Huvudstad:
Språk:
Yta:
Invånare:
Statsskick:
Valuta:
Tidszon:
Största religionen:
Larmnummer:
Eluttag:
Kranvatten:
Landsnummer:
Medellivslängd:
Rek. sim-kort:
Seoul
Koreanska
100,210 km²
Cirka 52 miljoner
Republik, enhetsstat
Koreanska Won (KRW)
UTC/GMT +9
Kristendom
112 (Polis), 119 (Brand+Ambulans)
Adapter behövs inte. (A, B, C, F)
Kan oftast drickas. Vid osäker kvalité, köp flaska.
+82
82,16 år (2015)
KT, SK Telecom

Sydkorea har snabbt gått från att varit fattigt, till att bli ett av Asiens rikaste länder. Landet är ledande när det gäller elektronikindustrin, och varv-, och bilindustrin präglar ekonomin i landet.

Sydkorea likt Taiwan, är kanske ställen i Asien som inte brukar locka turister, i synnerhet Svenskar. Men landet har mycket att erbjuda med sina stora städer och vackra natur. Jag trivs i Sydkorea, och tro eller ej, så finns det många likheter mellan Sverige och Sydkorea. Så trots att landet ligger så långt borta från Sverige, så är landet inte lika exotiskt som andra länder i Asien. Beroende hur man ser detta, så kan det både vara tråkigt, men även en trygghet.

Två av de populäraste städerna att besöka är självfallet Seoul och Busan. Busan rekommenderas om man vill ha fler likheter med Japan. (Det går faktiskt att åka färja från Sydkorea till Japan från Busan.) Atmosfären känns enligt mig bättre i Busan än i Seoul. Men det är svårt att avgöra vilken stad som är bäst.

Är man nyfiken på Nordkorea, så kan man från Sydkorea besöka DMZ (Korean Demilitarized Zone), och t.ex. gå i ”Tredje aggressionstunneln”. Jag personligen har inte gjort det, och ser det mest som en turistfälla. Men självfallet förstår jag spänningen i att göra det.

Ett ställe som jag inte har varit, och på så vis inte kommer att ta upp i texten är ön; ”Jeju”. Men om jag ska till Sydkorea igen, så kommer jag inte att hoppa över den, – förmodligen mycket vackra ön!

Väder: Nu / Årligt
Karta/Sevärdheter
TripAdvisor
UNESCO – världsarv
Högsta/Lägsta punkt
Priser/Genomsnittslön
Åka tåg

UD:s reseinformation
Officiell visuminformation
Fara/Brott
Scams/Bedrägerier
Vaccination
BNP per capita
Vett och etikettAllmänt

Befolkningen

Det är gästvänligt och man känner sig välkommen i Sydkorea. Man blir inte lurad på pengar i samma utsträckning som i många andra länder, och man känner sig väldigt trygg!

Bästa tiden att åka

På vintermånaderna är det snö och runt nollgradigt. På sommaren över 20 grader, men tyvärr en hel del regn. Under våren och hösten är vädret stabilare, och då är temperaturen kring 15°C. Så att rekommendera är på våren när det blommar.

Här kan du jämföra vädret månad för månad i huvudstaden. Vill du ha en aktuell väderrapport så rekommenderar jag att du använder yr.no.

Priser

Det är lite billigare att leva i Sydkorea än i Sverige. Speciellt om man planerar sina köp. Hotellnätter är ca. 2/3 av svenskt pris, beroende vilken klass man vill att boendet ska hålla. Även att äta ute är billigare. – Om man nu inte tar första bästa stället i ett populärt turistområde med västerländska rätter.

Du kan jämföra ungefärliga levnadskostnader med Sverige om du klickar här.

