Wat med så många människor med hög förväntan, skapade en märklig, men mycket mäktig och trivsam känsla!

Boende och nattliv

Att övernatta i området kring ”Pub street” som ligger i centrala delen av staden skulle jag anse vara roligast. Men vill man vara nära, men ha lite mer lugn så kan jag rekommendera andra sidan av Siem Reap River. Där bodde vi på hotellet ”Damnak Villa Boutique”. Jag tyckte att det var finare på bilder än i verkligheten. Men det var inget fel på boendet. I Siem Reap får man hög standard för lite pengar!

Ta sig dit/runt

Antingen kommer man till/från staden med t.ex. buss eller taxi. Vanligt är från t.ex. Thailand, Sihanoukville eller Phnom Penh. Annars så kan man ta ett flyg till/från Siem Reap.

Vi åkte t.ex. minibuss med Larryta Express från Phom Penh till Siem Reap för 19.80 USD (2st). Det tog 5,5 timmar inkl. två stopp. Efter någon dag så tog vi buss därifrån till Pattaya i Thailand, vilket tog ca. 8 timmar inkl. att ta sig över landgränsen.

Boka en transport kan man göra i t.ex. centrala Siem Reap, eller via hemsidor på nätet. När det gäller flyg så föredrar jag att boka direkt hos flygbolaget. Tro eller ej, så kan man även åka färja mellan Siem Reap och t.ex. Phnom Penh. Men tar längre tid än t.ex. buss, och går inte att åka på våren när vattnet är lågt.

Om man ankommer med flyg så kan välja att åka taxi, motorcykel eller tuk tuk in till staden. Priserna är rätt så fasta. En vanlig taxibil kostar ca. $10. Men priserna kan ändras flera gånger per år. Till skillnad mot många andra ställen i Sydostasien så kan det vara billigare att boka en taxi via hotellet, istället för att fixa en på flygplatsen. Resan till/från flygplatsen till centrum går oftast snabbt då sträckan är under 1 mil. Men räkna med ca. 25 min beroende på trafiken. En Tuk-Tuk kostar ca. $9! Men ett tips är att leta efter en tuk-tuk som precis släppt av någon. – Då kan man i bästa fall bara behöva betala ca. $6. Att åka med en motorcykel kostar också ca. $9. Men även här kan man leta efter en som precis har släppt av någon. Då kan man i bästa fall bara behöva betala ca. $3.

Säkerhet

Det är många turister, speciellt unga, – som åker till Siem Reap. Så fylla kan man få se. Jag känner mig lika trygg som i de flesta andra städer i Sydostasien. – Alltså mer trygg än i Stockholm.

Men man kan aldrig vara helt säker oavsett vart man åker i världen, därav jag rekommenderar att undvika mörka gator ensam nattetid. Ta det lugnt, använd sunt förnuft, visa respekt och stöka inte för mycket, – för då är chansen liten att det händer dig något.

Väskryckare och ficktjuvar ska det finnas många av i staden. Så ha alltid en bra överblick runt dig. Du kan jämföra t.ex. rånrisken med Stockholm om du klickar härObservera att Numbeos siffror inte är helt pålitliga.

Bilder

Phnom Penh

Kambodjas huvudstad Phnom Penh ligger där Tonle Sap och Mekongfloden möts. Jag skulle våga säga att det är en rätt typisk asiatisk storstad, och är egentligen ingen stad som borde locka den typiska turisten. Men att stanna någon dag på vägen norr eller söderut är absolut inte fel! Då kan man även passa på att ta en båttur på Mekongfloden.

Sevärdheter

 1. Promenera efter Sisowath Quay.
 2. Utforska The Central Market.
 3. Se nattmarknaden och Old Market.
 4. Besök Orussey Market och Russian Market.
 5. Ät och drick dig igenom Bassac Lane.
 6. Besök Silver Pagoda, Royal Palace och Wat Bottom Park.
 7. Se Wat Phnom och Wat Langka
 8. Ta en båttur på Mekongfloden.
 9. Besök hemska Choeung Ek. (Dödens fält).
 10. Virra bort dig och hitta barer/klubbar. (Tips längre ner).

Fler sevärdheter och vart man finner ovanstående ställen kan du se på kartan. Mer information om själva kartan finns här.

