Att resa kan vara en fantastisk upplevelse, men visste du att du kan få ut ännu mer av dina resor genom att utnyttja olika poängsystem och förmåner? Denna guide hjälper dig att navigera genom några lojalitetsprogram och kreditkortsförmåner som kan göra dina resor både billigare och mer bekväma. Lär dig hur du samlar poäng, vilka program som är mest fördelaktiga och hur du maximerar dina förmåner för att få en bättre och kanske billigare reseupplevelse.

Att vara delaktig i ett program
Medlemskap eller lojalitetsprogram innebär inte alltid besparingar, beroende på din livssituation och det specifika programmet. Företagens primära mål är ofta att maximera sina intäkter från kunder. Dock kan medlemskap förbättra din reseupplevelse avsevärt. Att investera i ett premiumkort kan till exempel ge dig tillgång till exklusiva lounger och fast track.
Med detta sagt så bör resande och medlemskap inte alltid bara handla om pengar, utan även bekvämlighet.
Att resa så billig som möjligt
För den som vill resa så billigt som möjligt till några destinationer per år, rekommenderar vi att jämföra flygpriser online och leta efter kampanjer och rabatter. Undvik att skaffa kort med höga månadskostnader, då dessa endast blir en extra utgift i detta sammanhang.
Här kan du läsa mer om vilka kort som är mest ekonomiskt fördelaktiga för budgetresenärer. Det finns dock vissa program och förmåner som kan hjälpa de som reser i budget att spara pengar. Fortsätt att läsa så förklarar vi mer!
SJ – Prio
Bild av: News Øresund on Flickr
Medlemskapet är kostnadsfritt och har tre olika nivåer: Prio, Prio Plus och Prio Premium. När man registrerar sig blir man automatiskt medlem på Prio-nivån. Denna grundnivå ger främst tillgång till olika erbjudanden och rabatter, som till exempel på vissa restauranger och museer.
För att uppgradera till Prio Plus krävs antingen 5 000 intjänade Nivåpoäng eller 12 Nivågrundande resor under ett medlemsår. För den högsta nivån, Prio Premium, behöver man samla in 18 000 Nivåpoäng eller genomföra 50 Nivågrundande resor under ett medlemsår. När du väl uppnått en högre medlemsnivå, antingen Prio Plus eller Prio Premium, är den nya nivån giltig under resten av det innevarande medlemsåret samt hela det nästkommande medlemsåret.
En Nivågrundande resa är en tågresa i SJs regi. Det är värt att notera att en tur- och returresa med SJ räknas som två Nivågrundande resor. Dock räknas inte poängresor eller resor med periodkort som Nivågrundande resor.
Du får en Nivåpoäng per krona när du handlar hos SJ. Exempel: Om du köper en SJ-resa för 280 kr och en kaffe i bistron för 20 kr så har du samlat 300 nivåpoäng.
Prio Plus (5000p):
- Exklusiva erbjudanden endast för Prio Plus medlemsnivå.
- Fri kopp kaffe, te eller choklad i bistron ombord.
- Dubbla poäng på förbeställd mat.
Prio Premium (18.000p):
- Exklusiva erbjudanden endast för Prio Premium medlemsnivå.
- Byte av avgång samma dag utan extra kostnad (gäller ej resor betalda med poäng).
- Fri kopp kaffe, te eller choklad i bistron ombord.
- Dubbla poäng på förbeställd mat.
- Tillgång till SJ Lounge i Stockholm, Göteborg och Malmö med SJ-biljett för dagen.
- Förtur till medlemsservice.
