Land

Vietnam

Huvudstad:
Språk:
Yta:
Invånare:
Statsskick:
Valuta:
Tidszon:
Största religionen:
Larmnummer:
Eluttag:
Kranvatten:
Landsnummer:
Medellivslängd:
Rek. sim-kort:
Resekartans karta:
Hà nội (Hanoi)
Vietnamesiska
331,210 km²
Cirka 96 miljoner
Republik, enhetsstat
Dong (VND) + USD kan accepteras.
UTC/GMT +7
Buddhism
113 (Polis), 115 (Brand), 114 (Ambulans)
Adapter behövs oftast inte. (A, C, G)
Ska inte drickas
+84
76,25 år (2016)
Viettel
Vietnam

Huvudstad: Hà nội (Hanoi)
Språk: Vietnamesiska
Yta: 331,210 km²
Invånare: Cirka 96 miljoner
Statsskick: Republik, enhetsstat
Valuta: Dong (VND) + USD kan accepteras.
Tidszon: UTC/GMT +7
Största religionen: Buddhism
Larmnummer: 113 (Polis), 115 (Brand), 114 (Ambulans)
Eluttag: Adapter behövs oftast inte. (A, C, G)
Kranvatten: Ska inte drickas
Landsnummer: +84
Medellivslängd: 76,25 år (2016)
Rek. sim-kort: Viettel
Resekartans karta: Vietnam

Karta med sevärdheter

Jag rekommenderar att du klickar här, – för att förstora kartan vilket ger en bättre användarupplevelse. Mer information om kartan finner du här.

Extern videoinspiration
Intern videoinspiration

Introduktion

Vad är det första du tänker på när du hör Vietnam? Kanske Vietnamkriget?… Innan jag besökte landet så var jag väldigt nyfiken. Det kändes som ett typiskt backpackingresmål med många sevärdheter. Kanske till och med en del som inte riktigt kommit fram i böcker och på nätet. Ungefär som Thailand var före 2000-talet. 

När man tittar på kartan så verkar landet inte vara så stort, men att förflytta sig på marken tar betydligt längre tid än vad man kan tro. Efter den långa kustlinjen vid Sydkinesiska sjön finns flera mysiga städer, och inåt land hittar man världens största grotta; Hang Son Doong. Men av det jag hittills sett och varit med om i landet så är jag inte så värst imponerad. Men jag har fortfarande några ställen kvar att se, så hoppet att jag kommer ändra åsikt om Vietnam finns. Men faktum är att om man är ett resefreak så ska man faktiskt inte hoppa över Vietnam! Speciellt inte Hanoi och Ha Long Bay.

Allt fler turister besöker Vietnam. Jag tror främst att det beror på att folk försöker hitta något nytt till Thailand. Men jag skulle personligen inte påstå att Vietnam är en ersättare åt Thailand. Då rekommenderar jag istället främst Filippinerna och ev. Kambodja. Men en plats, eller snarare ö som positivt förvånar mig är Phu Quoc. Dit åker man främst för att sola och bada, då ön hittills är väldigt lugn och tillbakadragen. Jag besökte ön 2017 då stora förändringar höll på att ske. Så Phu Quoc kan utvecklas åt antingen det ena eller andra hållet det kommande 20 åren. Så nu är en bra tid att åka!

Befolkningen & kulturen

Människorna påminner såklart om de i länderna omkring. Men jag skulle säga att de är mer lika kineser än t.ex. thailändare. Jag har även fått uppfattningen av att en del trängs i köer och inte är så glada över oss turister. Speciellt i storstäderna. Åker man taxi med taxameter, så får man t.ex. vara noga med att hålla koll på mätaren. Flera har en tendens att öka extremt snabbt. Dock måste jag påpeka att jag mött en hel del trevliga och pratsamma vietnameser.

Färska råvaror och ris är i fokus när det gäller mat, och vegetariska alternativ finns det gott om! På kusterna är det mycket fisk. En klassisk rätt i Vietnam är Phở. Det är en typ av nudelsoppa som innehåller kött och risnudlar.

Traditionell folkmusik är något som de flesta kommer komma i kontakt med i Vietnam. Det kan vara på en Water Puppet Theatre, en vanlig teater eller på stereon i restaurangen. Det är minst sagt en annorlunda upplevelse.

