Resor

Inför min resa till Antarktis

För att läsa min dagbok för denna resa, – klicka här. Om du vill veta mer om resor till Antarktis så kan du klicka här.

Det är mycket att tänka på inför en resa till Antarktis. Men för en gångs skull så känns det bekvämt att slippa planera allt, utan det blir helt enkelt efter Hurtigrutens schema. Däremot är det besvärligt att fixa packningen. Jag reser nämligen enbart med handbagage. – Både för att spara på pengar och för att jag lätt ska kunna förflytta mig. Jag får alltså bara ta med 10 kg. Detta kommer att fungera rätt precis tack vore att Hurtigruten står för en jacka (som man får behålla), samt tjockare stövlar som kommer att finnas i hytten. Jag erkänner att det är värt att checka in en väska. För nu kan jag bara ta med ett underställ och t.ex. inget kamerastativ. Jag har dessutom inget bra ombyte för en runda två under samma dag på Antarktis om jag blir blöt.

Eftersom jag kommer att besöka städer som Santiago, Buenos Aires och Montevideo på resan så finns en risk för personrån. Jag kommer på så vis att köra dubbla telefoner och dubbla plånböcker samt ett moneybelt. Planen är helt enkelt vid en rån att ge min gamla telefon samt en plånbok med kanske 80kr och några äldre kort i. Jag kommer även att åka taxi de flesta gånger som jag måste förflytta packningen. Men så farligt som jag får det att låta är det inte! Men det vore tråkigt att bli av med alla de viktiga sakerna precis innan jag ska åka till Antarktis.

För övrigt är jag väldigt taggad och har en hög förväntan! Jag åker med M/S Midnatsol och det blir några hundra personer som åker med.

Båten avgår från Montevideo, sen stannar den till ett dygn i Puerto Madryn där man bland annat får snorkla med sjölejon eller åka iväg och kolla på valar. Därefter bär det av till Falklandsöarna som vi rundar och där man får uppleva naturen i tre dagar. 

Innan vi fortsätter ner till Antarktis så passerar vi världens farligaste farvatten: Drakesundet. Och när vi väl når Antarktis så får vi t.ex åka runt med mindre båtar, göra vandringar, bada! paddla kanot och tälta om man vill det! Och att inte glömma nämna är att se alla djur som är orädda människan. Hela båtresan tar 17 dagar.

Antarktis – Äventyr på södra halvklotet (sydgående). Bildkälla: https://www.hurtigrutenresan.se/destinationer/antarktis/aventyr-sodra-halvklotet-tantarktis-sydgaende/

Innan jag ankommer till Montevideo har jag en vecka i Spanien, en vecka i Chile med Påskön. Och till sist anländer jag till Argentina och Uruguay. Totalt 35 dagar. Detta gjorde ju det inte lättare att packa då vissa ställen är varma och vissa kalla.

Packningen ser ut som följande, inklusive det jag har på mig när jag åker iväg:

Antal:Artikel:
1Vandringsryggsäck (Berghaus Freeflow 35 liter)
3En Dry sack 20 liter samt en slimmad kameraväska. (Kommer att ha kameraväskan i min dry sack.) När jag flyger kommer jag lägga båda i en Kånken Ryggsäck 17 liter.
1Nikon D7100 med laddare, objektiven 24-70mm f2.8 och 50mm f1.8 samt ett Nisi 10 stop filter. (Stativ skippar jag pga. vikt och dåligt med utrymme.)
1GoPro med Karma Grip samt en GoPro Handler.
1Laptop med ac-adapter. (Kommer även att användas som powerbank.)
1Pass med två kopior.
1Körkort och internationellt körkort. Även ett thailändskt motorcykelkort.
3Kredit, – och bankkort fördelat i packningen och plånboken för ev. personrån.
2Plånböcker samt 20 GBP + 20 Euro i Kontanter. (Försöker använda kort så mycket som möjligt.)
1AirPods
2En äldre telefon + min iPhone med en ny laddare och adapter.
1Necessär (Tänder, hår, parfym, solkräm, krämer/smink, mediciner, smycken, rakning)
1Fodral med nödvändigt utskrivna biljetter och en penna.
1Moneybelt för att förvara pengar. (Även snyggt att ha på sig.)
1Komplett underställ
1Mellanställ. (Kommer att vara Adidas mjukisbyxor och en tjockare (delvis) bomullströja.)
1Ytterställ. (Täckbyxor samt en vindjacka. En tjockare jacka får man ombord.)
1Tjock mössa
1Tjocka handskar. (De rekommenderar två par)
1Tubhalsduk. (Vissa tar även med skidglasögon.)
7Strumpor varav två är tjocka och ett par är sockor. Resterande är ankelstrumpor.
8Kalsonger
1Vardagliga skor
1Jeans
1Träningsshorts
1Badbyxor
1Finare skjorta
5Tröjor. (En tjock, en långärmad, en pike och två t-shirts.)