Användning av SJ Prio-poäng: Du tjänar både en nivåpoäng och en prio-poäng för varje krona du spenderar. Nivåpoängen hjälper dig att nå högre medlemsnivåer, medan prio-poängen kan användas till en mängd olika belöningar. Du kan använda dem i deras poängshop, till ytterligare resor och för fika i bistron. Exempelvis kan du få en biobiljett för cirka 5000 poäng eller en rabattkod hos Coop på 250 kr för ungefär 7100 poäng. Om du har samlat ihop många poäng finns det ännu bättre erbjudanden, som värdebevis på hotellkedjor. Poängshoppen kan i många fall ge en ”cashback” på 3-4% hos partners. Att boka en tågresa mellan Stockholm och Göteborg kostar vanligtvis mellan 3600-9400 prio-poäng.
SJ Prio Mastercard: Om du väljer att skaffa SJ Prio Mastercard får du 20 SJ Prio-poäng per 100 kronor som du spenderar med kortet. Köpen behöver inte vara hos SJ för att du ska samla poäng. Kortet kostar 295 kr per år, men för medlemmar i nivå Prio Premium är kortet kostnadsfritt. Observera att kortet inte är fördelaktigt för utlandsresor på grund av höga valutapåslag och uttagsavgifter. Kortet ger alltså 0,2 poäng per spenderad krona utanför SJ, vilket kan anses vara mindre konkurrenskraftigt jämfört med andra kort.
För att göra det tydligare om det lönar sig att använda SJ Prio-poäng för tågbiljetter, kan man beräkna poängens värde i kronor. En tågbiljett med SJ för 225 kr kostar ca. 3600 poäng. Och en biljett för 765 kr ca. 12300 poäng.
Vid köp av biljett i poäng = 765kr/12300p = 0,062×100 = 6.2% (efter bråktalet omvandlats till en procentandel).
Genom att betala med SJ Prio-poäng istället för kronor får du en rabatt på 6,2% på ovanstående biljett. SJ Prio är därför fördelaktigt för frekventa tågresenärer, särskilt på den högsta nivån, Prio Premium. För dem som inte reser lika ofta och är skickliga på att hitta rabattkoder online, erbjuder SJ Prio dock inte något unikt. Du kan upptäcka mer genom att besöka SJ:s egna hemsida.
SAS/AMEX – Eurobonus
EuroBonus kan vara komplicerat, och en del svenskar gör inte en betydande ekonomisk vinst genom att samla dessa bonuspoäng. För de som är skickliga på att samla poäng och reser mycket, eller gör många inköp, kan dock EuroBonus vara mycket fördelaktigt. En av de största utmaningarna är att man alltid bör välja att flyga med Star Alliance, främst SAS, för att maximera sina poäng. Dessa flygningar är dock sällan de mest prisvärda.

Om du tillhör någon av följande kategorier, bör du definitivt överväga att gå med i Eurobonus:
Bekvämlighet och lounge: Resor blir mer bekymmersfria med stora allianser. Om ditt flyg ställs in, blir du snabbt ombokad. Dessutom finns flera förmåner som tillgång till lounger, fast track och bättre bagageregler på vissa medlemsnivåer.
Affärsresenär: Om du flyger i tjänsten samlar du snabbt poäng.
Förmögen: Medlemskap i speciellt en högre medlemsnivå erbjuder många förmåner som gör resan både bekymmersfri och bekväm.
Resor till udda platser: Flyg till ovanliga destinationer kan vara dyra, men flygpoäng kan göra dessa resor billigare.
Ungdom: Ungdomsbiljetter är generellt billiga och ofta jämförbara med lågprisbolag.
Business/första klass: Om du siktar på att flyga i en högre klass, finns det stora fördelar med att vara medlem i Eurobonus.
Hur fungerar EuroBonus?
För att maximera insamlingen av EuroBonus-poäng (bonuspoäng) rekommenderas det att ha två betalkort: ett ”SAS EuroBonus Mastercard/Visa” och ett ”SAS EuroBonus Amex”. Det senare är på flera sätt mer fördelaktigt, men eftersom många ställen runt om i världen inte accepterar Amex-kort, bör man även ha ett SAS EuroBonus Mastercard/Visa för att inte missa poäng vid vanliga kortköp. Det finns flera varianter av dessa kort, och vilka som är bäst beror på hur mycket pengar du spenderar per år, hur ofta du reser och vad du vill uppnå med dina bonuspoäng.
