Hur man skaffar Visum

Grattis, Sverige! Det svenska passet är ett av världens starkaste och ger omfattande visumfrihet till många länder globalt. Trots detta kräver fortfarande vissa destinationer att svenska medborgare ansöker om visum i förväg. Utöver detta finns resmål som erbjuder Visa on Arrival (VOA), eller där en elektronisk reseauktorisation (e-visum eller ETA) behöver skaffas före avresa. Även om dessa alternativ ibland räknas som ”visumfria”, är det alltid viktigt att kontrollera de aktuella inresebestämmelserna och eventuellt komplettera med nödvändiga resehandlingar i god tid före avresan.

visum

Är min destination visumfri?

Vi har valt att fokusera på att visa hur du själv kan hitta aktuell och korrekt information, snarare än att tillhandahålla en lista över länder vars inresebestämmelser snabbt kan bli föråldrad. Även om en googling kan ge dig rätt information, rekommenderar vi att du följer dessa steg för att vara säker på att du får korrekta uppgifter:

  1. Sweden abroad är det första steget för korrekt information gällande visum. Besök länken och välj ditt land. Klicka sedan in på länken ”Ambassadens reseinformation”. Du kan också googla t.ex. ”Ambassadens reseinformation Spanien”, för att komma direkt till rätt land.
  2. Det är viktigt att läsa informationen som ambassaden tillhandahåller, särskilt för länder med färre turister. För varje land finns en sektion med rubriken ”In- och utresebestämmelser”. Där beskrivs relevanta aspekter och ofta de aktuella reglerna. Ibland kan de lägga visumfrågor under flikar som; ”Inför resan”.

    För vissa länder anges följande ansvarsfriskrivning: ”Svenska ambassaden och utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera därför alltid de aktuella inresebestämmelserna direkt med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Kom ihåg att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.På dessa länder anges vanligtvis en länk eller kontaktinformation till berörd myndighet.
  3. Anledningen till att det är bäst att följa den här metoden är att du ska kunna lita på ambassadens information. Om ambassaden hänvisar dig till en specifik källa, kan du vara trygg i att den är säker. Det finns nämligen många webbplatser online som erbjuder hjälp med visumansökningar, och som ibland felaktigt framställer sig som delvis officiella. Även om dessa aktörer ofta kan bistå med visum, utgör de en onödig mellanhand som medför extra kostnader.
  4. I undantagsfall anges ingen länk eller uppgifter hos Sweden abroad, och då behöver du själv söka information via Google och ta reda på de aktuella inresebestämmelserna direkt från landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. EmbassyPages kan vara en bra källa att hitta rätt. Du kan också göra en sökning på Google, till exempel ”Embassy of India, Sverige”, för att snabbt hitta relevant information. Om ett land saknar ambassad i Sverige är det oftast enkelt att hitta den närmaste ambassadens webbplats högt i sökresultaten. Där kan du läsa om visumkrav, nödvändiga dokument och ansökningsprocessen. Vissa ambassader länkar även till en officiell sida där Visa on Arrival (VOA) hanteras. Observera att e-post till ambassader inte alltid besvaras.

Vill du se en överblick eller hur starkt det svenska passet är i visumrankningar? Då är Henley Passport Index en relevant källa. Deras ranking bygger på data från (IATA) och kompletteras med egen research. För en mer interaktiv upplevelse med uppdateringar i realtid, baserade på offentliga källor och regeringsdata, är Passport Index ett bra alternativ.

Hur ansöker man visum?

Om landet du ska besöka erbjuder Visa on Arrival (VOA), e-visum eller ETA är processen oftast relativt enkel. Du behöver bara besöka den officiella webbplatsen och följa deras steg-för-steg-instruktioner, samt säkerställa att du uppfyller alla krav gällande exempelvis bokningar av boende och flyg, samt din ekonomiska situation. Om landet kräver ett traditionellt visum kan det vara betydligt mer komplicerat. Ofta behöver du skicka in ditt pass rekommenderat tillsammans med ansökningshandlingar till ambassaden och sedan vänta eventuellt flera veckor på att få tillbaka det.

Om du upplever att processen är för tidskrävande eller komplicerad, kan du ta hjälp av tjänster som Alla Visum och Visumservice, dock till ett skapligt högt pris.

Visumansökningar kan vara en utmaning. Länder som kräver visum har ofta unika och specifika krav på intyg, dokument och fotografier, vilket gör processen tidskrävande. Här är några punkter som ofta förekommer i visumansökningar:

  • Ansökningsformulär
  • Pass
  • Syftet med resan
  • Passfoton (Olika länder kan kräva olika storlekar)
  • Bokningsbekräftelser som flygbiljetter och boende.
  • Din resplan (Hur och vart du ska resa)
  • Finansiella bevis
  • Arbetsgivarintyg
  • Personbevis och civilståndsdokument. Ibland information om dina föräldrar. (Familjeband)
  • Kopia av eventuellt tidigare visum
  • Försäkringsuppgifter
  • Kriminalregisterutdrag och Referensbrev (Vanligare för arbetsvisum)
  • Hälsointyg / Vaccinationsintyg
  • Inbjudningsbrev (Kan vara komplicerat. Ibland kan ditt boende eller en utflyktsaktör hjälpa med detta.)
  • Bevis på betald visumavgift.

När du ska skicka in din ansökan rekommenderat vill många ambassader att du bifogar ett förbetalt rekommenderat returkuvert tillsammans med övriga dokument. Ibland kan de erbjuda dig alternativet att betala en avgift istället för att du skickar med ett returkuvert. I många fall har du även möjlighet att hämta upp passet och visumet personligen på ambassaden.

Det smidigaste sättet kan vara att köpa rekommenderad frakt via Postnords app. Lämna sedan in brevet hos ett postombud och inte i en vanlig brevlåda. Om du ska skicka med ett returkuvert anger du oftast ambassadens adress som avsändare. Vi rekommenderar starkt att du läser instruktionerna noggrant så att adresseringen blir korrekt och att du undviker att din ansökan nekas på grund av något litet misstag, vilket skulle innebära att du behöver göra om processen och skicka in passet på nytt.

I vissa fall kan du ansöka om ett andra pass hos Polisen. Detta kan underlätta resor, särskilt i arbetet, om du reser frekvent och behöver resa medan ditt ena pass är på ambassaden för visumhantering.


Resekartan
Sekretess

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Cookies lagras i din webbläsare och utför funktioner som att känna igen dig när du återvänder till vår webbplats och hjälper oss att förstå vilka delar av webbplatsen du tycker är mest intressanta och användbara. Du kan läsa mer under vår integritetspolicy.