Trygghetstips för resan

Trygghet

Försiktighet

Förberedelse

säkerhet

tips och råd

för resan

Det första steget

Det första steget i din reseplanering bör innefatta en reflektion över vad du tidigare har hört gällande säkerheten på din tänkta destination. Uppfattas platsen som riskfylld? Har du en bekant som tidigare besökt destinationen som kan ge insikter? Trots att mediernas framställning kan vara missvisande, är det viktigt att överväga ditt resmål om både media och din intuition pekar på större risker.

Den viktigaste källan

Ambassadens reseinformation tillhandahåller detaljerad och aktuell information om säkerhetsrisker, visumkrav samt andra relevanta aspekter för din resa. Varje land har en unik informationssida där du kan ta del av dessa uppgifter. De kategoriserar sina reseavrådan i tre nivåer:

Icke nödvändiga resor”, ”Alla resor” och ”Uppmaning att lämna landet”. Dessa avrådan är baserade på noggranna säkerhetsbedömningar och bör tas på allvar. Det är viktigt att notera att avrådan oftast gäller specifika platser eller regioner inom ett land, snarare än hela nationen. Om du trotsar dessa avrådningar gäller normalt inte din vanliga reseförsäkring. Det kan också vara svårt att få konsulär hjälp om detta skulle behövas.

Att vara påläst är viktigt

Ju fler källor du har läst desto bättre! Använd vår landsguide för att hitta våra råd och tips om landet. Du kan även kolla YouTube och använda Google för att hitta andras erfarenheter, åsikter samt lokala nyhetsuppdateringar. Vill du ha fler säkerhetsråd så kan du läsa information från andra länders ambassader som US och UK.

Hos Numbeo kan du jämföra tryggheten på två valda platser. (Baseras på besökares angivna uppgifter. Ta värdena med en nypa salt.)

Grundläggande säkerhet

Det är sant att invånarna i de flesta länder generellt är välkomnande och toleranta mot turister. Men det är ändå viktigt att visa respekt och hänsyn till lokalbefolkningen och deras kultur. Det innebär att man bör undvika att stöka och alltid använda sunt förnuft. Genom att visa respekt och förståelse för lokala seder och bruk, kan du bidra till en positiv upplevelse både för dig själv och för de människor du möter på din resa.

Oavsett vilket land du besöker, är det också klokt att vara försiktig, särskilt under nattetid. Det kan vara frestande att utforska varje vrå av en ny stad, men det är oftast bäst att undvika mindre belysta sidogator, särskilt om du är ensam. Bedöm miljön du är i.

Tänk på att aldrig skriva under avtal eller andra dokument som du inte förstår. I vissa länder bör du inte ens lita helt på polisväsendet, oavsett vad det gäller. Det kan också vara bra att kunna grundläggande fraser. De viktigaste kan du hitta på respektive land under landguiden.

Försäkring

Se till att du har en gällande reseförsäkring. Hemförsäkringens reseskydd gäller normalt i 45 dagar. Ska du vara borta längre så kan du kontakta ditt försäkringsbolag och se vad de kan erbjuda innan du vänder dig till ett annat bolag. Du bör också kontakta ditt försäkringsbolag om du har planer på att genomföra ”riskfyllda aktiviteter”. Det kan vara klättring, skärmflygning, sportdykning, offpiståkning och extremsporter.

Om du ska resa till en destination som UD avråder ifrån, är det viktigt att du först rådfrågar ditt försäkringsbolag. Din försäkring täcker oftast inte resor till sådana områden, och det kan vara en utmaning att hitta ett försäkringsbolag som erbjuder täckning under dessa omständigheter.

Anhöriga

Att hålla kontakten med dina nära och kära är av yttersta vikt. Som resenär kan det ibland vara utmanande att navigera i okända miljöer, och det är här kommunikationen med dina anhöriga kommer in. Genom att regelbundet uppdatera dem om din situation, kan de känna sig lugna och trygga, vetande att du mår bra. Likaså är det skönt att veta att din nära har det bra där hemma.