Bästa tiden att åka

Ska man till norra delen av landet som Halong Bay så rekommenderas våren och hösten. På början av året är det nämligen kallt och dimmigt, och under sommaren är det regnsäsong. I södra delen av landet som Ho Chi Minh City (Saigon) och Phú Quốc, så är December till April en bra period att åka.

Här kan du jämföra vädret månad för månad i huvudstaden. Vill du ha en aktuell väderrapport så rekommenderar jag att du använder yr.no.

Rekommenderade rutter

Har man tiden så kan man beta av landet under en lång resa. Men det kan vara smart att dela upp landet i tre.

 1. Till ön Phu Quoc som ligger i sydvästra Vietnam går det numera att flyga non-stop med charter.
 2. Norra delen av landet. Givetvis Halong Bay och Hanoi. Men Ninh Binh, Sapa, Ban Gioc Waterfall och åka motorcykel runt Ha Giang loop kan vara av intresse.
 3. Många favoriserar centrala delen av landet. Detta inkluderar Da Nang, Hoi An, Hue och ett besök till Son Doong Cave. Om man har fastnat för Vietnam så kan man fortsätta söderut och utforska Quy Nhon, Nha Trang, Dalat, Mui Ne och Vung Tau eller helt enkelt besöka ön Con Dao.

Priser

Det gäller att vara bra på att pruta om man ska undvika stora överpriser. Det som inte gör det lättare är deras höga sedlar som är snarlika! 2020 var 1.000.000 VND (dong) ungefär 410 svenska kronor. De flesta ställen accepterar mer eller mindre både amerikanska dollar och dong. Men det rekommenderas att man använder dong i första hand, då man i regel får betydligt mer för pengarna. Försäljare får dessutom inte enligt lagen be om att få betalt i dollar. Men det kan vara bra att ha lite dollar med sig som en extra säkerhet. Uttagsautomater finns numera på de flesta större ställen. Se till att sedlarna du använder är i fint skick, för annars finns risken att ingen tar emot dem. Läs mer här.

Vietnam är ett av de länderna där jag som mest blivit lurad på pengar. Här är några typiska exempel som man kan råka ut för. (Flertal är även vanliga i andra länder.) Taxametrar som går för fort, taxibilar som kör omvägar, växel som man inte får tillbaka, överpriser/dolda extra kostnader, konstiga kostnader som tillkommer på hotell, gå på massage och betala efteråt för skönhetsprodukter som har använts, hyr fordon och betala för skador som är gamla, hyr fordon – och de följer efter dig och ”låser upp samt stjäl” fordonet av dig när du inte ser. Jag var med om flera, – rätt fräcka metoder.

Du kan jämföra ungefärliga levnadskostnader med Sverige om du klickar här.

Pruta och dricksa

I Vietnam kan man pruta på det mesta. Till och med för hotellet. Var alltid glad och le när du prutar, det hjälper mycket! Om du dessutom köper flera saker så är det lättare för säljaren att sätta ett bättre pris.

En bra början är att erbjuda ca. halva priset, och sedan mötas och komma överens. Testa dig fram. – Pruta är något man lär sig! 30-50% billigare är inte en omöjlighet. Kända äkta märken är det ingen större vits att pruta på. Man prutar inte heller i regel på väletablerade affärer.

Det är inget måste att dricksa i Vietnam, men det blir allt vanligare ju mer turister som kommer. Observera att följande tabell enbart ska ses som en riktlinje. Ska man dricksa så gör man det efter hur nöjd man är, och inte för; ”att man ska”.

Benämning:Summa:Kommentar:
Taxichauffören20,000-40,000 VND (1-2 USD)Per tur. Eller runda upp / ge växeln
Servitören5-10%Av priset om ej inkluderat. Annars runda upp / ge växeln
Guiden60,000-140,000 VND (3-6 USD)Per dag/person
Väskbäraren20,000 VND (1 USD)Per bagage
Städerskan20,000-40,000 VND (1-2 USD)Per dygn
Frisören1-15%Av priset
Massören10-20%Av priset

Vett och etikett

Om du t.ex. ska fråga efter vägen. – Peka inte med foten eller ett finger, utan hela handen. Ta emot och ge gåvor/prylar gör man med båda händerna. Hälsa gör man numera genom att skaka hand. (Med kvinnor bör man avvakta och låta dem påbörja handskakningen.) Ett mer traditionellt sätt att hälsa är att sätta ihop händerna mot varandra under hakan och nicka.