SAS Amex Premium och SAS EuroBonus Mastercard är troligtvis de två mest prisvärda korten för gemene man. Amex-kortet är särskilt värdefullt för att samla ihop till en 2-4-1 voucher, vilket innebär att du betalar endast 50% av det ordinarie poängpriset för en resa för 1-2 personer. Om du reser ensam betalar du alltså halva poängpriset, och om ni reser två personer betalar du bara för en person. För att få denna voucher krävs det att du handlar för minst 150 000 SEK med kortet per kalenderår (gäller SAS Amex Premium). Med SAS Amex Elite kan man få två vouchers om man spenderar minst 300 000 per kalenderår. SAS Amex Classic är utan månadsavgift, men poängintjäningen per kortköp är låg och 2-4-1-vouchern gäller endast för resor inom Europa. För att få en 2-4-1-voucher med ett Classic krävs kortköp för 100 000 SEK per år.

Om vi tar ett kort som ger 15 bonuspoäng per 100kr när du gör inköp/handlar (kortköp):
Handlar för 13000kr/månad = 1950 poäng=23400p/år.
Ett välkomsterbjudande eller en inbjudan från en vän kan ge poäng. Vi räknar på 10.000 poäng. Detta ger alltså 33400 poäng första året och 23400 poäng det andra året. (Sen tjänar du givetvis snabbt in poäng om du bland annat gör flygningar.)
En enkelresa till Asien/Nordamerika från Arlanda kan köpas för 30.000 bonuspoäng och en enkelresa till Berlin för 10.000 bonuspoäng. (Samtidigt kan en flygresa kosta över 100.000 bonuspoäng om du flyger med ett annat bolag än SAS inom SkyTeam.)
Insamling av bonuspoäng
Anta att du varje år samlar ihop 30 000 poäng och en 2-4-1 voucher. Detta innebär att du kan flyga tur och retur till exempelvis New York en gång per år utan kostnad (eller flertal flygresor till Danmark och Norge) exkl. skatter och avgifter. Kortavgifterna för SAS Amex Premium och SAS EuroBonus Mastercard uppgår dock till lite över 2000:- per år tillsammans.
Har man lätt att samla bonuspoäng, så är alltså inte EuroBonus en så dum idé. Men det går inte rent allmänt att säga om EuroBonus är lönsamt eller inte, då det är mycket individuellt. Om du är intresserad av att börja samla poäng så kan du göra en snabb uträkning och se om det skulle löna sig för dig.
Värt att tillägga är att med SAS Amex Premium-kortet får du tillgång till SAS Business-lounge om du bokar de dyrare bokningsklasserna ”SAS Plus” eller ”Business”. Dessutom ingår bland annat en reseförsäkring. För att få fast track, bättre tillgång till lounger och snabbare poängintjäning måste du uppgradera dina kort eller/och medlemsnivå, vilket kan bli mer kostsamt.
”Att hela EuroBonus är invecklat skapar samtidigt en spänning och jakt efter nya poäng.” – Resekartan
Nivåpoäng
Förutom just bonuspoäng samlar du även så kallade ”Nivåpoäng”, som hjälper dig att kvalificera dig till en högre medlemsnivå hos SAS/EuroBonus. Officiellt finns det fyra medlemsnivåer: Medlem, Silver, Guld och Diamant. Ju högre nivå, desto bättre förmåner. Det finns även en femte, exklusiv nivå kallad ‘Pandion’, som endast 2000 utvalda personer når varje år. Medlemskapet för Pandion gäller i ett år och det krävs ett omfattande resande, ofta i affärsklass, för att kvalificera sig. En fördel med Pandion är möjligheten att boka en flygstol även om flyget är fullbokat, vilket inofficiellt även gäller för Diamant-medlemmar. Generellt är det inga stora skillnader på Diamant och Pandion. Du kan läsa mer på SAS hemsida hur man kan tjäna ihop bonuspoäng och nivåpoäng.
