Land

Cooköarna

Huvudstad:
Språk:
Yta:
Invånare:
Statsskick:
Valuta:
Tidszon:
Största religionen:
Larmnummer:
Eluttag:
Kranvatten:
Landsnummer:
Medellivslängd:
Rek. sim-kort:
Resekartans karta:
Avarua
Engelska & Rarotongesiska
236,7 km²
Cirka 20000
Autonom region till Nya Zeeland
Nyzeeländsk dollar (NZD)
UTC/GMT -10
Kristendom
999 (Polis), 996 (Brand), 998 (Ambulans)
Adapter behövs. (I)
Bör inte drickas
+682
76 år (2017)
BlueSky
Cooköarna

Huvudstad: Avarua
Språk: Engelska & Rarotongesiska
Yta: 236,7 km²
Invånare: Cirka 20000
Statsskick: Autonom region till Nya Zeeland
Valuta: Nyzeeländsk dollar (NZD)
Tidszon: UTC/GMT -10
Största religionen: Kristendom
Larmnummer: 999 (Polis), 996 (Brand), 998 (Ambulans)
Eluttag: Adapter behövs. (I)
Kranvatten: Bör inte drickas
Landsnummer: +682
Medellivslängd: 76 år (2017)
Rek. sim-kort: BlueSky
Resekartans karta: Cooköarna

Karta med sevärdheter

Jag rekommenderar att du klickar här, – för att förstora kartan vilket ger en bättre användarupplevelse. Mer information om kartan finner du här.

Extern videoinspiration
Intern videoinspiration

Introduktion

Att komma till Cooköarna är som att åka till en annan värld. Den orörda naturen, lokalbefolkningen och maten är något som imponerar på de allra flesta. Och på Aitutaki finns definitivt några av världens vackraste stränder! På Cooköarna handlar allt om att ta det lugnt. Men när lusten pockar på så finns det bland annat vandringar, kulturella shower, båtturer och snorklingar att göra. Eftersom Cooköarna tillhör Nya Zeeland så används Nyzeeländsk dollar, och man kan finna flera likheter mellan länderna. Räkna dock inte med att du har ett billigt och stabilt internet under resan. (Speciellt på Aitutaki). Det gäller även om du köper ett Blusky sim-kort eller använder hotellets wifi.

Ögruppen kallas Cooköarna efter att utforskaren James Cook landsteg platsen på 1700-talet. Det pågår diskussioner om ett namnbyte då flera vill att ögruppen ska reflektera kulturen istället för att hedra James Cook.

Under WW2 stationerades styrkor från både USA och Nya Zeeland på Aitutaki. Det byggdes landningsbanor och platsen användes som baser av de allierade. (Även atollen Penrhyn användes.) Efter kriget stannade flera militärer kvar och gifte sig med lokalbor. Source: Wikipedia

Observera att om du kommer från Nya Zeeland/Västerut till Cooköarna så passerar du datumgränsen. Var då extra försiktig när du bokar flyg och hotell!

Befolkningen

Landet är väldigt gästvänligt, och att kommunicera på engelska är inga problem. Vart man än åker så hälsar de allra flesta; ”Kia Orana”, vilket lätt sagt betyder ”hej”. Lite djupare förklarat; ”Må du leva länge.”

Cooköarna och i synnerhet Rarotonga har en väldigt blandad matkultur. Allt från bbq, kinesisk, thai, sushi till våfflor. Givetvis äts även mycket färska havsdjur.

Bästa tiden att åka

Temperaturen ligger i genomsnitt på ungefär 25 grader året runt. Men att resa till Cooköarna någon gång mellan april till november är att föredra. Detta för att det både är regn, -och cyklonperiod mellan december och mars.

Här kan du jämföra vädret månad för månad i huvudstaden. Vill du ha en aktuell väderrapport så rekommenderar jag att du använder yr.no.

Rekommenderade rutter

Jag rekommenderar att man ser Aitutaki och Rarotonga under sin resa till Cooköarna.