Lämna inte pinnarna i risskålen när du ätit färdigt. Detta ses som att man är oförskämd. Man bör inte heller lämna kvar mat som man har lagt i sin skål. Om du äter med lokalbor, låt då den äldsta sätta sig först och börja. En annan sak att tänka på som gäller i flera av Asiens länder är att inte klappa någon på huvudet. Detta ses som kroppens heligaste del. Man ska även vara noga med hur man klär sig, speciellt vid besök av t.ex. tempel. Tappa dessutom inte humöret och skrik, och observera att kyssar och kramar ger man inte på offentliga platser.

Mer om vett och etikett kan du läsa här.

Högtider

Tết – Det vietnamesiska nyåret, (Runt/I Januari eller Februari.) Det vietnamesiska nyåret är liknande det kinesiska nyåret, och är årets högtidligaste dag. Tiden spenderar man med släkten och i de större städerna så kan man få se shower efter gatorna.


Hanoi

När bussen rullade in i Hanoi så fick jag direkt känslorna: ”Vad gör jag här?”. Men efter en halvtimmes utforskning av centrum, så ändrade jag mig rätt snabbt. Och det blev inte direkt sämre efter att ha sett: ”Thang Long Water Puppet Theatre” och Hanois botaniska trädgård. 

En sak som däremot stör mig är trafiken i staden. Det tutas som bara den, och trafiken går långsamt. När man korsar vägar till fot, så gäller det att ha en ovanligt bra ögonkontakt med förarna. – Man får vara bestämd när man går över, inte tveka, – för då kommer de att köra. Det blir en konst som man lär sig. MEN, tänk först och främst på din egna säkerhet!

Sevärdheter

 1. Thang Long Water Puppet Theatre.
 2. Bia Hoi Corner + Ngõ Huyện Street för nattlivet.
 3. Hanoi Botanical Garden + Ho Chi Minh-mausoleet.
 4. Hang Gai Street.
 5. Dong Xuan market. (Färgglad marknad. Perfekt plats att ta bilder.)
 6. Hanoi Night Market. (Helger.)
 7. Hoan Kiem. (Mysigt att promenera.)
 8. Hanoi Hilton + Hanoi Cathedral.
 9. Temple of Literature.
 10. Long Biên Bridge

Fler sevärdheter och vart man finner ovanstående ställen kan du se på kartan. Mer information om själva kartan finns här.

Boende, mat och nattliv

Nattlivet är utspritt över staden. Men området ”Bia Hoi Corner” är störst och måste upplevas! Det är en riktig häftig upplevelse. Ett betydligt mindre område är i och kring Ngo Huyen.

På helgerna finns det en stor nattmarknad, och jag må säga att det verkligen är bra priser, och att det finns ovanligt bra kopior! En annan, mycket färgglad marknad som inte minst fotografer skulle uppskatta är Đồng Xuân Market. Denna marknad har öppet varje dag och ligger rätt nära Long Biên Bridge.

Hotell och boenden finns det verkligen gott om. Jag vet inget specifikt som jag kan rekommendera, men det går att hitta i alla prisklasser. Däremot kan jag rekommendera att bo i området kring Hanoi Night Market / Hanoi Cathedral / Bia Hoi Corner. Det vill säga alldeles norr alternativ väst om Hoàn Kiếm Lake. Jag har tyvärr inte fastnat för Vietnamesisk mat, men ett ställe som har mat från olika delar av världen är ”Heritage Coffee & Restaurant”. De är trevliga, har bra priser och stället är hyfsat mysigt.

Ta sig dit/runt

Från flygplatsen till Hanoi så kan man åka buss, taxi och minibuss. Många kommer att försöka få dig att åka med just deras alternativ. Men ska du komma undan riktigt billigt så rekommenderar jag buss 86 som går till centrum. Denna kostar bara ca. 30.000 dong per person. Den avgår från andra ledet snett vänster från utgången på flygplatsen. Du kan även ta dig tillbaka till flygplatsen med buss. Detta gör du lättast från tågstationen i Hanoi. Om du måste lita på någon på flygplatsen så är det informationsdisken.