Att bli Silver-medlem är inte vidare svårt att nå. Men ska man upp till guld så krävs 45 resor / 45 000 nivåpoäng per år. Om du håller dig på guld i 10 år så får du en ”Lifetime Gold”-status som du inte kan förlora. Med vissa kort får du även nivåpoäng vid användning som kortköp. Med t.ex. American Express Elite-kortet får du automatiskt 20.000 nivåpoäng per år som kvalificerar dig till Silver-medlem.
Följande lista visar hur många kronor du behöver spendera med specifikt kort för att få ett bonuspoäng. (Kortköp) Observera att det finns flera sätt att tjäna poäng och andra faktorer som förmåner att tänka på när man väljer sina kort. Du kan bland annat bjuda in någon, byta elavtal, utnyttja aktuella erbjudanden och framförallt göra flygningar för att öka dina poäng.
SAS EuroBonus Lunar – 12,5kr/poäng
SAS EuroBonus Mastercard – 5kr/poäng
SAS EuroBonus Mastercard Premium – 4kr/poäng
SAS Amex Classic – 10kr/poäng
SAS Amex Premium – 6,67kr/poäng
SAS Amex Elite – 5kr/poäng
Att hela EuroBonus är invecklat skapar samtidigt en spänning och jakt efter nya poäng. Det finns flera forum, grupper och hemsidor om Eurobonus som kan ge dig bra tips och råd. Ovan är bara en kortfattad förklaring hur systemet fungerar. Två nämnvärda hemsidor är Businessclass och eurobonuspoang/happytravels. Du bör också givetvis läsa på hos SAS: Lojalitetsprogram och Betalkort. Vi ska också påpeka att SAS Eurobonus har flera samarbeten och partners. Bland annat med Avis som ger en generös rabatt och tillgång att tjäna ”extrapoäng”. Hertz, Hotels.com, Scandic och Radisson Hotel Group är ytterligare några av många partners.
Om du bara vill resa billigt från punkt A till B och bara gör ett fåtal resor per år, så kanske EuroBonus inte är något för dig. Kom även ihåg att bonuspoängen har ett utgångsdatum och att uttag av pengar/kortköp utomlands med dessa kort har höga avgifter.
American Express
American Express erbjuder flera olika kreditkort. De tre som är direktkopplade till EuroBonus är tidigare nämnda SAS Amex Elite, SAS Amex Premium och SAS Amex Classic.
American Express har även andra kort som inte är kopplade till EuroBonus. Deras mest exklusiva kort, om inte Sveriges mest exklusiva kort är American Express Platinum för 650 kr/månaden (frånsett Centurion), som ger förmåner som sex tvårättersmiddagar per år för två genom Dining by Amex, obegränsad tillgång till flygplatslounger, fast track, concierge service och uppgraderingar och rabatter hos inte minst hotellkedjor.
Gold-kortet är ett bra alternativ för dem som vill ha en lägre månadskostnad, men som fortfarande vill ha hyfsade förmåner. Med dessa renodlade Amex-kort tjänar man Amex-poäng som kan omvandlas till exempelvis EuroBonus, Qatar och Radisson-poäng, men ofta till en mindre fördelaktig kurs. De har också ett kreditkort som ger 1,25 % tillbaka på alla köp, men som för övrigt inte har särskilt många fördelar. (Blue Cashback). Alla AMEX-kort ger någon slags försäkring och/eller reseskydd.
Det bästa för oss som reser mycket vore om det fanns ett kombinationskort av deras Platinum Card och SAS Amex Elite.
Om man inte vill gå med i Eurobonus så kan man trots allt hitta bra priser med SAS. Det finns ofta kampanjer och några gånger per år släppts en rabattkod för bland annat medarbetare; ”SAS Friends and Family”. Dessa koder brukar snabbt spridas runt på nätet och ger ofta en hyfsad rabatt på biljettyperna; SAS Go och SAS Plus.