Cooköarna består utav 15 öar, och Rarotonga är både den största och är den ö som majoriteten av turister först ankommer till. (För att komma till Aitutaki så måste man först åka till Rarotonga.) Tyvärr har Rarotonga inga jätte fina stränder, och ön har inget som riktigt imponerar. Men det finns relativt mycket att se och göra. Inte minst Black Rock Beach. Den näst mest besökta ön är Aitutaki, och det är där man finner några av jordens vackraste stränder!

Till det tråkiga hör priset att flyga till Cooköarna. Det är riktigt dyrt, men det är garanterat värt varje krona. Jag rekommenderar att du undersöker priser väldigt noga innan du bokar om du vill spara pengar. Det kan t.ex. vara mycket billigare att söka flyg bit för bit.

Det går alltså från skrivandets stund att flyga direkt till Rarotonga från Auckland, Sydney, Los Angeles och Tahiti. Så om målet är att komma till Aitutaki så kan du med t.ex. Skyscanner och Momondo söka Arlanda till Aitutaki. När du fått ett pris, så kan du göra en ny sökning fast bara fram till Rarotonga. Skriv sedan upp priserna du hittar. Fortsätt sedan att söka t.ex Arlanda till Auckland/Los Angeles och fortsätt därifrån till Rarotonga. Till sist så kan du söka flyg mellan Rarotonga och Aitutaki. Det är bara ett flygbolag som flyger där emellan, och det är Air Rarotonga, så sök priser för den rutten på deras egna hemsida. Sen är det bara helt enkelt plussa ihop och se vad som blir billigast. Passa även på och sök olika datum, och kom ihåg att söka tur och retur oftast gör priset lägre.

Vi gjorde denna rutt 2019. Priserna är per person och vi bokade nästan ett år innan avfärd:

(ToR) Arlanda <–> Auckland (mellanlanding i Peking) = 6778:- (Air China)
(Enkel) Auckland –> Rarotonga = 1684:- (Jetstar)
(Tor) Rarotonga <–> Aitutaki = 2297:- (Air Rarotonga)
(Enkel) Rarotonga –> Tahiti (Papeete) = 2554:- (Air Tahiti)*
(ToR) Tahiti (Papeete) <–> Bora Bora = 3548:- (Air Tahiti)
(Enkel) Tahiti (Papeete) –> Auckland = 3080:- (Air New Zealand)
=Totalt: 19941:-/per person.

*=Det går enbart ett flyg i veckan. (Lördagar)

Cooköarna (Aitutaki) eller Franska Polynesien (Bora Bora)?

Båda två är fantastiska resmål. Men det ska nämnas att Bora Bora inte har lika vackra stränder som Aitutaki. Men åt andra sidan är det mer fart på Bora Bora, och med deras ”tours” får man snorkla med både hajar och rockor. Det är resorterna som gör Bora Bora bra, medan det är det orörda, människorna och stränderna som gör Aitutaki så fantastiskt.

Priser

Det är alltså Nyzeeländska dollar som används på Cooköarna. Men de har även egna mynt som har samma värde som den Nyzeeländska dollarn. Dessa kan man dock inte använda eller växla utanför Cooköarna.

Priserna är en aning dyrare än i Sverige. Men t.ex. snabbmat kan vara lite billigare på vissa ställen. Boenden behöver inte nödvändigtvis heller vara dyrare än i Sverige. Men det beror på vilken klass man vill ha på boendet. På Rarotonga och Aitutaki finns det uttagsautomater, men om du planerar besöka en annan ö så är det bra att ta ut pengar i förväg.

Du kan jämföra ungefärliga levnadskostnader med Sverige om du klickar här.

Pruta och dricksa

Försök inte att pruta på Cooköarna. Det ses som ohyfsat.

Det finns inte heller någon drickskultur på Cooköarna. Men skulle man vara riktigt nöjd med servicen så är det inte fel att ge lite extra. Men det är inget som förväntas.

Vett och etikett

Det finns inga jätte stora skillnader på hur man ska bete sig ifrån hemma i Sverige. Blir man hembjuden till någon på middag så tar man givetvis med en gåva. Bli inte förvånad om du får ett blomhalsband när du anländer eller kommer tillbaka från en utflykt. Detta är en fin gest och betyder välkommen/välkommen tillbaka.