Pruta

I Sydkorea är det inte jätte vanligt att man prutar. Undantag är på marknader, och det är då ”lättare” om man köper flera saker. Om man frågar efter kostnaden på en produkt/produkter som saknar prislapp, så är en tumregel är att erbjuda ca. 20% mindre än det angivna priset som du får. – Eller helt enkelt fråga om rabatt. Om du däremot får frågan: ”Hur mycket är du villig att betala?”, så bör du inte svara med en summa. Då är sannolikheten att du får betala extra mycket. Man ska inte heller komma med skambud, – då är man ohövlig. Köper man dyra saker, te.x. en telefon,  eller massor av kläder, så kan fråga om att få ett gratis telefonfodral eller en gratis t-shirt. Detta funkar dock inte överallt.

Var alltid glad och le när du prutar, det hjälper mycket! Men överdriv inte, och gör det på rätt ställen för att slippa ”skämmas”.

Dricksa

I regel så dricksar man inte i Sydkorea. Men med tiden, och ökandet av antal västerländska turister, så börjar det ske en förändring. – Tyvärr. Vissa som man dricksar kan däremot bli smått förolämpade, och vissa kommer bara att tacka nej. Observera att följande tabell enbart ska ses som en riktlinje. Ska man dricksa så gör man det efter hur nöjd man är.

Benämning:Summa:Kommentar:
Taxichauffören0 KRWGe växeln om du känner för det.
Servitören0%Man kan ge 10% på populära västerländska restauranger.
Guiden0-10%Behövs inte. Men 5-10% är OK, om man nu vill.
Väskbäraren0-1000 KRWEj nödvändigt. Men 1000 KRW/väska är okej!
Städerskan0-1000 KRWEj nödvändigt. Men 1000 KRW/dygn är okej!
Frisören0%Av priset
Massören0%Av priset

Vett och etikett

Kibun betyder med en halvdan översättning: Stolthet/Känslor. Om man skadar någons Kibun, så skadar man hans/hennes stolthet/känslor. Så det är viktigt att man både tar han om sin egna, och inte skadar andras. Så att visa respekt och att vara lugn är A till O.

Man bör inte krama eller ta på personer som man inte känner. Och vid en hälsning/handskakning så stödjer man sin högra hand med den vänstra, och samtidigt bugar. Kvinnor skakar inte alltid händer, och brukar nicka istället för att buga. Ge saker gör man med båda händerna, och presenter uppskattas när man t.ex. bli hembjuden till någon. Man kan ge t.ex. godis, kakor och blommor.

Undvik att skriva med röd färg eller använda siffran fyra (Betyder otur/död). Så att ge t.ex. fyra saker är inte att föredra. Som i många andra länder så är vassa föremål också olämpliga att ge som presenter.

Sätt dig inte direkt när du kommer hem till någon. – Låt din värd be dig att sitta. När man äter så är det olämpligt att ställa sina matpinnar uppåt i t.ex. risskålen, – eller att peka med dem. Låt dessutom de äldre alltid börja med maten. Om du ska fylla på ditt glas, fyll då på din bordsgrannes före ditt egna. Tänk även på att inte tilltala någon med förnamnet, om de inte tidigare sagt att det är okej.

Mer om vett och etikett kan du läsa här.Extern videoinspiration

https://youtube.com/watch?v=ZVcJVmyjhyw%26nbsp%3Bhttps%3A

Seoul

Seoul är en modern storstad med över 10 miljoner invånare. Det finns gott om shopping och saker att göra i staden. Det som förmodligen först lockar den typiska turisten är det lyxiga distriktet Gangnam. Det som däremot verkligen lyfter upp Seoul och gör det värt att besöka, är när Seoul Fashion Week pågår! Trots om man inte skulle vara ett dugg intresserad av ”Fashion”, så är det väldigt trevligt att gå runt och se människor i alla åldrar styla upp sig. (Brukar vara vid Dongdaemun Design Plaza).