Norwegian – CashPoints
Norwegians bonusprogram, CashPoints, är enklare jämfört med SAS:s EuroBonus. Norwegian har också ett samarbete med Strawberry för att skapa en gemensam valuta, ”Spenn”. Med Spenn kan du betala för både flygresor med Norwegian och hotellvistelser hos Strawberry.
Spenn
Spenn är den nya huvudvalutan när man flyger med Norwegian.
- För varje 10 kr du spenderar på LowFare-biljetter tjänar du 1 Spenn
- Med LowFare+-biljetter får du dubbelt så mycket (2 Spenn per 10 kr)
- Med Flex-biljetter hela 5 Spenn per 10 kr.
Spenn kan användas för att betala flygresor med Norwegian (exklusive skatter och vissa avgifter) samt hotellvistelser hos Strawberry. Om du istället vill använda CashPoints, kan du inaktivera Spenn i din Norwegian Reward-profil via kommunikationsinställningarna. Detta innebär att du återgår till att tjäna CashPoints och därmed inte kan tjäna Spenn som kan användas för Strawberry-vistelser. Vid bokning av flygbiljetter med poäng måste du välja antingen Spenn eller CashPoints. Det går inte att kombienra poängen.
Bank Norwegian
Om du har Bank Norwegian-kreditkort tjänar du CashPoints på dina köp: 0,5% på varuköp upp till 100 000 kr per år. En CashPoint motsvarar 1 norsk krona. Överföringar, räkningsbetalningar och kontantuttag ger inga CashPoints. Vill du inte ha CashPoints? Välj Cashback istället, som minskar din kreditkortsskuld. Både CashPoints och Cashback ger 0,5% på svenska varuköp, men CashPoints ger bonus även i utlandet. Om du har valt bort Spenn, tjänar du CashPoints på dina flygbokningar:
- 1% CashPoints på LowFare-biljetter (3% med Bank Norwegian-kortet)
- 2% CashPoints på LowFare+-biljetter (4% med Bank Norwegian-kortet)
- 5% CashPoints på Flex-biljetter
Bra att veta om Bank Norwegian-kortet: - Ingen årsavgift
- Ingen kontantuttagsavgift
- Rese- och avbeställningsförsäkring ingår
- Tyvärr ett valutapåslag på 1.99%
- 8% CashPoints vid loungebokningar via Norwegians Lounge Pass
Reward
Om du kvalificerar dig för att få förmåner och om du tjänar Spenn på dina flygningar, kommer du att ha samma förmåner tillgängliga som med CashPoints. Dock kommer förmånen 2 % extra CashPoints att bli förmånen Extra Spenn.
Efter 8 flygningar (inom en 12-månadersperiod) får du din första förmån vilket är Extra Spenn, +2 Spenn per 10 kr. (+2% extra CashPoints). Efter ytterligare 8 flygningar kan du välja mellan följande förmåner:
- Ytterligare Extra Spenn alternativt Extra CashPoints.
- Gratis Fast Track
- Gratis standard platsreservation
- Gratis incheckat bagage
- Gratis handbagage i bagagehyllan
Varje förmån är tillgänglig i minst 12 månader. Efter totalt 32 flygningar under ett år når man Norwegian Reward Priority – då får man alla tillgängliga förmåner i programmet plus några exklusiva extraförmåner. Dina Spenn är giltiga i tre år från utgången av den månad då du fick dem. För Priority-medlemmar med fler än 32 flygningar inom en 12-månadersperiod har Spenn (tjänade på Norwegian-produkter) inget utgångsdatum.
Spenn eller CashPoints?