Giltigt pass

Kolla i god tid innan avresa att ditt pass är giltigt. Observera att många länder kräver att passet ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemresedatum. Kontakta landets ambassad för information om vad som gäller.

Lagar och kritik

Kom ihåg att följa de lokala lagarna som gäller för landet. Va även försiktig med vad du säger och gör. Undvik att uttrycka kritik mot landets regim och kultur.

Betalkort

För att säkerställa en smidig resa gällande ekonomin, är det viktigt att ha minst två betalkort till hands. Resekartan rekommenderar att du har både ett Visa och ett Mastercard tillgängligt, eftersom vissa länder endast stödjer det ena kortet eller har en betydligt bredare acceptans för det ena jämfört med det andra.

Det finns också goda skäl att både resa med ett debetkort och ett kreditkort till hands. I vissa fall accepterar bara t.ex. hotell och biluthyrningsföretag endast kreditkort. Lika gäller på vissa flyg och kryssningar.

Det kan också vara viktigt att ha kontanter med sig när man reser till vissa länder. Dock, i majoriteten av länderna, kan man skaffa kontanter på ett billigare och enklare sätt lokalt, än att växla hemma i Sverige. Glöm inte att kolla in vår detaljerade guide om betalkort!

Det är också rekommenderat att lämna ett kort hemma hos en anhörig som en försäkring om du skulle förlora eller bli av med dina kort under resan.

Använd kort med försiktighet

Resekartan uppmanar till en försiktig och medveten användning av dina betalkort under resan. Det säkraste stället att ta ut kontanter är vid en uttagsautomat som är belägen vid en etablerad bank. Dessa maskiner är oftast regelbundet underhållna och övervakade, vilket minskar risken för bedrägeri.

När du gör kortköp, bör du alltid se till att affären eller tjänsten verkar seriös och pålitlig. Var noga med att inte lämna ifrån dig ditt bankkort utan att ha det under uppsikt. Tänk också på att skydda din pin-kod när du gör köp eller tar ut kontanter, och räkna inte reskassan offentligt.

Om du märker att det skett dragningar som du inte har gjort, så skall du omedelbart kontakta din bank för att spärra kortet. I många fall är det möjligt att få pengarna tillbaka. Speciellt när det gäller kreditkort. Missa inte vår omfattande guide om betalkort.

Appar och telefonnummer

Att lägga in viktiga telefonnummer som till SOS International, ditt försäkringsbolag, olika spärrservice, ambassaden, svenska polisen och lokala larmnummer i sin telefonbok är klokt för att snabbt kunna få hjälp vid svåra situationer.

UD Resklar är en app där du kan få tips och råd från ambassaden. Du kan även med appen anmäla dig till ”svensklistan” för att smidigare få stöd vid en konsulär krissituation.

Värdesaker

Det är av yttersta vikt att du aldrig lämnar dina tillhörigheter utan uppsikt. Undvik också att ha alla dina betalkort samlade på ett och samma ställe; som i plånboken eller på telefonen. Istället kan du sprida ut dem på olika platser som i ryggsäcken, midjeväskan, skon, ”pengabältet” eller på ditt boende beroende på hur riskerna ser ut på din destination.

Om du känner dig trygg med att lämna ditt pass på boendet, kan det vara en bra idé. Men se till att du har en kopia för att kunna identifiera dig vid behov.

När det gäller din telefon, finns det flera strategier du kan använda. Du kan välja att bära med dig två telefoner och vid ett eventuellt rån överlämna den ena, om situationen tillåter det. Alternativt kan du lämna din huvudtelefon på boendet och bara använda en extra telefon för att ta bilder och navigera med.

Ett tips är att använda ett tygfodral för glasögon, som du kan hänga på byxknappen. Ha den på insidan av byxorna där du kan förvara telefonen, ett kort och kanske passet. Detta kan vara särskilt användbart för män.