Boende och nattliv

Jag rekommendera att bo nära nattmarknaden. Därifrån är det lätt att ta sig till det mesta, inkl. en av flera busstationer där man kan ta sig norr/söderut i landet.

Vi bodde på ”De Art Hotel”, vilket var riktigt bra. Men även någon natt i södra delen av staden på hotellet; ”The Palm Bontique hotel & residence”. Det var rätt långt borta från sevärdheter, och vissa ur personalen var otrevliga.

Nattlivet är utspritt i staden. Men de tre största områderna är vid Sisowath Quay/Riverfront, Bassac Lane och kring området där Street 172 möter 51.

Ta sig dit/runt

Givetvis går det att flyga till huvudstaden. Därifrån kan man åka taxi in till staden. Strunta i dem som ropar efter dig, och gå till en officiell taxikö. Det finns inget riktigt fast pris, så pruta! (De kommer försöka lura åt sig pengar!) När ni är överens så får du en biljett med priset på.

Det är ungefär 10 km mellan flygplatsen och staden. Men det tar ca. 40 min att åka. Vid vissa tidpunkter som på morgonen kan det ta hela 2 timmar!

Man kan även ta en tuk-tuk, vilket kostar nästan halva priset mot en vanlig taxi. Numera kan man även ta en buss! Det kostar inte ens 10 SEK mellan staden och flygplatsen. (Till skillnad mot taxi som kostar runt 100 SEK.)

Många andra åker bland annat buss eller minibuss till staden från t.ex. Sihanoukville och Siem Reap. Vi åkte minibuss med Larryta Express från Phom Penh till Siem Reap för 20 USD (2st). Det tog 5,5 timmar inkl. två stopp. Till Phnom Penh så åkte vi en vanlig buss från Sihanoukville, som tog ca. 6 timmar med ett stopp.

Tro eller ej, så kan man även åka färja mellan Phnom Penh och t.ex. Siem Reap. Men tar längre tid än t.ex. buss, och går inte att åka på våren när vattnet är lågt.

Säkerhet

Jag känner mig trygg. Inte riktigt som i t.ex. Bangkok. Men tillräckligt så att jag anser att det inte är någon fara att vara ute på kvällen. Men man kan aldrig vara helt säker oavsett vart man åker i världen, därav jag rekommenderar att undvika mörka gator ensam nattetid. Ta det lugnt, använd sunt förnuft, visa respekt och stöka inte för mycket, – för då är chansen liten att det händer dig något.

Du kan jämföra t.ex. rånrisken med Stockholm om du klickar härObservera dock att Numbeos siffror inte är helt pålitliga.

Bilder

Sihanoukville & Koh Rong

De som åker till Sihanoukville har ofta planen att se stränderna och inte minst sagt ta båten ut till Koh Rong eller Koh Rong Sanloem. Att festa ligger också ofta i fokus. Till det negativa hör att Sihanoukville har börjat tagits över av kinesiska investerare, så vad Sihanoukville en gång varit, är inte lika numera. Men givetvis finns det för- och nackdelar med detta.

Otres Market är något rätt intressant och annorlunda som man inte bör missa på lördagskvällar. (Vid den torra perioden av året). Det är ingen direkt vanlig ”marknad”. Utan ett trångt ställe med mest ”backpackers”. Det finns en scen, saker att köpa och alkohol och käk. Det är nog ett av världens bästa ställe för att knyta kontakter med likasinnade! Man kan dra paralleller med ställen som Pai i Thailand!

Sevärdheter

 1. Ta reda på vad som försiggår på Otres Market en lördagskväll. (Vid den torra perioden av året.)
 2. Ta en dagstur ut till Koh Rong eller Koh Rong Sanloem. (Se längre ner för mer info.)
 3. Se fyrverkerier på kvällarna på huvudstranden Serendipity Beach.
 4. Bada i Independence Beach, Sokha Beach eller ta dig hela vägen till de mer lugna Ochheuteal Beach och Otres Beach 1+2.
 5. Utforska Phsar Leu Market.
 6. Bada i Kbal Chhay Waterfalls.
 7. Se 2 Golden Lions.
 8. Se Wat Krom och Wat Leu.
 9. Besök en avlägsen strand såsom Prek Treng beach, eller någon mindre känd ö såsom Ko Russei/Bamboo Island.