Min packning blev ca. 12 kg. Jag kunde tyvärr inte lämna min GoPro hemma. Jag får helt enkelt ha mycket i fickorna eller i värsta fall betala för övervikt. Här kan du läsa Hurtigrutens egna tips och råd gällande packning.

Med en expeditionsresa hos Hurtigruten ingår alla måltider och de viktigaste utflykterna. En resa kostar från ca. 55.000 och uppåt. Den jag valde kostade från 61.000 SEK. (Beroende på hytt.) Sen tillkommer flyg (som blir billigare om man bokar själv.)(I vissa resor med Hurtigruten så ingår flyg.) Om du funderar att åka med någon annan arrangör så är priserna ungefär den samma. Jag har hört att man även kan åka ner till Ushuaia och ställa sig på kö / fråga runt efter en sista minuten till Antarktis. Har man tiden så är detta förmodligen det billigaste sättet att ta sig till Antarktis.

Den finns även tilläggsutflykter som kostar extra. Både som man kan göra innan, under och efter själva båtresan. Här är en sammanställd lista på de som jag kunde välja mellan. Observera att priser och utflykter kan komma att ändras för varje expedition. All viktig information finns att hitta på Hurtigruttens hemsida. EDIT: Priserna stämmer inte helt överens med de på båten har jag uppmärksammat. Fotokurserna är betydligt billigare. Men de flesta priserna stämmer bra.

Pris (SEK):Aktivitet:
2797:- SNORKLE MED SJØLØVER (PUERTO MADRYN)
2192:- KAJAKKPADLING MED SJØLØVER (PUERTO MADRYN)
1753:-PUNTA LOMA, ECO-CENTRE & ESTANCIA SAN GUILLERMO (PUERTO MADRYN)
1643:- FORHISTORISK LIV OG WALISISK HISTORIE (PUERTO MADRYN)
2742:-HVALSAFARI I PUERTO PIRÁMIDES (PUERTO MADRYN)
929:-FOTTUR I STANLEY (STANLEY)
544:-UTFORSK STANLEY (STANLEY)
4610:-DYRELIV PÅ BLEAKER ISLAND OG FANTASTISK FLYTUR (STANLEY)
764:-HØYDEPUNKTER I STANLEY (STANLEY)
3346:-VAKKER FLYTUR (STANLEY)
1313:-OPPLEV BLUE COVE LAGOON (STANLEY)
929:-FUGLEKIKKING I STANLEY (STANLEY)
1093:-LONG ISLAND GÅRD (STANLEY)
709:-GUIDET TUR GJENNOM STANLEY (STANLEY)
1313:-KAJAKKEVENTYR
5489:-TELTTUR I ANTARKTIS
709:-TRUGETUR I ANTARKTIS
7352:-?EXPLORER FOTOKURS
5489:-?AMUNDSENS NATT, ANTARKTIS
5489:-?AMUNDSENS NATT, FALKLANDSÖARNA
272:-STJÄRNHIMMEL OCH ISBERG I ANTARKTIS
895:-SMÅBÅT CRUISE I ANTARKTIS
1114:-SJARMERENDE COLONIA DEL SACRAMENTO (MONTEVIDEO)
666:-VAKKER KJØRETUR OG GÅTUR PÅ VERDENSENDE (USHUAIA)
1470:-MIDDAG OG TANGOSHOW
686:-TUR TIL TIGRE DELTA
1424:-ESTANCIA SANTA SUSANA
13853:-IGUAZU-FALLENE

Som ni ser kostar det 2797 SEK att snorkla med sjölejon. Men jag har uppmärksammat att man kan kontakta lokala ”tours”företag på egen hand. Då kan man bara behöva betala ca. 800 SEK. Jag vet dock inte hur bra det fungerar ihop gällande tider när man har en båtresa att anpassa sig till. Så det får jag ta reda på när jag kommer ombord på båten. Jag kan medge att det kanske låter lite fräckt att boka turer utanför Hurtigrutens program, men när priset skiljer sig så pass mycket – så kan jag helt klart stå upp för om jag gör en bokning på egen hand.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.