Observera att det förekommer att hotellpersonal stjäl. Så lita aldrig helt på ditt boende. Generellt är risken lägre på boenden med höga betyg och stjärnor.

Telefoninställningar

För att ligga ett steg före, bör du se till att dina viktigaste appar och profiler är skyddade med tvåstegsverifiering. Detta ger ett extra lager av säkerhet och gör det svårare för obehöriga att få tillgång till dina konton.

Det är också en bra idé att notera ditt IMEI-nummer, vilket är unikt för varje mobiltelefon. Om din telefon skulle bli stulen, kan du använda detta nummer för att snabbt blockera telefonen från att anslutas till mobilnätverket.

Innan avresa är det bra att aktivera funktioner som “Hitta iPhone” eller “Tillåt fjärrlåsning och fjärrensning” (för Android-användare). Dessa funktioner kan du använda för att spåra din telefon och radera data. (Även om du inte är i närheten av enheten.) Detta kan vara särskilt användbart om din telefon blir stulen eller borttappad.

Se till att både din telefon och ditt SIM-kort är skyddade med pinkod. Detta förhindrar obehörig åtkomst.

Slutligen, överväg att använda en molntjänst på din telefon. Detta gör att du kan säkerhetskopiera och komma åt alla dina bilder och annan information, även om din telefon har blivit stulen.

Att resa trots avrådan

Läs våra tips här.

BankID/Bankdosa

Innan avresa kan det vara klokt att lägga fram sin bankdosa (säkerhetsdosa) så att anhöriga kan hjälpa med eventuella ärenden om du skulle tappa eller förlora din telefon. Ännu bättre kan det vara att lämna en enhet hemma med BankID installerat. Lika kan ett betalkort vara bra att lämna kvar hemma.

Medicinsk ID

På din telefon kan du ställa in ett Medicinskt ID/Nödinformation. Syftet är att göra det enkelt för räddningstjänsten och andra att snabbt få information om ditt hälsotillstånd som allergier, sjukdomar och mediciner även när din telefon är låst. Du kan inkludera detaljer som blodgrupp, graviditet och diabetes. Dessutom kan du lägga till en eller flera nödkontakter. Det är ingen garanti att räddningstjänsten kommer att läsa din angivna information, men det kan vara värt att ha den tillgänglig.

Inresekrav

Innan du reser behöver du kontrollera de krav som gäller för att komma in i önskat land. Det kan inkludera dokumentation, vaccinationer, visum, och andra krav som man måste uppfylla för att få tillträde. Läs mer på Swedenabroad.

Kopior av din resehandling

Innan du reser är det klokt att göra kopior av ditt pass. Du kan lämna en kopia hos en anhörig, ha en i fickan medan du lämnar passet på hotellet och ha en extra kopia i väskan. Det är också smart att skicka en kopia till sin egna mejl så att du kan komma åt kopian oavsett vart du befinner dig. Samma princip gäller för körkort, vaccinationsintyg, passfoto, biljetter och andra handlingar och dokument som kan vara bra att komma åt i nödfall.

Vaccin, medicin, intyg & magsjuka

Innan du reser bör du kontrollera vilka vaccin som krävs. En del länder kräver till exempel att man ska tagit vaccin för gula febern och har med sig sitt vaccinationsintyg. Mer information går att hitta hos 1177 och Vaccin.nu.

Tänk även på vilka läkemedel du packar med dig. Läkarintyg kan krävas för bland annat narkotikaklassade läkemedel. Ibland krävs även ett Schengenintyg.

På vissa destinationer kan man lättare bli magsjuk. Undvik kranvatten och ät vältillagad mat, helst rykande varm. Glass och skaldjur ska man vara försiktig med. Tvätta händerna ofta och ha gärna spritservetter med dig. Man kan vaccineras med Dukoral och dricka t.ex. vätskeersättning för att minimera riskerna för magsjuka.  