Fler sevärdheter och vart man finner ovanstående ställen kan du se på kartan. Mer information om själva kartan finns här.

Koh Rong eller Koh Rong Sanloem?

Det är ingen tvekan om att båda öarna är vackra. Men den stora skillnaden är att Koh Rong Samloem är en mer tillbakadragen och lugn ö. Med detta sagt så ska även påpekas att Koh Rong också är relativt lugn, och inte lika sönderturistat som t.ex. Phi Phi i Thailand.

Ingen av öarna har rikligt med elektricitet. Så detta är värt att tänka på om man vill övernatta på öarna!

Det finns inga riktiga vägar än så länge på någon av öarna. Så att förflytta sig gör man antingen för fot eller genom att åka båt. ATM är något som än så länge inte heller finns. Det går dock att växla pengar. Men det blir ingen billig historia.

Det finns flera företag som anordnar färjetransport/speedboat från fastlandet till öarna. Lättast är att boka på plats så snart man kommer fram till Sihanoukville, – om man nu inte vill boka via nätet. Det är möjligt att se båda öarna på en dag. Men om det är planen så är det lättare att hitta en ”tour” som tar dig till båda öarna, så att man slipper krångla och fixa 3st enkelbiljetter. Men för att man ska hinna utforska öarna så rekommenderar jag att man ser en ö per dag.

Det är även värt att påpeka är att vissa båtar går till olika ställen på öarna. Vanligast att stanna till på Koh Rong är ”Koh Tuich”, och på Koh Rong Samloem i ”Saracen Bay” eller ”M’phey Bei”. Men det finns definitivt fler ställen att se på båda öarna! På resekartans karta så finns flera av t.ex. alla stränder utmarkerade. Även några byar som Sok San Village.

Hur tar man sig mellan Sihanoukville och Phu Quoc i Vietnam?

Jag är ledsen att meddela att det inte går någon båt, i alla fall laglig, mellan Sihanoukville och Phu Quoc än så länge. Så för att göra denna resa med buss/minibuss, så får man räkna med en hel dag.

Att boka buss via en resebyrå som tar dig hela vägen är vanligast, och kanske är det billigaste sättet. Vi åkte motsatt håll (Phu Quoc till Sihanoukville). Det tog 11 timmar inkl. att ta sig över gränsen och väntan på bussar/minibussar. Vi fick byta buss i Ha Tien, på gränsen och i Kampot. Alltså; fyra olika bussar åkte vi! Det tog dessutom fyra timmar sammanlagt att vänta på bussarna!

Så min rekommendation är att fråga hur många byten det är planerat när man bokar, eller helt enkelt ta en taxi. Det är värt några hundra kronor extra för att slippa besvären och väntetiden! Om jag ska åka en liknande rutt igen, så kommer jag förmodligen ta en buss mellan Sihanoukville och Kampot/Kep, och ta taxi/tuk-tuk till gränsen och sedan vidare till färjan.

Boende och nattliv

Om man inte väljer att bo på någon av Koh Rong-öarna så är det populärt att övernatta kring Serendipity Beach, vilket ligger i centrala delen av Sihanoukville. Där finns det nattliv och kasinon. Längre söderut som på Otres Beach 1 och 2, så är det betydligt lugnare. Men det utvecklas fort med åren! Längre norrut som på Victory Beach så kan man hitta en blandning av lugn och lite mer fart.

Förutom nattlivet kring Serendipity Beach så finns det några ställen att dricka på ön Koh Rong (Kaoh Touch). Sen får man inte missa Otres Market, vilket är på lördagskvällar. (Vid den torra perioden av året.) Det är mer som en stor fest och mötesplats, än en marknad.

Ta sig dit/runt

Det är ca. 2 mil mellan flygplatsen och centrum. Att transportera sig där emellan är relativt dyrt. Det sättet som rekommenderas är en delad taxi, vilket kostar $5 per person. (En privat kostar $20, och är deras mål att få sälja till dig.) Man köper en biljett vid disken, – om man nu inte redan bokat en via sitt boende eller online.

Att ta sig runt kan man göra med motorcykel och Tuk-Tuk. Tuk-Tuk är i regel inte jätte bra i Sihanoukville då förarna har ”gått i pakt” och är stenhårda med priset. (Med andra ord är det dyrt.)