Den här blandingen mellan Spenn och CashPoints är rätt förvirrande. Men det bästa är att ta ett beslut om man vill samla Spenn eller CashPoints. Om du använder Bank Norwegian-kortet och sällan bor på Strawberry-hotell, är CashPoints generellt mer fördelaktigt. Spenn har dynamisk prissättning, vilket gör det svårt att exakt värdera en Spenn. CashPoints har ett fast värde: 1 CashPoint = 1 norsk krona. Våra tester har visat att 1000 Spenn motsvarar ungefär 90-100 kr, både vid flygbokningar (Stockholm-Rom/Teneriffa) och hotellbokningar (Clarion Hotel Stockholm).
Detta innebär att 250 Spenn (värdet för en LowFare-biljett på 2500 kr) motsvarar ungefär 24 kr, vilket ger en ”cashback”-procent på cirka 0,96%. Med CashPoints tjänar du dock 3% på LowFare-biljetter, vilket är betydligt bättre. Men, om du ofta köper Flex-biljetter, och framför allt om du ofta bor på Strawberry-hotell, kan Spenn vara mer fördelaktigt. Det bästa är att själv räkna på dina egna resvanor för att avgöra vad som lönar sig mest. Både Spenn och CashPoints har för- och nackdelar.
Wizz Air – Medlemskap
Wizz Air erbjuder fyra medlemskap och ett Privilege Pass, men deras begränsade destinationer från Sverige kan minska värdet av dessa, särskilt med tanke på deras redan låga grundpriser.
”All You Can Fly”-alternativet kan dock vara intressant för frekventa resenärer som inte har problem med mellanlandningar.

WIZZ Discount Club: Ger minst 10 EUR rabatt på flygbiljetter från 19,99 EUR samt 5 EUR rabatt på incheckade väskor som köps online. Det finns ett standardmedlemskap och ett gruppmedlemskap att välja mellan. Standard kostar 39,99 EUR per år och gäller för dig och en medresenär. (Det finns även ett lightmedlemskap som är kostnadsfri, men som inte ger några märkvärdiga fördelar.)
All You Can Fly: Ett årligt medlemskap som låter dig boka obegränsat antal flyg inom Wizz Airs nätverk för en fast avgift per bokning. Du kan endast boka flyg upp till 3 dagar (72 timmar) före avgång. Platser erbjuds i mån av plats. Medlemskapet kostar 599 EUR per år och varje bokning har en fast avgift på 9,99 EUR.
WIZZ MultiPass: Är en tolvmånaders prenumerationsplan som låter dig resa med Wizz Air till en fast månadsavgift, inklusive alla skatter och avgifter, och ger dig tillgång till alla flyg som ingår i planen. En typisk prenumerationsplan är: ”All international routes from Poland”. Vid köp av en prenumeration kan välja mellan en enkel, – eller en tur-och-retur biljett i månaden, och du kan även lägga till WIZZ Priority och/eller 20 kg incheckat bagage. Du måste boka ditt/dina flyg senast fem dagar före avresa och inom den månad som prenumerationen har betalats för. Vissa datum är undantagna från prenumerationsplanen, till exempel vissa helgdagar och högsäsonger.
Italy Discount Club: Påminner om WIZZ Discount Club, fast gäller inrikes i Italien.
Privilege Pass: Du betalar lite över 3000 SEK per år, och får gratis tillgång till platsval, prioriterad ombordstigning och 1 kabinväska för varje resa under året.
Andra bolag & Allianser
Ryanair har för nuvarande inget bonusprogram. Ryanair boss rules out frequent-flyer perks with airline: ‘Buy a dog if you want some loyalty’.
Inom flygindustrin finns tre stora globala allianser: Star Alliance, Oneworld och SkyTeam. Dessa allianser är strategiska samarbeten där flera flygbolag samverkar för att koppla samman sina linjenät. Eftersom ett enskilt flygbolag inte kan täcka hela världen, möjliggör allianserna samarbete och utökade resmöjligheter. Vilken allians och lojalitetsprogram som är mest fördelaktigt beror på dina resvanor. För boende i Sverige är SAS Eurobonus, som är en del av SkyTeam, det mest populära och lämpligaste valet för de flesta.