Klädsel

Att synas som en typisk turist kan tyvärr locka till sig oönskad uppmärksamhet, både i form av ficktjuveri och bedragare, men i vissa fall även bidra till trakasserier. För att minimera risker och optimera din reseupplevelse, överväg att anpassa din klädsel till de kulturella normerna i de regioner du besöker. Det är också viktigt att vara diskret med värdefulla föremål som smycken, väskor och elektronisk utrustning. I många fall kan det vara smart att bära sin ryggsäck på magen istället för på ryggen. Håll heller aldrig telefonen på samma sida som körbanan.

AC på hotellrummet & Sola

Det är alltid lockande att välja en låg temperatur på AC:n när man kommit in till sitt hotellrum efter en lång varm dag ute. Vi rekommenderar inte att sätta termostaten på en temperatur lägre än ca. 23 grader. Speciellt när man ska sova. Detta för att man lätt kan bli sjuk vid för (låg temperatur?). Vissa anser detta är en myt, men vi har provat detta flera gånger, och det har aldrig slått fel.

Vid ankomst till ett land med stark sol är det viktigt att vänja kroppen gradvis. Börja med att tillbringa kortare stunder i solen och öka tiden successivt varje dag. Använd alltid solskydd med minst SPF 30 för att skydda huden mot skadliga UV-strålar. Kom ihåg att återapplicera solskyddet regelbundet, särskilt efter bad eller svettning.

På kvällen bör du använda en återfuktande kräm. (After Sun.)

Trafiken

Du kommer tämligen snabbt inse att trafikrytmen skiljer sig emot den svenska. Ofta är den mer hetsig. Detta får man försöka vänja sig med. Det kan även vara annorlunda att passera övergångsställen. Bilar kanske inte stannar, utan bara kör. Det finns inga generella regler världen över. I vissa länder saknas det, – eller finns få övergångsställen. Där får man ofta skapa en skarp ögonkontakt med chauffören, hålla ut handen och bestämt gå över vägen. I andra länder så stannar fordon direkt när de ser att du vill passera. Oavsett, va försiktig och uppmärksam. Ta inga onödiga risker.

Om din chaufför kör alldeles för snabbt eller galet, säg till. Om detta inte hjälper så kan det vara värt att kliva ur och försöka hitta en annan transport.

Använd alltid säkerhetsbälte när du åker bil och buss. Hjälm om du åker motorcykel. Drick inte alkohol i samband med framförande av fordon och hyr/kör inte t.ex. motorcykel om du saknar körkort för detta. Använt sunt förnuft.

För ditt eget bästa så bör du undvika att ta svarttaxis.

Ta hjälp av lokalbefolkningen

Har du frågor om platser, säkerhet, restauranger eller något annat? Tveka inte att fråga runt! Lokalbefolkningen är ofta glada att hjälpa till och ge dig de bästa tipsen.

Naturkatastrofer och farliga djur

Om du oroar dig eller är nyfiken på vilka naturkatastrofer och risker det finns att besöka ett specifikt land så kan du läsa vår landsguide.

Risken att träffa på farliga och samtidigt aggressiva djur under en resa är generellt låg. Men det är alltid bra att läsa varningsskyltar och ta reda på mer information om platsen man är osäker på.

Säkra hemmet inför resan

Det är inte bara säkerheten under resan du behöver tänka på. Även ditt boende hemma.