Rarotonga

Rarotonga är huvudön på Cooköarna, men den charmar inte särskilt mycket. Det är inte här man finner de kritvita stränderna eller sin inre frid. Men låt dig inte luras. Att åka runt ön med t.ex. motorcykel, stanna till ofta, hälsa och se sig om är något man senare kommer komma ihåg. Och det är egentligen inget större fel på stränderna.

Kanske det bästa av allt är när man blir välkommen på flygplatsen av Jake Numanga med sitt ukulelespelande. (Se video längre upp under: ”Intern videoinspiration”).

Sevärdheter

 1. Black Rock Beach.
 2. Wigmore’s Waterfall.
 3. Ät middag på Te Vara Nui Village.
 4. Besök Punanga Nui Market (Lördagar) och Muri nattmarknad (4 nätter i veckan).
 5. Se Maire Nui Botanical Gardens.
 6. Se utsikten från Hospital Hill Lookout.
 7. Utforska öns stränder. Bada vid t.ex. Muri Lagoon.
 8. Snorkla vid Aroa, – och Tikioki Marine Reserve eller vid Wreck of the Matai.
 9. Vandra till Te Rua Manga (The Needle).
 10. Besök ett museum: Pa Ariki’s Takitumu Palace Museum, Te Ara Cook Islands Museum of Cultural Enterprise eller Cook Islands National Museum.

Fler sevärdheter och vart man finner ovanstående ställen kan du se på kartan. Mer information om själva kartan finns här.

Boende och nattliv

Vart man ska övernatta beror på hur länge man har planerat att stanna. Det är bekvämt att bo i huvudstaden Avarua. Då har man allt man behöver och man är nära flygplatsen. Men om jag besöker Rarotonga igen så kommer jag försöka boka in mig vid Muri Beach på östra sidan av ön. Marknaden där är öppen oftare och stränderna är finare än på norra delen av ön. Vi bodde på både The Islander Hotel och Club Raro Resort. Ingen av dem kan jag rekommendera fullt ut. Men både är helt okej.

Gällande nattliv så finns flest barer i huvudstaden Avarua. Men för att göra det bästa av situationen så rekommenderar jag att boka: ”Going Troppo – Raro Tours” eller ”Raro Pub Crawl – Rehab Party Bus”. Då missar man inget och man får träffa på andra människor!

Ta sig dit/runt

Läs längre upp under ”rekommenderade rutter” hur du tar dig till Rarotonga. Men man måste åka via Auckland, Sydney, Los Angeles eller Tahiti.

Om du vill och behöver förflytta dig på Rarotonga så är det lättast att hyra ett fordon. Den stora vägen runt hela ön; Ara Tapu, – är bara 31 km lång. Man kan också åka buss åt båda hållen. Ett varv tar ca. 50min. Se denna länk. Givetvis är även taxi ett alternativ.

Om man inte vill ta en taxi från flygplatsen till sitt boende så kan man boka en transfer via: Raro Tours och Cook Islands Tours. Även bussen som går runt hela ön passerar flygplatsen.

Säkerhet

Det är ingenting att vara rädd för oavsett tid på dygnet i Rarotonga.

Men man kan aldrig vara helt säker oavsett vart man åker i världen, därav jag rekommenderar att undvika mörka gator ensam nattetid. Ta det lugnt, använd sunt förnuft, visa respekt och stöka inte för mycket, – för då är chansen liten att det händer dig något.

Du kan jämföra t.ex. rånrisken med Sverige om du klickar härObservera att Numbeos siffror inte är helt pålitliga.

Bilder

Aitutaki

Paradisets paradisö. De orden kan användas för att förklara Aitutaki. Stränderna är otroligt vackra. – Bättre än de på Bora Bora. Aitutaki är en rätt sömnig ö. Man finner varken massor av restauranger, försäljare eller turister. Detta är på så vis en ö som passar utmärkt för de som är på smekmånad eller verkligen vill ha lugn och ro och tid tillsammans. Att ta en ”tour” med båt och besöka One Foot Island, Honeymoon Island och snorkla med jätte stora fiskar och vid korallrev är ett måste! (Se längre ner!)