I stan föredrar jag att promenera. Men man kan bland annat åka cykeltaxi. Jag åkte taxibil en gång och blev blåst på mycket pengar. – Jag körde på taxameter vilket jag då trodde skulle bli billigt, men någon hade mixat med mätaren, så den ökade extremt fort. Jag blev paff, hoppade av tidigare och var dum nog att betala. Så bestäm ett fast pris innan du åker iväg med någon. (Annars kan du fråga vad han/hon tror priset på taxametern ungefär kommer att hamna på.) Vinasun och Mai Linh är två taxibolag i Hanoi som man mestadels kan lita på! Du kan även åka ”Electric bus”. Det är hyfsat billigt och påminner om golfbilar.

Säkerhet

Jag känner mig trygg, men håll i dina väskor. Trafiken är jobbig, och man bör vara noga med betalningen då det är svårt att skilja på sedlar. (Dong). 

Man kan aldrig vara helt säker oavsett vart man åker i världen, därav jag rekommenderar att undvika mörka gator ensam nattetid. Ta det lugnt, använd sunt förnuft, visa respekt och stöka inte för mycket, – för då är chansen liten att det händer dig något.

Du kan jämföra t.ex. rånrisken med Stockholm om du klickar härObservera att Numbeos siffror inte är helt pålitliga.

Bilder

Haiphong

Jag blir mycket nyfiken varför du är intresserad av att åka hit? Min anledning var att jag fick en relativt billig ”tour” till Halong Bay därifrån. Det är inte så mycket att se i staden. Det finns några tempel, ett smått trevligt ”Old Colonial Quarter”, ett postkontor och en blomstermarknad: Quán Hoa. Det märks att inte så många turister besöker staden. Men vi kände oss välkomna. Det finns även några mysiga restauranger och kaféer som kan vara värt att kolla in.

Sevärdheter

 1. Quán Hoa & Haiphong Opera House.
 2. Tam Bac Lake.
 3. Colonial Quarter
 4. Hai Phong Post Office.
 5. Du Hang Pagoda.
 6. Do Son Beach. (Verkar fint, men vissa rekommenderar ej för turister. OBS: äldre inlägg.)

Fler sevärdheter och vart man finner ovanstående ställen kan du se på kartan. Mer information om själva kartan finns här.

Mat, boende och nattliv

Vi åt på ett ”Mi cay 7 cap do”. Det var väldigt annorlunda, men helt okej. Pizza Love var ett annat ställe som vi provade, och det var faktiskt hyfsat bra. Men de mest intressanta matställena hittar man alltid naturligtvis när man väl redan har ätit!

Vi bodde på Hoang Hai Hotel. Ingen wow-känsla. Men läget var bra. Jag rekommenderar alltså att bo kring Quán Hoa. 

Nattlivet är nästan inte värt att ta upp. Men det finns några ställen efter gatan: ”Dien Bien Phu”, och något enstaka ställe på vägarna intill. T.ex. Maxim’s Café, La Villa Blanche (White House), New Maxim’s och Saigon Café.

Ta sig dit/runt

Det finns flera sätt att ta sig till och från Haiphong. Buss och tåg är vanligast, men taxi och taxiturer som tar dig in och ut från staden finns det också många av. Om ditt mål är Cat Ba island, så kan man faktiskt åka båt direkt från Haiphong! Den avgår strax norrut från busstationen Lac Long Bus Station.

Säkerhet

Jag känner mig riktigt trygg. Men var noga med betalningen då det är svårt att skilja på sedlar. (Dong). Men man kan aldrig vara helt säker oavsett vart man åker i världen, därav jag rekommenderar att undvika mörka gator ensam nattetid. Ta det lugnt, använd sunt förnuft, visa respekt och stöka inte för mycket, – för då är chansen liten att det händer dig något.

Du kan jämföra t.ex. rånrisken med Stockholm om du klickar härObservera dock att Numbeos siffror inte är helt pålitliga.

Bilder

Halong Bay

Jag vet inte hur många guidade turer och företag det finns att välja mellan när det gäller att åka båt på Halong bay. Men jag skulle inte förvåna mig om det finns över hundra!

Antingen tar man sig helt enkelt till t.ex. Nha Ga Cang Tau Tuan Chau (en hamn), och köper biljetter på plats. Detta är det billigaste sättet, men det är vanligt att man blir lurad. Bland annat kommer det fullt med försäljare mot dig när du kommer fram till hamnen, som försöker få dig att välja just deras båt/tour. (Går man på detta så brukar det sluta med att knappt något är inkluderat i det du betalat. Till och med taxichaufförerna brukar vara delaktiga i detta.) Så gå till disken, och va lite påläst på vart du ska. (Observera att det kan vara fullbokat.)