Sevärdheter

  1. Ta en dag och besök Korean Folk Village eller DMZ (Korean Demilitarized Zone).
  2. Tima in och besök Seoul under grymma Seoul Fashion Week! (Brukar vara vid Dongdaemun Design Plaza).
  3. Utforska Bukchon Hanok Village.
  4. Gå ut och festa på Hongdae eller Itaewon.
  5. Se uppträdanden i Marronnier Park / Daehangno Street (University Street).
  6. Gyeongbokgung Palace.
  7. Changdeokgung.
  8. Deoksugung.
  9. Titta och handla på Ewha Womans University Fashion Street.
  10. Shoppa loss i Myeong-dong.
  11. Fika och gosa med katter/hundar. T.ex på Lily Cat Cafe,  Table A Cat Cafe, Godabang Cat Cafe eller Bau house dog cafe.
  12. Undersök lyxiga Gangnam.
  13. Besök några av alla ca. 100st gallerier i Insa-dong.
  14. Gå på en marknad. T.ex. Dongdaemun Market, Namdaemun Market eller Gwangjang Market.
  15. Ta Namsan Cable Car upp till N Seoul Tower.
  16. Se konsten runt Ihwa Mural Village.
  17. Promenera efter vattendraget Cheonggyecheon.
  18. Sätt dig vid Gwanghwamun Square.
  19. Besök National Museum of Korea.

Fler sevärdheter och vart man finner ovanstående ställen kan du se på kartan. Mer information om själva kartan finns här.

Seoul Day Tour / Dagsutflykter

Det finns såklart massor av dagsturer man kan göra från Seoul. Men de två populäraste är förmodligen att utforska gränsen till Sydkorea. (Korean Demilitarized Zone – DMZ) (Gå t.ex. i tredje aggressionstunneln.) Samt besöka Korean Folk Village. För att ta sig till DMZ så måste man boka en ”tour”. Jag har ingen jag kan rekommendera. Men gör en sökning på google!

Att ta sig till Korean Folk Village är ”smidigare”. Först tar man tunnelbanan till Suwon Station, och sista biten åker man med en gratis turistbuss som avgår utanför stationen. – Eller helt enkelt en vanlig lokalbuss. (Alternativt tar man taxi från Suwon, vilket kostar ca. 14000 won enkel väg.) För aktuell information och andra sätt att ta sig till Korean Folk Village finner du på den officiella hemsidan. Väl på plats kan bland annat se äldre byggnader, uppträdanden och folk i vackra dräkter.

Boende och nattliv

Det finns flera ställen att gå ut och ta en öl på, – eller festa. Men de två områdena som jag rekommendera är Hongdae och Itaewon.

Det förstnämnda är ett livligt universitetsområdet med mycket mat och nattliv, medan Itaewon brukar ha flest turister. Även där finner man massor av barer och restauranger. Hongdae är däremot inte lika kaotiskt, men mer ”lokalt”, och i mitt tycke trevligare. Det ligger även nära Sinchon, vilket är annat festområde. Om man vill ha HBTQ-nattliv så ska man ta sig till Insa-dong.

Med detta sagt, så är Hongdae och Itaewon bra platser att bo på om man söker nattliv. Om man däremot har en stor plånbok, så är Gangnam med dess vackra klubbar, shopping och restauranger ett bra val. Är man däremot ute efter att bo centralt och shoppa, så är Myeongdong ett passande område. Vi bodde på Hotel Kyoung Dong som är rätt prisvärt. Det är inget ”wow”, och platsen är inte ultimat. Men helt okej.

Ta sig dit/runt

Att ta sig till staden från Incheon Airport och tvärt om, gör man lättast och snabbast med tåg. Det finns två (tre) alternativ. Ett som går direkt till centrum, och ett som stannar till på ca. 10 stationer. Tidsmässigt så går direkttåget 15min snabbare, men kostar några svenska tior extra. Det tredje som jag satt i parentes är ett fjärr/regionaltåg (KTX). Jag ser ingen anledning att välja detta tåg. Buss däremot tar längre tid in till staden, och är inte billigare än tågen. Men de kan vara smidigare om man vet att bussen stannar till i närheten av t.ex. ditt hotell. Taxi kostar minst fem gånger så mycket som tågen, och jag ser ingen anledning att välja detta alternativ.