Säkerhet

Det är rätt mycket alkohol och droger i och runt denna stad. Men så länge man inte blandar sig i, så är det ingen större fara. Men man kan aldrig vara helt säker oavsett vart man åker i världen, därav jag rekommenderar att undvika mörka gator ensam nattetid. Ta det lugnt, använd sunt förnuft, visa respekt och stöka inte för mycket, – för då är chansen liten att det händer dig något.

Du kan jämföra t.ex. rånrisken med Stockholm om du klickar härObservera dock att Numbeos siffror inte är helt pålitliga.

Bilder

Kep & Kampot

Avståndet mellan Kep och Kampot är ca. 25 km. Kampot är en rätt sömnig stad med en charmig arkitektur, medan Kep är ett bra ställe för sol och bad. Men helt ärligt så ser jag varken Kep eller Kampot som platser värda att besöka, – om man nu inte har vägarna förbi eller älskar landet riktigt mycket och vill lägga mycket tid där. Om man däremot är intresserad av pepparfarmar så har man kommit helt rätt!

Sevärdheter

 1. Bada vid Kep Beach. (Går även att simma vid floden i Kampot.)
 2. Åk till ön Kaoh Tonsay (Rabbit Island), eller någon av de andra öarna.
 3. Utforska Kep Market, Crab Market, Kampot Market och Bokor Night Market osv.
 4. Se dig runt i Bokor National Park. (Se t.ex. Bokor Hill Station och Popokvil+Tada Waterfalls). 
 5. Besök en av alla farmar. La Plantation är att rekommendera.
 6. Se arkitekturen i Kampot.
 7. Hyr ditt egna biorum på Ecran Movie House eller försök ta dig ut från The Kampot Escape Room.
 8. Besök Kampot Salt Fields.
 9. Besök Phnom Chhngok Cave Temple eller Phnom Kampong Trach Cave.

Fler sevärdheter och vart man finner ovanstående ställen kan du se på kartan. Mer information om själva kartan finns här.

Boende och nattliv

Gillar man stränder så är ju Kep det givna valet mellan Kep och Kampot. Men avståndet är som tidigare sagt inte så långt emellan. Och Kampot har ju fler saker man kan göra.

Kep har inget riktigt nattliv. Men det finns något ställe där man kan ta en öl, t.ex. vid Crab Market. I Kampot finns det mer nattliv än vad man tror. (Så länge man är duktig att leta.) På östra sidan av floden (centrum), kan man leta mellan Durian Roundabout och Kampot Fish Market. Och på västra sidan av floden finns t.ex. Dragon Club, Banyan Tree och Naga House.

Ta sig dit/runt

För att ta sig till Kampot så flyger man oftast först till Phnom Penh eller Sihanoukville. Från Phnom Penh kan man sedan ta buss, minibuss, taxi eller tåg till Kampot. Minibuss är att rekommendera, och Giantibis är snabba och trygga att åka med. Giantibis kör även till Kep.

Mellan Kampot och Kep så kan man åka Tuk-Tuk ($10-$16). Taxibil kostar ca. $20, medan motorcykeltaxi ca. $5. Sen finns det också olika minibussar som åker emellan. Inte minst sagt Giantibis. (Men då måste man givetvis anpassa sin tid så att man hinner med minibussen.)

Att åka båt emellan är också ett alternativ. Kolla: Crabshuttle

Att ta sig till andra ställen som Sihanoukville, Siem Reap eller t.ex. Vietnam från Kep/Kampot är såklart också möjligt. Då är det minst krångel, och oftast billigast, att boka på en lokal turistbyrå i centrum.

Säkerhet

Att vara i centrala Kampot och Kep är ingen fara oavsett på dygnet. Men på västra sidan av floden (i Kampot där flest klubbar finns), så bör man inte gå ensam på natten. En källa är: ”movetocambodia”, som jag anser är trovärdig.

Men givetvis kan man aldrig vara helt säker oavsett vart man åker i världen, därav jag rekommenderar att undvika mörka gator ensam nattetid. Ta det lugnt, använd sunt förnuft, visa respekt och stöka inte för mycket, – för då är chansen liten att det händer dig något.

Bilder

Meddela oss vid trasiga länkar, eller felaktig information!
”Resekartan” ansvar inte för eventuella felaktigheter.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.