Man kan även boka turer efter gatorna och på hotellen runt om i landet. Observera att det billigaste inte alltid är det bästa. Speciellt inte i det här fallet. Det finns nämligen många dåliga båtar, och olyckor händer! Om man bokar via internet så rekommenderar jag att man läser omdömen innan.

Sevärdheter

 1. Titov Island.
 2. Sung Sot (Surprise) Cave.
 3. Soi Sim Island.
 4. Fighting Cock Islet / Hon Ga Choi Island.
 5. Núi Bài Thơ.
 6. Cat Ba Island.

Fler sevärdheter och vart man finner ovanstående ställen kan du se på kartan. Mer information om själva kartan finns här.

Att välja båttur

Innan man bokar så lär man fundera över vad man vill se och göra på sin båttur, och i vilket tempo. Det man kan göra i Halong Bay är att se grottor, stenformationer, fiskebyar, paddla t.ex. kanot och gå i land på öar. Men kan även åka till en party ö. (Läs mer under fliken nattliv.) Mitt krav på båtturen var att besöka Titov (Titop) eller Soi Sim Island. – Helt enkelt för att kunna få en bra översikt/utsikt över Halong Bay. Man kan i regel välja en tur på en till fyra dagar. Majoriteten verkar tycka att två dagar är bäst. Detta för det är mindre stress än enbart en dag. På en tre-fyradagarstur så kan det istället bli för segt. Fördelen med att välja två dagar eller fler är att man får man se gryningen och skymningen från båten. Men jag är lite skeptisk till kvalitén på vissa båtar. Det förekommer att båtar sjunker eller/och har börjat brinna. Jag personligen valde att åka med ”Vietnamexplorers”. För ca. 1500SEK (2018) för två personer så blev vi upplockade på vårt hotell i Haiphong, och fick skjuts till hamnen. Där fick vi tro eller ej, en helt egen stor båt (för att några andra hade avbokat).

Vår båttur gick först till Sung Sot (Surprise) Cave. Grottan imponerade faktiskt. Sedan var det lunch på båten. De plockade fram mat för säkert tio personer. (Vi var två.) Det var mest fiskrätter med ris, och mycket var faktiskt gott. – Trots att jag inte är så förtjust i fisk och skaldjur. Dricka ingick inte. Samtidigt kom även en kvinna ombord och plockade fram souvenirer som hon ville sälja.

Efter maten gick båten vidare till Titov (Ti Top) island där vi fick vandra upp på toppen och se utsikten över Halong Bay. Det är helt klart en fin utsikt. Men det gäller att vädret är bra om man ska kunna se någon vart. (Är vädret riktigt dåligt så ställer dem in turen helt.) På Titov går det även att bada. Men man ska inte räkna med att Ha Long Bay är ett badparadis.

När eftermiddagen var kommen så fortsatte vi tillbaka mot hamnen, och på vägen fick vi se massor av stenformationer. T.ex. ”Fighting Cock”. Väl tillbaka så blev vi skjutsade till vårat hotell, och under hela dagen hade vi en egen guidé som berättade fakta och historier om allt vi såg. När det gäller dagsturer så brukar man kunna välja på allt från 4 till 10 timmar. Vi valde 6 timmar och blev skapligt nöjda. Fyra skulle aldrig räcka. Vissa arrangörer erbjuder privata båtturer, gruppturer och vissa både och. Såklart är det betydligt dyrare att åka en privat.

Cat Ba Island

En stor ö som ligger i Halong Bay och som jag knappt tagit upp är Cat Ba. Nationalparken är den främsta anledning varför du ska åka dit. Hospital Cave en annan. Det finns även tre stränder utanför/vid Cat Ba town. De kallas Cát Cò 1, 2 och 3. Har du flera dagar i området så är det värt att åka dit, men det är ingen ö som är ett måste att se.

Boende och nattliv

Jag har faktiskt inte varit inne i själva staden Ha Long. Men det finns hotell, stränder och en del shopping. Däremot skulle jag rekommendera att ni krånglar er upp till Núi Bài Tho. – Ett berg rätt nära centrum. Där ska utsikten över Ha Long Bay vara fantastisk! På resekartans karta har jag lagt ut prickar hur man förmodligen tar sig upp. (Det ska vara en smal gång mellan två hus i staden.)