Från och till Gimpo Airport är det lättast att ta tunnelbanan. Men det finns självklart även bussar och taxi.

Att ta sig runt i staden gör man också lättast med tunnelbana. Att köpa ett ”Seoul Citypass” (1-3 dagar) kan vara bra om man har planerat att åka mycket. (Max 20ggr/dag).

Säkerhet

Det är inga problem med tryggheten i Seoul, man känner sig jättetrygg! Men man kan aldrig vara helt säker oavsett vart man åker i världen, därav jag rekommenderar att undvika mörka gator ensam nattetid. Ta det lugnt, använd sunt förnuft, visa respekt och stöka inte för mycket, – för då är chansen liten att det händer dig något.

Du kan jämföra t.ex. rånrisken med Stockholm om du klickar härObservera att Numbeos siffror inte är helt pålitliga.

Bilder

Busan

Busan

Busan (Pusan), är en hamnstad och Sydkoreas näst största stad. Härifrån kan man ta en färja till Japan, eller bada på Haeundae beach, – vilket påminner om stränderna i Dubai! (Frånsett temperaturerna).

Sevärdheter

  1. Virra bort dig runt Gwangbokdong/Nampo-dong. (En central del av staden)
  2. Njut av Gwangalli Beach eller Haeundae Beach.
  3. Besök Gamcheon Culture Village.
  4. Shoppa dig trött på marknader. T.ex. Bupyeong kangtong Market, Gukje Market, Bujeon Market, Haeundae Market och Jagalchi Market.
  5. Besök Busan ChinaTown.
  6. Promenera upp till Busan Tower + Yongdusan Park.
  7. Gå efter vattnet på Dongbaekseom Island.
  8. Ta en buss från Haeundae Station och åk till Haedong Yonggungsa.

Fler sevärdheter och vart man finner ovanstående ställen kan du se på kartan. Mer information om själva kartan finns här.

Boende och nattliv

Vi bodde på Elysee Hotel och SOYU Hotel. Båda hotellen är helt okej och ligger rätt så bra till, oavsett om man vill ha nattliv, shopping eller nära till tunnelbana.

Ställen att gå ut till på kvällen finns det gott om. Bland annat i närheten av de två universiteten Busan National University (PNU) och Kyungsung University.

Det finns även nattliv kring stränderna Haeundae och Gwangalli. Lite mindre säkert, ska nattlivsställena i området Seomyeon och runt centralstationen, – med synnerhet ”Texas Street” vara. Där finns ofta fulla soldater och sjömän, bland prostituerade. Letar man efter lite HBTQ-ställen så kan man kliva av på stationen; Beomil.

Det finns även några barer vid ett av mina favoritområden i staden: Nampo-dong.

Ta sig dit/runt

Att ta sig mellan staden och flygplatsen gör man lättast och snabbast med tunnelbana. Det finns även bussar och taxi om man föredrar det. Om man åker tåg till Busan, så går tunnelbanan utanför stationen. Som vanligt, så är även tunnelbanan det smidigaste sättet att transportera sig runt om i staden.

Säkerhet

Jag känner mig nästan lika säker som i Seoul. Vilket är säkrare än i Stockholm. Men man kan aldrig vara helt säker oavsett vart man åker i världen, därav jag rekommenderar att undvika mörka gator ensam nattetid. Ta det lugnt, använd sunt förnuft, visa respekt och stöka inte för mycket, – för då är chansen liten att det händer dig något.

Du kan jämföra t.ex. rånrisken med Stockholm om du klickar härObservera att Numbeos siffror inte är helt pålitliga


Resekartan
Sekretess

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Cookies lagras i din webbläsare och utför funktioner som att känna igen dig när du återvänder till vår webbplats och hjälper oss att förstå vilka delar av webbplatsen du tycker är mest intressanta och användbara. Du kan läsa mer under vår integritetspolicy.