  • Låt en pålitlig t.ex. granne ha en extranyckel. Ta varandras telefonnummer så att ni kan nå varandra.
  • Låt någon ta hand om din post och skotta kring din entré. Kanske även underhållsköra din bil.
  • Lämna någon lampa påslagen. Använd till exempel en timer för att få det att se ut som att någon är hemma.
  • Skylta inte för tydligt på dina sociala medier att ditt boende är tomt.
  • Det är bra av flera skäl att sänka värmen när du åker bort en länge period. Men inte så pass att vattenrör riskerar att frysa. Att stänga av vattnet kan var en bra idé. Dra även ur alla elkontakter som inte behöver sitta i.
  • Glöm inte att sätta på inbrottslarmet om du har ett. Det kan också vara bra att köpa en kamera och temperaturgivare för att få en bättre överblick över hemmet.
Få hjälp under resan

Vid akuta situationer bör du använda de lokala larmnumren och SOS International. Du kan också beroende på situation vända dig till din ambassad/konsulat samt ditt försäkringsbolag. Dessutom kan ditt boende ofta bistå med att ta kontakt med både polisen och ambassaden. Reser du med en charterarrangör kan du kontakta dem för hjälp.

Främlingar

Att träffa och prata med folk kan vara en stor del av resan. Men tappa inte uppmärksamheten, för detta kan just vara tanken – så att någon annan kan ta dina saker. Lika ska man vara försiktig med att lita på taxichaufförer och andra som vill vägleda dig.

Om något låter för bra för att vara sant, så är det mest troligen det.

Om du och en annan blir oense om något allvarligt kan du kontakta polisen. Då brukar t.ex. bedragaren ge sig. Om inte annat kan polisen känna igen t.ex. bedragaren, och på så vis underlätta situation.

Bedöm miljön du är i. Undvik folksamlingar och i synnerhet gäng. Lämna platsen direkt du börjar bli obekväm.

Typiska bedrägerier och saker man bör tänka på finns under landguiden. Eftersom bedrägerier förändras och nya tillkommer så kan det också vara bra att göra en googling på specifikt land innan man reser iväg.

Hyra fordon och IKK

Om du överväger att hyra t.ex. en bil, är det viktigt att du först gör dig bekant med de specifika reglerna och kraven i det aktuella landet. Minst lika viktigt är det att läsa omdömen om uthyrningsföretaget/hyrbilsfirman. Uthyrare för t.ex. vattenskotrar kan i många fall vara luriga, och påstå att du orsakat en skada fast du inte har det. Ta alltid bilder före och efter på ditt hyrda fordon, oavsett vilken försäkring du har valt.

I länder utanför EES-området är det vanligt att ett internationellt körkort (IKK) krävs. Hur du ansöker om ett IKK finns tillgänglig på Transportstyrelsens webbplats.

Bagage

Du ska givetvis aldrig ha värdesaker i ditt incheckade bagage. Resehandlingar och annat viktigt bör alltid vara nära tillhands i fickorna eller i ditt handbagage.

Glöm inte att handbagaget max får innehålla 10 stycken 100ml (Totalt 1 liter) vätska. Tar du enbart med dig en flaska på 120ml, så är detta alltså inte tillåtet.

Vassa föremål är inte heller tillåtet i handbagaget med vissa undantag. De flesta godkänner dock t.ex. engångsrakhyvlar. Kolla med ditt flygbolag om vad som gäller om du är osäker.

Boende och Hotellstjärnor

Om man bokar en charterresa från ett seriöst företag så brukar boendena vara trygga och säkra. Men annars bör man vara noga med val av boende. Utrymningsvägar och inbrottsrisken är två viktiga faktorer.

När det gäller boendets omdömen/gästbetyg så rekommenderar Resekartan minst 3,8/5 eller 7/10.

Antal hotellstjärnor kan vara väldigt missvisande. Det finns nämligen inget universellt system. Det är snarare en fingervisning, om man nu inte använder ett specfikt system som t.ex. Michelin Guide. Ett 1-stjärnigt hotell kan mycket väl vara modernt, medan ett 3-stjärnigt kan kännas risigt. Bokar man av ett seriöst charterföretag så bör boendet inte understiga 3,5/5.

Graviditet

Om du är gravid och ska göra en flygresa så bör du kontrollera flygbolagets bestämmelser. Ofta får man inte flyg under graviditetens sista två månader. Rådfråga också din läkare eller barnmorska.