Nattlivet ska inte vara något att skryta över. Men det finns en party ö som kallas ”Castaway Island”. Dit går det båtturer där man kan övernatta. Vissa säger att det är bland det roligaste de gjort, och vissa säger raka motsatsen. Läs denna äldre artikel och även omdömena på TripAdvisor innan du bestämmer dig. Observera att det är flera som anordnar resor dit. Så välj noga, välj rätt.

Ta sig dit/runt

I båtturen man bokar för att se Halong Bay så brukar transport till och från t.ex. Hanoi eller Hai Phong ingå. Annars finns det massor av sätt att ta sig till och från Hạ Long och Hanoi. Har du mycket pengar så är via sjöflygplan det allra bästa för upplevelsens skull. Tåg finns det minst två olika från Hanoi. Det ena tar omkring 2,5h, men då kommer man enbart till staden Hai Phong. Därifrån kan man sedan åka t.ex. buss eller taxi sista biten. Det andra tåget går hela vägen fram till Hạ Long, men tar åtminstone 7 timmar. Just det tåget ska gå runt 30km/h och vara väldigt obekvämt. Man kan även ta en buss hela vägen till Hạ Long från Hanoi. De finare finner man t.ex. på My Dinh Bus Station i Hanoi. Alternativt kan man ta en buss från Kim Ma bus station. Kostnaden för en enkelbiljett ligger på ca. 60 000 VND och det tar 3-4 timmar. Från Ha Long så går bussarna främst från Bai Chay Bus Station. Att ta sig inom Ha Long / Bai Chay gör man lättast med t.ex. taxi.

Säkerhet

Jag känner mig trygg. Men var noga med betalningen då det är svårt att skilja på sedlar. (Dong). Men man kan aldrig vara helt säker oavsett vart man åker i världen, därav jag rekommenderar att undvika mörka gator ensam nattetid. Ta det lugnt, använd sunt förnuft, visa respekt och stöka inte för mycket, – för då är chansen liten att det händer dig något.

Bilder

Ninh Binh

Vid en sökning av vad man bör se i Vietnam så dyker både Halong Bay och Ninh Binh upp. De flesta som upplevt båda hävdar att det räcker att se en av dem, – då de påminner mycket om varandra. Jag gjorde en kompromiss och valde att se utsikten i Ninh Binh och tog båtturen i Halong Bay. Om vädret är bra så kan jag garantera att upplevelserna i Ninh Binh är värd, oavsett om man har sett Halong Bay eller inte. Men jag ser inte Ninh Binh som ett ”måste att se” från ett världsperspektiv. Templet ”Bich Dong Pagoda” är dessutom betydligt finare på bild än i verklighet.

Sevärdheter

 1. Båttur vid Trang An eller Tam Coc. (Förstnämnda är populärast).
 2. Hang Múa.
 3. Bai Dinh Temple.
 4. Hoa Lu ancient capital.
 5. Van Long.
 6. Kenh Ga.

Fler sevärdheter och vart man finner ovanstående ställen kan du se på kartan. Mer information om själva kartan finns här.

Boende och nattliv

Staden är rätt tråkig. Och ska man övernatta så rekommenderar jag ett boende nära buss-eller tågstationen. Vi åt på: ”Dong Minh Restaurant”, som ligger utanför järnvägsstationen. Det var okej, men lite smaklöst. De var däremot väldigt duktiga på att fixa transporter åt oss! T.ex. till olika platser inom Ninh Binh samt minibuss till Haiphong (efter att sista vanliga bussen hade avgått.) Nattlivet är definitivt inte stort. Men det finns några karaokebarer.

Ta sig dit/runt

Att ta sig till Ninh Binh från Hanoi gör man billigast med buss/tåg. Buss ska gå lite fortare och biljetter köper man lättast på stationerna/hållplatserna. På internet och i t.ex. Hanoi så går det även att köpa ”tours” för Ninh Binh. Har man bokat en sådan så är transport oftast inkluderat från ditt boende fram och tillbaka.

Tar man sig dit med hjälp utav buss eller tåg, så får man efter ankomst helt enkelt fråga en taxi om priser för att få transport till de olika sevärdheterna. Naturligtvis är det bra att fråga flera chaufförer, då priset kan skilja sig en del . Så ett tips är att redan innan du kommer fram veta exakt vad du vill se och göra.