Inom SkyTeam-alliansen ingår SAS med sitt lojalitetsprogram Eurobonus. KLM är också en del av flera i denna allians med sitt lojalitetsprogram Flying Blue.
Finnair har ett lojalitetsprogram som heter Finnair Plus. Medlemsnivåerna är Basic, Silver, Gold, Platinum och Platinum Lumo. För att stiga i nivå samlar man nivåpoäng. Varje nivå erbjuder olika förmåner, såsom tillgång till lounger, extra bagage och prioriterad incheckning. Medlemmar samlar också Avios-poäng när de flyger med Finnair och använder tjänster från partners. Dessa poäng kan användas för att boka bonusflyg, uppgradera reseklass eller köpa andra resetillval. Poängen kan även användas för att köpa flygbiljetter hos andra bolag inom samma allians, Oneworld. För boende i Sverige är fördelarna med att delta i Finnair Plus begränsade. Man måste bland annat vara skriven i Finland för att kunna få ett Finnair Visa Credit-kort, vilket underlättar poänginsamlingen.
Lufthansa tillhör Star Alliance, och likt många andra flygbolag inom Star Alliance och Oneworld, kan det vara mindre fördelaktigt för resenärer baserade i Sverige att vara medlem i deras olika lojalitetsprogram.
Betalkort
För frekventa resenärer är valet av betalkort av stor betydelse och kan skilja sig avsevärt. Om du reser i budget eller vill ha smarta råd om kort, rekommenderar vi att du läser vår guide om betalkort. Nedan granskar vi istället mer exklusiva kort och dess förmåner.
Collector Easyliving: Bland fördelarna finns självriskeliminering på hyrbilar och ett valutapåslag på 0%. Å andra sidan har kortet en årsavgift samt en uttagsavgift på 3%, med ett minimibelopp på 45 kr. Dessutom framhäver de ”Mastercard Travel Rewards” och möjligheten att koppla kreditkortet till SAS Eurobonus, även om dessa funktioner inte är unika för just detta kort.
Re:member flex: Fördelarna med detta kort ligger inte i avgifterna, utan i Re:member reward-programmet. Med hundratals anslutna webbutiker och affärer kan du enkelt spara pengar. När du handlar i någon av dessa butiker och betalar med ditt re:member-kort, får du en rabatt på ditt köp. Summan som motsvarar rabatten dras sedan automatiskt av från din nästa faktura. Generellt sett är rabatterna inte alltid de bästa, särskilt när det gäller resor – då det redan finns många rabattkoder att hitta online eller genom andra medlemskap. Men som man brukar säga; många bäckar små… Reseförsäkring ingår utan extra kostnad.
Marginalen Traveller: Har både en månadsavgift, uttagsavgift och ett valutapåslag. Men det positiva är att man kan samla ihop poäng och byta in mot bland annat flygresor. 7 kronor ger 1 poäng. En flygresa inom Europa kostar runt 35 000? poäng. Alltså behöver du spendera 245 000 SEK för att få ihop 35 000 poäng. Du kan också som ett exempel samla ihop 7000 poäng för att få ett presentkort på 500 SEK hos LiveIt. Det finns tusentals upplevelser i poängportalen. Flera försäkringar ingår.
Resurs World: Kortet har en rätt hög månadsavgift, valutapåslag och en uttagsavgift. Å andra sidan ingår fyra kostnadsfria loungebesök (Lounge Key) samt en Concierge Service som är tillgänglig världen över. Reseförsäkring ingår. Varje kortköp ger 1 poäng per spenderad krona. Poängshoppen erbjuder hundratals produkter, men likt andra kort är det svårt att ge exempel på dessa om man inte är kund. Vi har funnit ut att en biobiljett kostar cirka 19 100 poäng och ett presentkort på H&M (100 kr) kostar 16 000 poäng. Det finns även presentkort hos bland annat Ticket. Poängshoppen är alltså inte särskilt förmånlig, då man måste spendera ca. 16 000 kr för att få ett presentkort på 100 kr. Jämför man detta med ett kort som ger 1% i cashback, kan man istället få ihop 160 kr om man spenderar 16 000 kr.