Vid flygning, undvik att sitta för länge, drick mycket vatten och använd stödstrumpor för att öka blodcirkulationen.

Att resa med barn

Ett barn under två år kan sitta i ditt knä under resan, och du slipper på så vis oftast köpa en separat sittplats. Ombord får man låna ett säkerhetsbälte anpassat för detta.

Flygrädsla

Flygrädsla, även kallad aerofobi eller aviofobi, kan vara en utmanande upplevelse, men det finns flera effektiva åtgärder för att hantera den:

Exponeringsterapi: Gradvis utsätta sig för flygsituationer för att minska rädslan över tid.

Information och utbildning: Läsa på om flygsäkerhet och hur flygplan fungerar för att minska oro. Du kan ta kontakt med en lokal flygklubb. Där finns kunniga som kan hjälpa till att berätta om vad som händer i luften. Med kunskap minskar rädslan. Turbulens är bland annat inget du ska behöva vara rädd över.

Distraktion: Ta med en bok, lyssna på musik eller se en film under flygresan för att hålla tankarna borta från rädslan. Det finns även appar anpsasade för att minska flygrädslan.

Prata med personalen: Informera kabinpersonalen om din rädsla så att de kan ge extra stöd under flygningen.

Avslappningstekniker: Meditation, djupandning och progressiv muskelavslappning kan hjälpa till att minska ångest.

Sök professionell hjälp: Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en metod känd att fungera.

Lugnande eller alkohol: Kan hjälpa att dämpa ångesten och rädslan. Men det är inte alltid en bra lösning, och definitivt ingen långsiktig lösning.

Jetlag

För att hantera jetlag, försök att anpassa din sömn några dagar innan resan till den nya tidszonen. Väl på plats, håll dig hydrerad genom att dricka mycket vatten och undvik alkohol och koffein. Spendera tid utomhus under dagen för att få dagsljus, ta korta tupplurar på 20-30 minuter om du är väldigt trött, och ät lättare måltider.

British Airways har en kalkylator som du kan använda för att få kloka råd.

Stödstrumpor

Stödstrumpor är att rekommendera eftersom de hjälper till att förbättra blodcirkulationen och minskar risken för svullnad och blodproppar. Genom att ge kompression runt ankeln och gradvis minska trycket upp mot knäet, kan stödstrumpor förhindra obehag och hälsoproblem som kan uppstå vid långvarigt stillasittande. Det är viktigt att välja rätt storlek och kompression för att få bästa effekt.

Vid rån

Om du blir utsatt för ett rån, överlämna dina ägodelar till förövaren/förövarna. Ditt liv är ovärderligt och betydligt viktigare än materiella ting. Det kan vara klokt att ha vissa värdesaker gömda nära kroppen, exempelvis i ett pengabälte eller innanför kläderna. Men vid minsta misstanke, ge förövaren/förövarna vad de begär. Avlägsna dig sedan snabbt från platsen och kontakta polisen. För ytterligare råd, läs vidare här.

I vissa länder förekommer det att offer blir indragna i bilar eller att taxichaufförer kör dem till avlägsna platser för att tvinga till sig koder och kort för att ta ut pengar. Det har även förekommit fall där offret hålls kvar i flera dagar för att vänta på att uttagsgränsen ska släppas, så att förövarna kan ta ut så mycket pengar som möjligt.

Om du blir bunden eller får en påse eller liknande över huvudet så bör du kämpa emot.

Har du just varit med om ett personrån eller tappat bort dina värdesaker? Läs mer här hur du skall gå tillväga.


Resekartan
Sekretess

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Cookies lagras i din webbläsare och utför funktioner som att känna igen dig när du återvänder till vår webbplats och hjälper oss att förstå vilka delar av webbplatsen du tycker är mest intressanta och användbara. Du kan läsa mer under vår integritetspolicy.