Säkerhet

Jag känner mig trygg. Men var noga med betalningen då det är svårt att skilja på sedlar. (Dong). Man kan aldrig vara helt säker oavsett vart man åker i världen, därav jag rekommenderar att försöka undvika mörka gator ensam nattetid. Ta det lugnt, använd sunt förnuft, visa respekt och stöka inte för mycket, – för då är chansen liten att det händer dig något.

Bilder

Phu Quoc

Ön är ett relativt nytt charterresemål för stora bolag som Ving och Apollo. Och efter att ha kollat på många bilder och filmer så hade jag inte så stora förväntningar. Men det visade sig att Phu Quoc är en underbar ö! Phu Quoc är inte, och kommer nog aldrig bli det nya Phuket, – som vissa påstår. Just nu är i alla fall ön är i en stor utvecklingsfas, och än så länge så passar den främst för de som vill slappna av, bada och sola i värmen.

Sevärdheter

 1. Sao Beach. (Finaste stranden på ön.)
 2. Dương Đông city + Phu Quoc Night Market.
 3. Van beach / Vung Bau Beach.
 4. Long beach.
 5. Dinh Cau beach + Temple.
 6. Phú Quốc Prison.
 7. Vinpearl Land.
 8. Suoi Tranh.
 9. Excoriation.

Fler sevärdheter och vart man finner ovanstående ställen kan du se på kartan. Mer information om själva kartan finns här.

Hur tar man sig mellan Phu Quoc och Sihanoukville i Kambodja?

Jag är ledsen att meddela att det inte går någon båt, i alla fall laglig, mellan Phu Quoc och Sihanoukville än så länge. Så för att göra denna resa med buss, så får man räkna med en hel dag!

Att boka en ”tour”, som tar dig hela vägen är vanligast, och kanske är det billigaste sättet. Det tog 11 timmar inkl. att ta sig över gränsen för oss. Värt att påpeka är att förutom båten, så vi fick byta mini(buss) i Ha Tien, på gränsen och i Kampot. Alltså; fyra olika bussar åkte vi! Det tog dessutom fyra timmar sammanlagt att vänta på de olika bussarna!

Så min rekommendation är att fråga hur många byten det är innan man bokar, eller helt enkelt åka taxi istället. Det är faktiskt värt några hundra kronor extra för att slippa besvären! Om jag ska åka en liknande rutt igen, så kommer jag åka taxi/tuk-tuk till och efter gränsen, – fram till Kampot/Kep, och sedan ta en buss eller taxi därifrån till Sihanoukville.

Boende och nattliv

Jag rekommenderar att bo inne i Dương Đông. Alltså i närheten av Phu Quoc Night Market. Därifrån är det lätt att ta sig över hela ön, och man kan gå ut på kvällen och hitta restauranger. Vi bodde dock på ”Ocean Pearl Hotel”, som ligger lite utanför staden. Det är ett rätt trevligt hotell, och det tar bara några minuter med taxi in till Dương Đông. Det finns många stränder runt ön. Vi var på flera, och jag föredrar Sao Beach. Den ligger sydöstra delen av ön, och det tar ungefär en halvtimme dit med taxi från Dương Đông. Den är än så länge (2017) – så pass fin att jag nästan kan tänka mig åka till Phu Quoc igen.

Nattlivet blir större för varje år. Men just nu finns det inte jätte många partyställen. De som finns ligger inne i Dương Đông. Sen finns det lite småställen utspridda efter västkusten. -Främst tillhörande hotellen.

Ta sig dit/runt

Från flygplatsen till stan (Dương Đông) kan man åka shuttle bus eller privat taxi. (Om nu inte hotellet/din bokning inkluderar hämtning.) Du får vara snabb till disken om du vill åka shuttle bus, då de snabbt kan bli fulla. Men i ”värsta fall” så är inte taxi så dyrt, och dem finns det gott om! (Observera att förändringar kan ha skett sedan jag var där, då det händer mycket på kort tid på Phu Quoc.)

Att ta sig runt kan man göra med bussar om man inte vill åka taxi. Men bussarna finns inte på flygplatsen.

Säkerhet

Jag känner mig trygg. Men var noga med betalningen då det är svårt att skilja på sedlar. (Dong). Men man kan aldrig vara helt säker oavsett vart man åker i världen, därav jag rekommenderar att undvika mörka gator ensam nattetid. Ta det lugnt, använd sunt förnuft, visa respekt och stöka inte för mycket, – för då är chansen liten att det händer dig något.