Flygbolaget som flyger till Aitutaki erbjuder dagsturer från Rarotonga. Min personliga åsikt är att en dag inte räcker. Du kommer förvisso hinna se det man ”måste”. Men har man tagit sig hela vägen till Cooköarna så bör man inte stressa.

Sevärdheter

 1. Ta en tour med Teking Lagoon Cruises! (Besök av bla. One Foot Island & Honeymoon Island.)
 2. Bada på nordvästra sidan av Aitutaki.
 3. Titta vad som försiggår på öns största samhälle: Arutanga.
 4. Piraki Lookout.
 5. O’otu Beach

Fler sevärdheter och vart man finner ovanstående ställen kan du se på kartan. Mer information om själva kartan finns här.

Att ta en tour på Aitutaki

Det finns flera som arrangerar tours i Aitutaki. Det som man måste se är One Foot Island. Vi valde att åka turen ”Snorkeling Safari Cruise” med Teking Tours och blev riktigt nöjda. Teking, – kaptenen är fantastisk på alla sätt. Vi betalade NZ$125/person (2019). Turen går först till Honeymoon Island och sedan till grannön där det serveras en riktigt god bbq-lunch. Efteråt passerar man Moturakau, besöker One Foot Island och åker förbi Akaiami. Under dagen stannar man också till på minst tre ställen och snorklar. Man får se koraller, jätte stora fiskar, jätte musslor och tropiska fiskar. Turen tar ca. 5 timmar och Teking berättar och skojar om allt man ser. Man kan även få sitt pass stämplat på One Foot Island. Under dagen besöker man och passerar större delen av Aitutaki.

Boende och nattliv

Jag rekommenderar att bo på nordvästra delen av ön av Aitutaki. Detta för att huvudöns bästa strand ligger där. Vi valde resorten Tamanu Beach och blev väldigt nöjda. Förutom att bada så är platsen fantastisk för att snorkla och låna en stand up paddle board.

Alternativt är att bo vid O’otu Beach. Men Jag blev inte särskilt imponerat över den stranden eller området. Det skulle i så fall vara om man bor på Aitutaki Lagoon Resort & Spa. Det verkar fint. Men jag har ej varit gäst där och inte kunnat sett resorten och dess strand. Ytterligare ett alternativ är att bo på den närliggande ön Akaiami. Stranden där är vacker, men det kan nog bli lite för lugnt och ensamt. (Vilket kan vara skönt för vissa.)

Vi bodde även en natt på Kuru Club som ligger nära flygplatsen. Det är inget boende jag kan rekommendera. Ingen ur personalen var på plats, och det mesta var slitet.

Mindre affärer och ställen där man kan äta finns både vid O’otu Beach och Arutanga. Nattliv är värre att hitta. Antingen får man vara på sin resort och sippa drinkar, eller försöka prata ihop sig med lokalbefolkningen.

Ta sig dit/runt

Läs längre upp under ”rekommenderade rutter” hur du tar dig till Aitutaki. Men man måste åka via Auckland, Sydney, Los Angeles eller Tahiti till Rarotonga, där med sedan byter plan igen för att komma till Aitutaki.

Det finns inte så många transportsätt på ön. Men den är ca. 9km lång. Det vanligaste sättet är att promenera eller låna en cykel på resorten. Men det är möjligt att hyra en scooter eller boka taxi. Bussar finns inte. De flesta resorter plockar upp och lämnar dig på flygplatsen.

Säkerhet

Jag kände mig hur trygg som helst. Människorna är jätte trevliga. Jag gick t.ex. ensam i mörkret en kväll och fick skjuts till mitt boende av några lokalbor. Ta det lugnt, använd sunt förnuft, visa respekt och stöka inte för mycket, – för då är chansen liten att det händer dig något.

Du kan jämföra t.ex. rånrisken med Sverige om du klickar härObservera att Numbeos siffror inte är helt pålitliga.

Bilder

Meddela oss vid trasiga länkar, eller felaktig information!
”Resekartan” ansvar inte för eventuella felaktigheter.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.