Handelsbanken Platinum: Du får 1 poäng för varje krona. Vid 20 000 poäng får du 50 SEK. Om du har fler tjänster hos banken kan du istället få upp till 90 SEK. Summan betalas ut som fondandelar. Kortet ger även tillgång till Priority Pass (lounge), Fast Track, Concierge Service och bra försäkringar. Man kan också få ta del av förmåner och erbjudanden via bland annat appen Psst.
Eurocard Platinum: Erbjuder concierge service och lounge-tillgång (Priority Pass). Dock inte avgiftsfri tillgång. Det ingår även en del försäkringar. Kortet är till skillnad mot de övriga i denna lista rätt medelmåttig till den höga summan av 1740 SEK per år. Valutapåslaget och uttagsavgiften som kortet har är också hög.
Swedbank Betal- och kreditkort Mastercard Platinum: Årsavgiften är 1700 SEK och Concierge service, Lounge Key, reseförsäkring och köpförsäkring ingår. Du samlar även poäng. En krona motsvarar en poäng. När du uppnått 25 000 poäng får du återbäring på 100 kronor. Du får även rabatt och erbjudanden. Bland annat på bränsle hos Preem.
SEB Invited: Årsavgiften är 1800 SEK och Concierge service, Lounge Key, Fast Track (För vissa flygplatser) reseförsäkring och köpförsäkring ingår. Du får 1% Cashback som du kan använda för att betala nästa faktura med. Med kortet har du även Mastercard Priceless som ger rabatter och förmåner.
Nordea Premium: Årsavgiften är 1200 SEK om du inte är premiumkund. Lounge Key, reseförsäkring, självrisk vid bilbärgning, leveransförsäkring och allriskförsäkring ingår. Det får även tillgång till rabatter, delvis via Priceless Stockholm.
Revolut Ultra är Revoluts mest exklusiva debetkort, och erbjuder en rad förmåner och funktioner. Med detta kort får du obegränsad tillgång till 1000+ flygplatslounger världen över (DragonPass). Kortet inkluderar flera försäkringar. Bland annat en reseförsäkring och ett bra avbeställningsskydd. Du har obegränsad valutaväxling från måndag till fredag och du kan ta ut upp till 20 000 kr per månad från bankomater utan avgifter. (Den lokala banken kan fortfarande ta en avgift). Du kan även använda ditt Revolutkonto till investeringar och du erbjuds bland annat ett eSIM med några GB data per månad som du kan använda på din resa utomlands.
Revolut har även ett poängprogram där man som medlem i Ultra, får 1 poäng per spenderad 1€. (Revpoints.) Som Ultra-medlem samlar man ihop dessa poäng snabbt, vilket kan gå väldigt segt med deras övriga kort. Revpoints kan bytas mot lojalitetspoäng hos flygbolag; 1 flygpoäng per RevPoint. Du kan också boka hotellnätter med poängen, men ofta till sämre pris än på andra plattformar. Inget av deras kort erbjuder Concierge service eller Fast Track, och trots att Ultra-kortet generellt kan vara rätt prisvärt beroende på din levnadsstandard, så är deras övriga kort inte särskilt förmånliga. Du kan läsa mer om varför vi inte föredrar Revolut här.
American Express – Läs mer om dessa kort längre upp under ”SAS/AMEX – Eurobonus”. American Express har troligen Sveriges mest exklusiva kort!
Observera att villkor kan ändras över tid. Om du upptäcker något som inte stämmer, är du mer än välkommen att kontakta oss. Detta gäller även om du hittar något faktafel i texten, eller om du vill tipsa oss om något annat bonussystem eller liknande för reseälskare.
Lämna ett svar