Bilder

Ho Chi Minh City / Saigon

Ho Chi Minh City (tidigare Saigon), är landets största stad och har ca. 9 miljoner invånare. Jag är faktiskt missnöjd med mitt besök i staden. Jag hade förväntat mig  mycket mer!

Det är en hektisk stad. Det finns rätt mycket att se och göra, men inget som i slutändan gör det värt att åka dit. Att shoppa skulle vara en av få saker i så fall. (Men då borde man välja Hong Kong istället.) Så jag är inte helt förvånad över att Cu Chi Tunnels är något som starkt rekommenderas om man besöker staden. Men ärligt… Det är en smaksak om man gillar Ho Chi Minh City eller inte. Jag har även svårt för Kuala Lumpur, som på flera sätt påminner om Ho Chi Minh City. Det är helt enkelt en typisk asiatisk storstad.

Sevärdheter

 1. Cu Chi Tunnels och War Remnants Museum.
 2. Festa loss på Bui Vien Street.
 3. Besök stadens ”Östermalm”. – Dong Khoi Street/Nguyen Hue Street.
 4. Se stadens skyline från Saigon Skydeck.
 5. Ben Thanh Market och Benthanh Street Food Market.
 6. Utforska chinatown och Binh Tay Market.
 7. Ta en båttur efter Mekong Delta.
 8. Se Starlight Bridge – Anh Sao Bridge.
 9. Saigon Notre-Dame Basilica och Independence Palace.
 10. Tao Dan Park.
 11. Besök Saigon Opera House, Golden Dragon Water Puppet Theater eller Saigon Zoo and Botanical Gardens.

Fler sevärdheter och vart man finner ovanstående ställen kan du se på kartan. Mer information om själva kartan finns här.

Boende och nattliv

Det bästa stället att bo om man vill ha nära till nattliv är i området kring Bui Vien Street. Vill man istället bo i centrum och nära shopping så ligger Dong Khoi Street/Nguyen Hue Street ungefär 1,5 km bortanför Bui Vien Street.

Den centrala punkten för nattliv är som tidigare sagt i Bui Vien Street. Men det finns ställen utspritt över hela det så kallade District 1. (Grovt uppskattat 2,5 km åt var dela håll om Dong Khoi Street/Nguyen Hue Street.)

Ta sig dit/runt

De flesta flyger till och från Ho Chi Minh City. Och finns flera taxibolag på flygplatsen att välja mellan för att ta sig in till staden. Mellan 140.000-190.000 VND brukar den totala kostnaden att hamna på. Taxibolagen Vinasun Taxi och Mai Linh brukar rekommenderas. Men det är lätt att bli blåst när det gäller taxi i Vietnam. Så bestäm ett fast pris, eller fråga vad chauffören tror att priset kommer hamna på innan ni åker iväg!

Annars finns också flera bussar att välja mellan. Vi gick rakt ut från flygplatsen där vi såg en skylt där det stod ungefär: ”Bus to City”, och ett lågt pris och en kortare kö. Men man kan alltid fråga informationen på flygplatsen om man vill veta aktuell information. Men låt dig inte luras av människor som kommer fram och försöker erbjuda dig transport.

Att ta sig runt i staden kan man göra med motorcykeltaxi, taxibilar och bussar. Även cykeltaxi finns tillgängligt. Men som alltid i Vietnam när det gäller taxi: Var noga och fråga om priset innan. I framtiden kommer tunnelbana vara ett alternativ. Den håller på att byggas just nu! (Skrivet 2020)

Säkerhet

Jag känner mig inte lika trygg som i Hanoi eller andra typiska storstäder i Sydostasien. Men snäppet säkrare än i Stockholm. Så jag ser inga större risker med att besöka staden. Ficktjuvar ska det finnas gott om. Man kan aldrig vara helt säker oavsett vart man åker i världen, därav jag rekommenderar att undvika mörka gator ensam nattetid. Ta det lugnt, använd sunt förnuft, visa respekt och stöka inte för mycket, – för då är chansen liten att det händer dig något.

Du kan jämföra t.ex. rånrisken med Stockholm om du klickar härObservera dock att Numbeos siffror inte är helt pålitliga.

Bilder

Meddela oss vid trasiga länkar, eller felaktig information!
”Resekartan” ansvar inte för eventuella felaktigheter.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.